Satul Mădălinei, un serial audio în șase episoade

Pe 15 septembrie, lansăm Satul Mădălinei, un serial audio în șase episoade despre dragoste, sărăcie și costurile…

Pe 15 septembrie, lansăm Satul Mădălinei, un serial audio în șase episoade despre dragoste, sărăcie și costurile altruismului. Acest prim podcast românesc de jurnalism narativ e o continuare într-un format diferit a unei povești pe care o documentăm din 2015, când am vrut să răspundem la întrebarea: poate o mână de oameni să scoată o mamă tânără din sărăcie?

Când un grup de donatori începe să o ajute cu bani și cu ridicarea unei case pe Mădălina, o mamă de 18 ani care cerșește la metrou cu bebelușul în brațe, pare suficient ca să o scoată pe ea și pe cei doi copii din sărăcia extremă în care trăiesc de generații. Mai ales în contextul în care statul intervine în viața Mădălinei doar cu amenzi sau în sala de judecată. Dar când apar conflicte cu tatăl copiilor și cu familia, când lupta pentru supraviețuire e dublată de lupta pentru custodia copiilor, când banii dăruiți par că fac rău, povestea se complică.
ASCULTĂ AICI ÎNTREAGA POVESTE.
Colega noastră Ana Maria Ciobanu documentează viața Mădălinei din 2015; pe atunci nu-și imagina că va deveni un podcast. „Am început curioasă să văd cum o să se schimbe viața Mădălinei și credeam că va fi o poveste pozitivă pe termen lung, pe care voiam să o urmăresc tocmai ca să demonstrez că, uite, se poate”, spune Ana. „Apoi lucrurile au luat-o în altă direcție.”

Comunitatea de donatori a început să-și piardă încrederea în Mădălina la finalul acelui an, așa că Ana a decis să se întoarcă pe teren. De atunci, povestea a evoluat în moduri surprinzătoare. Ideea de a spune o versiune nouă și actualizată într-un podcast a apărut când Ana și editorul DoR Cristian Lupșa au ascultat niște înregistrări cu telefonul, în care polițiști și asistenți sociali țipau la Mădălina.

Fotografie de Mircea Reștea
„E o provocare că am construit povestea într-o formă cu care nu suntem obișnuiți”, spune Ana, care e și naratorul acestei povești. „Dar față de o poveste scrisă, e mult mai puternic să o auzi pe Mădălina. Să fie vocea ei, să auzi momentele alea pe care le povestește, în care e umilită de autorități. E mult mai obiectiv. E ca și cum îți spun: ia bucata asta și judecă tu.”

Fotografie de Cătălin Georgescu
Podcastul Satul Mădălinei are șase episoade care vor fi lansate simultan. Fiecare episod are aproximativ 50 de minute și funcționează ca o piesă într-un puzzle complicat: de la oameni care dau bani și timp ca să ajute pe cineva să trăiască mai bine, la viața Mădălinei și istoria sărăciei în care a crescut, de la instituțiile statului care îi închid ușa în nas în loc să o ajute, la cum arată sărăcia în România, explicată de specialiști care lucrează în sistem sau îl studiază.

„Trăim într-o perioadă în care inegalitatea din societate e foarte profundă”, spune Ana Maria Ciobanu. „Satul Mădălinei ar trebui să dărâme niște stereotipuri pe care le avem despre săracii care nu vor să muncească, despre statul care încurajează nemunca, despre câți bani cheltuim pentru săraci. Mi-ar plăcea ca cei care ascultă povestea să înțeleagă că sărăcia în care trăiesc niște sute de mii de oameni din țara asta e extrem de profundă și perpetuată din generație în generație. Și asta nu e normal într-un stat cu o Constituție care promite să aibă grijă de toți cetățenii ei, indiferent cât de confuzi, de tineri sau de minori sunt când devin părinți.”

Producția acestui podcast a durat un an de zile. Pe lângă materialele pe care Ana le-a înregistrat pe teren cât timp a lucrat la articolul pentru revistă, a înregistrat zeci de ore în studioul din redacția DoR, prin gări, secții de poliție, judecătorii și primării, la cursuri de jurnalism și acasă. Podcastul are și o temă muzicală originală, compusă de Sabina Ulubeanu, interpretată de violonista Raluca Stratulat și mixată de editorul de sunet Dan Alexandru.

„Podcasturile sunt un fenomen internațional și întreaga echipă DoR ascultă de ani de zile numeroase emisiuni, de la show-urile care ne inspiră încă de la începuturile revistei – cum e This American Life –, la hituri contemporane, cum e S-Town”, spune Cristian Lupșa, editorul DoR și editorul podcastului. „Ne-am dorit mult să facem acest experiment – să spunem audio o poveste cu răsturnări de situație, cu personaje complexe și fără o rezolvare ușoară. Poveștile audio creează o relație foarte intimă cu ascultătorii și asta sperăm să oferim și noi publicului nostru.”

Echipă
Reporter: Ana Maria Ciobanu
Editor: Cristian Lupșa
Mixaj: Ani Sandu
Tema muzicală: Sabina Ulubeanu, Raluca Stratulat, Dan Alexandru
Ilustrații: Tuan Nini
Fotografii: Mircea Reștea
Web Design: Artemisa Pascu
Web Development: Bogdan Tănase
Au contribuit: Carla Lunguți, Elena Văduva, Miruna Marin, Andreea Vrabie, Gabriela Pițurlea.

Satul Mădălinei e al doilea podcast produs de DoR. Se găsește și pe Soundcloud, în aplicația Podcasts pe iPhone, în Stitcher și-n alte aplicații de podcast pentru Android.

Ți se pare important ce ai citit?

Dacă ce citești te ajută, cumpără un abonament digital. E cea mai directă formă de susținere pentru munca noastră. Om cu om, vom strânge o comunitate care nu doar va fi un garant al sustenabilității, ci și una care contribuie și ne sprijină în a răspunde nevoilor prin povești despre cum muncim, cum relaționăm cu mediul, cum putem schimba educația, cum putem construi o societate mai echitabilă, cum putem trăi mai echilibrat.

4 comentarii la Satul Mădălinei, un serial audio în șase episoade

  1. […] Satul Mădălinei. Unde se sparg niște stereotipuri cu un zoom pe viața Mădălinei, mamă tânără de Maria și Iani, ajutată de 100 de donatori de bine. […]

  2. Imi pare rau, nu pot intelege podcast-ul. Doamna Ciobanu vorbeste prea repede. In sase episoade si cinci ore trebuie sa fie posibel sa povestea fi povestita mai incet.

  3. Interesant. De abia astept!

  4. Mega interesant si chiar o sa le ascult pe toate cu mare interes !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *