Ascultă o poveste audio despre dragoste, sărăcie și costurile altruismului. Totul începe de la o întâlnire și o întrebare: o expertă în protecția copilului cunoaște o fată de 18 ani, care cerșește la metrou cu un nou-născut în brațe, și se întreabă: oare poate un sat virtual de oameni binevoitori să ajute o mamă tânără să iasă din sărăcie?

De Ana Maria Ciobanu
Publicat: Septembrie 2017
Actualizat: Februarie 2020

Episodul 1

Donatorii

Mirela Oprea decide s-o ajute pe Mădălina Solomon să-și schimbe realitatea în care trăiește; mobilizează un grup de zeci de donatori să-i construiască o casă și o viață nouă. Vor reuși?

Episodul 2

Mădălina

Donatorii realizează că nu e atât de ușor să ajuți pe cineva care a crescut în sărăcie toată viața. Cine e Mădălina, cum a crescut și de ce fuge când atâția oameni decid s-o sprijine?

Episodul 3

Săraci

Mădălina se pregătește de o nouă viață în cealaltă parte a țării. Nu are nicio plasă de siguranță și niciun viitor cert. E valabil pentru sute de mii de români care trăiesc în sărăcie: de ce se întâmplă asta și ce soluții există?

Episodul 4

Procesul

Mădălina vrea să câștige custodia copiilor și face naveta de la Buziaș la București pentru procese. Rudele și vecinii o presează să revină acasă. Satul ei virtual o încurajează să continue. Ce va alege?

Episodul 5

Acasă

Înapoi acasă, Mădălina evaluează aproape doi ani de plecări. E obosită, slăbită, are probleme de sănătate și simte că a îndepărtat pe toată lumea. Cum te lupți cu depresia la 20 de ani, cu doi copii mici și zeci de oameni dezamăgiți de tine?

Episodul 6

Epilog

La sfârșitul acestei povești, rămân câteva întrebări complicate: Poți, în lipsa unui sistem funcțional de suport al săracilor, să dai cuiva o șansă? Poți, împreună cu prietenii tăi, să schimbi viața unui om? Poți crea un model de intervenție? Și ce urmează pentru Mădălina și satul ei?

Episod Bonus

Înapoi la școală

E 2020 și au trecut mai mult de cinci ani de când un grup de donatori o ajută pe Mădălina să se lupte cu sărăcia și să nu mai cerșească. Acum donatorii visează că reluarea studiilor e următorul pas pentru schimbare.

Despre poveste

Satul Mădălinei este un serial audio în șase episoade despre dragoste, sărăcie și costurile altruismului. Acest prim podcast românesc de jurnalism narativ, lansat în septembrie 2017, continuă într-un format diferit o poveste publicată în vara lui 2015: Un sat pentru Mădălina.

Când o mână de donatori începe să o ajute cu bani și cu ridicarea unei case pe Mădălina, o mamă de 18 ani care cerșește la metrou cu bebelușul în brațe, pare suficient ca să o scoată pe ea și pe cei doi copii din sărăcia extremă în care trăiesc de generații. Mai ales în contextul în care statul intervine în viața Mădălinei doar cu amenzi sau în sala de judecată. Dar când apar conflicte cu tatăl copiilor și cu familia, când lupta pentru supraviețuire e dublată de lupta pentru custodia copiilor, când banii dăruiți par că fac rău, povestea se complică.

Fiecare episod are aproximativ 50 de minute și funcționează ca o piesă într-un puzzle complicat: de la oameni care dau bani și timp ca să ajute pe cineva să trăiască mai bine, la viața Mădălinei și istoria sărăciei în care a crescut, de la instituțiile statului care îi închid ușa în nas în loc să o ajute, la cum arată sărăcia în România, explicată de specialiști care lucrează în sistem sau îl studiază.

„Trăim într-o perioadă în care inegalitatea din societate e foarte profundă”, spune Ana Maria Ciobanu. „Satul Mădălinei ar trebui să dărâme niște stereotipuri pe care le avem despre săracii care nu vor să muncească, despre statul care încurajează nemunca, despre câți bani cheltuim pentru săraci. Mi-ar plăcea ca cei care ascultă povestea să înțeleagă că sărăcia în care trăiesc niște sute de mii de oameni din țara asta e extrem de profundă și perpetuată din generație în generație. Și asta nu e normal într-un stat cu o Constituție care promite să aibă grijă de toți cetățenii ei, indiferent cât de confuzi, de tineri sau de minori sunt când devin părinți.”

Despre autor și procesul de lucru

Ana Maria Ciobanu scrie la DoR din 2011 și atinge mai mereu teme ca sărăcie, violență în familie și inegalitate. A început interviurile cu Mădălina și satul donatorilor cu puțin timp înainte să afle că va avea o fetiță. A fost atât de curioasă să vadă cum va evolua povestea Mădălinei încât, la trei luni după ce a născut, era înapoi pe teren. Spune că experiența maternității a ajutat-o să înțeleagă mai bine unele dintre deciziile Mădălinei legate de cei doi copii ai ei.

„E o provocare că am construit povestea într-o formă cu care nu suntem obișnuiți”, spune Ana, care e și naratorul acestei povești. „Dar față de o poveste scrisă, e mult mai puternic să o auzi pe Mădălina. Să fie vocea ei, să auzi momentele alea pe care le povestește, în care e umilită de autorități. E mult mai obiectiv. E ca și cum îți spun: ia bucata asta și judecă tu.”

Producția acestui podcast a durat un an de zile. Pe lângă materialele pe care Ana le-a înregistrat pe teren cât timp a lucrat la articolul pentru revistă, a înregistrat zeci de ore în studioul din redacția DoR, prin gări, secții de poliție, judecătorii și primării, la cursuri de jurnalism și acasă.

„Podcasturile sunt un fenomen internațional și întreaga echipă DoR ascultă de ani de zile numeroase emisiuni, de la show-urile care ne inspiră încă de la începuturile revistei – cum e This American Life –, la hituri contemporane, cum e S-Town”, spune Cristian Lupșa, editorul DoR și editorul podcastului. „Ne-am dorit mult să facem acest experiment – să spunem audio o poveste cu răsturnări de situație, cu personaje complexe și fără o rezolvare ușoară. Poveștile audio creează o relație foarte intimă cu ascultătorii și asta sperăm să oferim și noi publicului nostru.”

Echipă

Reporter: Ana Maria Ciobanu
Editor: Cristian Lupșa
Mixaj: Ani Sandu
Tema muzicală: Sabina Ulubeanu, Raluca Stratulat, Dan Alexandru
Ilustrații: Tuan Nini
Fotografii: Mircea Reștea
Dezvoltare web 2020: Mihai Ciobanu
Au contribuit: Artemisa Pascu, Bogdan Tănase, Octavian Coman, Elena Văduva, Miruna Marin, Carla Lunguți, Andreea Vrabie, Gabriela Pițurlea.