15 minute cu care să-ți începi ziua

Gazda Concentrat

Aici Nicoleta Rădăcină (toată lumea îmi spune Nicole). Sunt reporter la DoR și gazda ta de luni până vineri, cât scriu și curatoriez meniul zilnic. Iubesc ratonii (am unul cu o pizza în bot tatuat pe braț), mâncarea și să trec de la blond la roz la turcoaz la gri cât ai zice hasmațuchi (o buruiană din familia morcovului). 

În Concentrat încerc să-ți fiu ghid prin lume. Îți spun cu ce ar trebui să rămâi din zecile de știri, ce dealuri mai urcă oamenii din jur și ce soluții găsesc când dau de munți, ce-ar mai fi de citit, de văzut sau de făcut, și las loc de momente de serendipity

Când scriu, ies povești ca Ajutor de bucătar în Sfântu Gheorghe, pentru care am lucrat o săptămână într-un restaurant local, sau Pentru tine, ceva veșnic, despre cum trăiește o familie tânără cu o boală incurabilă.

Concentrat în 6 doze diferite

Reziliența unui medic în linia I

Cum donezi plasmă convalescentă, celebrarea unei nunți într-o stupină și evoluția pandemiei în viața unui medic infecționist. 

10 cărți pentru o vară altfel

Memorii, nostalgie și niște nonficțiune, ce pierdem când muncim fără să putem fi împreună și un podcast de Michelle Obama. 

Cine ține Wikipedia vie?

Ce fac wikipediștii, cum te poate ajuta neuroștiința în viața de zi cu zi și un clip ASMR cu tors de pisică. 

Muzee, bufnițe și gazpachos

10 muzee, 10 bufnițe, 12 rețete de gazpacho și o grămadă de sfaturi practice de ocolit fauna locală pe munte. 

Puterea și consecințele internetului

Un gamer adâncește prin YouTube cultura violenței împotriva femeilor, internetul ca un spațiu pentru teatru altfel și un album în 10 versuri.

Bicicleta, noua hârtie igienică?

Cum se vând bicicletele post-stare de urgență, primul weekend cu evenimente de 500 de oameni și o listă de resurse.

Ce spun cititorii

Un espresso informațional care te trezește la realitatea zilei și te energizează. Nu mi-a scăpat nici unul pînă în prezent. Cu el îmi încep ziua. Apreciez mult recomandările – articole, podcasturi, muzici etc.
Alex Luchici

Concentrat e singurul newsletter pe care îl citesc cap-coadă zilele astea pentru ca îmi dă energie și idei. E un fel de espresso mental și antidot pentru inerție. Mereu găsesc ceva la care să mă gândesc mai mult, în care să vreau să mă implic cumva, sau să dau cuiva mai departe.
Andreea Năstase

Este o plăcere să citesc în fiecare dimineață acest newsletter, îmi place mult formatul și diversitatea temelor din fiecare zi.
Laura Hurmuz

Îmi vine să spun că mi-aș dori și mai multe subiecte în el, dar asta nu e o sugestie bună (e deja foarte muncit pentru un newsletter zilnic). De-abia îl aștept pe următorul!
Sonia Micu

Ți se pare important ce ai citit?

Dacă ce citești te ajută, cumpără un abonament digital. E cea mai directă formă de susținere pentru munca noastră. Om cu om, vom strânge o comunitate care nu doar va fi un garant al sustenabilității, ci și una care contribuie și ne sprijină în a răspunde nevoilor prin povești despre cum muncim, cum relaționăm cu mediul, cum putem schimba educația, cum putem construi o societate mai echitabilă, cum putem trăi mai echilibrat.