Despre

Ce face DoR

Când cineva te întreabă cine ești, îi spui povestea ta. Îți istorisești momentul prezent în funcție de amintirile trecute și de așteptările viitoare. Cine ești, cum ai ajuns aici și cine vrei să fii e o poveste.

DoR e o revistă de jurnalism narativ care privește România de azi – de la schimbări sociale, la fenomene culturale, la decizii personale – prin această prismă a căutării identitare, atât a indivizilor, cât și a societății.

Publicăm eseuri, reportaje și portrete despre oameni și momente care transformă, se transformă și ne transformă. Documentăm intimitatea personajelor și evenimentelor contemporane, uneori luni de zile, și scriem sincer şi cu imagini vii, ca să redăm experienţe care ne definesc și din care învățăm cine suntem.

Impact

Poveștile pe care le spunem caută să arate ce avem în comun cu cei de lângă noi, chiar dacă par diferiți, și sunt repere de informație corectă, profundă și contextuală:

sunt folosite ca sursă de informații de către jurnaliști și cercetători (cum a fost cazul Tinerii care nu se văd, despre NEETs);

sunt referință în elaborarea de politici publice pentru combaterea sărăciei (cum au fost Un sat pentru Mădălina sau Dincolo de zid, incluse în Strategia Anti-sărăcie a guvernului Cioloș);

sunt recomandate ca lecturi esențiale de organizații media internaționale (cum a fost Campioana fiecărui punct, portretul jucătoarei de tenis Simona Halep, recomandat de The New York Times).

În ultimii ani, texte din DoR au apărut ca subiecte la Bacalaureat.

Reacții de la personaje, cititori, parteneri

Publicații Speciale

În ultimii șapte ani, DoR a acumulat experiență semnificativă în custom publishing.

Reporterii, fotografii, ilustratorii, editorii și designerii DoR investesc timp și atenție, astfel încât poveștile pe care le spunem alături de partenerii noștri sunt vii și profunde.

Printre partenerii alături de care am creat publicații se numără UniCredit Bank, Porsche România, Fundația Vodafone România, Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), Raiffeisen Bank și alții.

The Power of Storytelling

Cel mai mare eveniment din Europa de Est dedicat storytellingului. În șase ani, PoS a devenit un must-go al toamnei, pentru o comunitate loială și diversă de comunicatori, jurnaliști, marketeri sau entuziaști ai poveștilor bine spuse.

PoS e un eveniment unic, care aduce în România vorbitori cu statut de star în domeniile în care folosesc storytellingul: media, arte, afaceri.

În ultimii ani am invitat în România câștigători de Pulitzer, Emmy și National Magazine Awards. Nume ca Cheryl Strayed, Jacqui Banaszynski, Colin Meloy, Chris Jones, Michael Paterniti sau Wendy MacNaughton au vorbit, au instruit și au inspirat.

PoS a crescut de la un workshop cu un invitat și 50 de participanți la o conferință de două zile cu 15 speakeri internaționali, 400 de participanți de pe patru continente și o întreagă suită de evenimente conexe – lansări de cărți publicate special pentru conferință sau ateliere pentru profesioniștii din industriile creative.

DoR Live

DoR Live e o „revistă vie” pe care o consumi sub forma unui spectacol.

La DoR Live conceptul şi dinamica unei reviste sunt transpuse pe scenă alături de unii dintre cei mai neconvenționali și relevanți jurnaliști și artiști ai momentului. În două-trei ore, pe scenă se succed 15-20 de povești care au o temă comună: momente de lectură, scurtmetraje, teatru, dans, muzică live. Ca într-o revistă, avem materiale mai scurte, mai lungi, mai vesele, mai triste. Avem și publicitate.

Scopul e să creăm o întâlnire intimă între poveste și public, să creăm emoție și empatie și să permite spectatorilor să se conecteze live cu întâmplările redate și unii cu alții.

DoR Live e conceput ca o experiență exclusiv pentru cei din sală. Nu se înregistrează, nu se transmite live și nu se repetă. Fiecare show e unic.

În 2017 și 2018 am organizat cinci ediții (patru în București și una în Cluj), toate sold out, culminând cu DoR Live: Antrenament pentru schimbare, de la Sala Mare a Teatrului Național din București.

În 2019 plănuim să organizăm trei ediții DoR Live.

 

Premii

Textele din DoR, reporterii și fotografii cu care lucrăm, dar și revista ca obiect au câştigat o mulţime de premii de-a lungul anilor, o dovadă a calității constante a muncii noastre. Aici sunt câteva dintre ele.

2016
Cele mai frumoase cărți

Premiul pentru Publicații Periodice / Reviste

2016
Superscrieri

Reportaj – Premiul I

2015
Mediafem – jurnalism pentru șanse egale

Premiul pentru presă scrisă

2015
Gala Aspen România

Premiul pentru „Contribuția la Patrimoniul Cultural Românesc”, acordat conferinței The Power of Storytelling.

2015
Superscrieri

Premiul special pentru Consecvență și Decență

2014
Superscrieri

Eseu – Premiile II & III

Podcast

Un podcast-interviu despre realitatea vieții și muncii creative, cu frica, bucuriile și îndoielile care apar cînd îți propui să faci lucrurile în care crezi.

Ascultă o poveste audio în șase episoade despre dragoste, sărăcie și costurile altruismului. Totul începe de la o întâlnire și o întrebare: o expertă în protecția copilului cunoaște o fată de 18 ani, care cerșește la metrou cu un nou-născut în brațe, și se întreabă: oare poate un sat virtual de oameni binevoitori să ajute o mamă tânără să iasă din sărăcie?

mame este o serie de interviuri cu mame care muncesc în domenii diverse – literatură, fotografie, asistență socială, regie, jurnalism, actorie, antreprenoriat – despre muncă și maternitate, despre echilibrul sau haosul dintre ele, tranziția de la maternitate la muncă, vinovăția, fricile, dar și proiectele care se nasc din întâlnirea celor două. Gazdele podcastului sunt reporterii DoR Oana Sandu și Ana Maria Ciobanu.

Răzleții este un serial audio despre momentul ăla în viață când trebuie să decidem ce vom face când vom fi mari. Este o poveste despre noi și colegii noștri de școală și de muncă și despre încercările noastre de a ne găsi calea.