Ascultă o poveste audio despre dragoste, sărăcie și costurile altruismului. Totul începe de la o întâlnire și o întrebare: o expertă în protecția copilului cunoaște o fată de 18 ani, care cerșește la metrou cu un nou-născut în brațe, și se întreabă: oare poate un sat virtual de oameni binevoitori să ajute o mamă tânără să iasă din sărăcie?

De Ana Maria Ciobanu
Publicat: Septembrie 2017
Actualizat: Februarie 2020

Susține-ne să spunem poveștile care documentează cu grijă realitățile sărăciei din România.

Episodul 1
Donatorii

Mirela Oprea decide s-o ajute pe Mădălina Solomon să-și schimbe realitatea în care trăiește; mobilizează un grup de zeci de donatori să-i construiască o casă și o viață nouă. Vor reuși?

Episodul 2
Mădălina

Donatorii realizează că nu e atât de ușor să ajuți pe cineva care a crescut în sărăcie toată viața. Cine e Mădălina, cum a crescut și de ce fuge când atâția oameni decid s-o sprijine?

Episodul 3
Săraci

Mădălina se pregătește de o nouă viață în cealaltă parte a țării. Nu are nicio plasă de siguranță și niciun viitor cert. E valabil pentru sute de mii de români care trăiesc în sărăcie: de ce se întâmplă asta și ce soluții există?

Episodul 4
Procesul

Mădălina vrea să câștige custodia copiilor și face naveta de la Buziaș la București pentru procese. Rudele și vecinii o presează să revină acasă. Satul ei virtual o încurajează să continue. Ce va alege?

Episodul 5
Acasă

Înapoi acasă, Mădălina evaluează aproape doi ani de plecări. E obosită, slăbită, are probleme de sănătate și simte că a îndepărtat pe toată lumea. Cum te lupți cu depresia la 20 de ani, cu doi copii mici și zeci de oameni dezamăgiți de tine?

Episodul 6
Epilog

La sfârșitul acestei povești, rămân câteva întrebări complicate: Poți, în lipsa unui sistem funcțional de suport al săracilor, să dai cuiva o șansă? Poți, împreună cu prietenii tăi, să schimbi viața unui om? Poți crea un model de intervenție? Și ce urmează pentru Mădălina și satul ei?

Episod Bonus
Înapoi la școală

E 2020 și au trecut mai mult de cinci ani de când un grup de donatori o ajută pe Mădălina să se lupte cu sărăcia și să nu mai cerșească. Acum donatorii visează că reluarea studiilor e următorul pas pentru schimbare.


Despre poveste

Satul Mădălinei este un serial audio în șase episoade despre dragoste, sărăcie și costurile altruismului. Acest prim podcast românesc de jurnalism narativ, lansat în septembrie 2017, continuă într-un format diferit o poveste publicată în vara lui 2015: Un sat pentru Mădălina.

Când o mână de donatori începe să o ajute cu bani și cu ridicarea unei case pe Mădălina, o mamă de 18 ani care cerșește la metrou cu bebelușul în brațe, pare suficient ca să o scoată pe ea și pe cei doi copii din sărăcia extremă în care trăiesc de generații. Mai ales în contextul în care statul intervine în viața Mădălinei doar cu amenzi sau în sala de judecată. Dar când apar conflicte cu tatăl copiilor și cu familia, când lupta pentru supraviețuire e dublată de lupta pentru custodia copiilor, când banii dăruiți par că fac rău, povestea se complică.

Fiecare episod are aproximativ 50 de minute și funcționează ca o piesă într-un puzzle complicat: de la oameni care dau bani și timp ca să ajute pe cineva să trăiască mai bine, la viața Mădălinei și istoria sărăciei în care a crescut, de la instituțiile statului care îi închid ușa în nas în loc să o ajute, la cum arată sărăcia în România, explicată de specialiști care lucrează în sistem sau îl studiază.

„Trăim într-o perioadă în care inegalitatea din societate e foarte profundă”, spune Ana Maria Ciobanu. „Satul Mădălinei ar trebui să dărâme niște stereotipuri pe care le avem despre săracii care nu vor să muncească, despre statul care încurajează nemunca, despre câți bani cheltuim pentru săraci. Mi-ar plăcea ca cei care ascultă povestea să înțeleagă că sărăcia în care trăiesc niște sute de mii de oameni din țara asta e extrem de profundă și perpetuată din generație în generație. Și asta nu e normal într-un stat cu o Constituție care promite să aibă grijă de toți cetățenii ei, indiferent cât de confuzi, de tineri sau de minori sunt când devin părinți.”

Galerie foto

Click pe oricare dintre imagini pentru a deschide un slideshow.

Personaje principale

Mădălina Solomon e personajul central al poveștii. Trăiește într-un sat sărac din Argeș, are 21 de ani și doi copii: Maria, de 3 ani, și Iani, 5 ani. Pe amândoi îi învață toate poeziile pe care și le mai amintește de la școala pe care a abandonat-o în clasa a VII-a. Și-ar dori ca ei să nu fie nevoiți să aibă aceeași viață ca ea și să nu cerșească prin metrourile și tramvaiele din București pentru a-și asigura traiul.

Mirela Oprea lucrează de zece ani la World Vision, o organizație caritabilă internațională, unde se ocupă de programe care combat sărăcia, abandonul școlar și violența împotriva copiilor. După ce a întâlnit-o pe Mădălina cerșind la metrou, Mirela a decis să o ajute. Din experiența asta a ajuns astăzi, pe lângă slujba de zi cu zi, să țină ateliere de dream management și consiliere filantropică.

Ina Solomon lucrează în departamentul de CSR și comunicare al unei bănci și a intrat în satul donatorilor în vara în care împlinea 30 de ani. A simțit că trebuie să o întâlnească pe Mădălina pentru că au același nume și pentru că și ea este mamă. Crede că legătura cu Mădălina e ca o oglindă în care își vede cele mai mari frici.

Livia Rădăcină lucrează în organizația Policy Center for Roma and Minorities și a întâlnit-o pe Mădălina în prima ei toamnă ca studentă la Facultatea de Asistență Socială. Visase să devină medic, dar voluntariatul a convins-o că inima ei este „pentru cei vulnerabili”. Satul Mădălinei a învățat-o să lase deoparte obiceiul de a se gândi cum ar acționa ea dacă ar fi în locul celor pe care încearcă să-i ajute.

Gabriela Solomon e a treia Solomon din poveste. A studiat automatică și calculatoare și astăzi organizează circuite turistice prin România. A donat pentru Mădălina mânată de conexiunea cu numele de familie, dar a rămas atașată de ea după ce au fost împreună la piață. Gabriela a întrebat-o ce ar avea nevoie. Mădălina s-a gândit și a ales: o mătură, un cuțit, o cadă de plastic și lapte pentru grișul copiilor.

Laurențiu Zanfir e partenerul Mădălinei și tatăl Mariei și al lui Iani. S-a născut la Cotu Malului, într-o familie cu trei frați și o soră și a dus-o greu de când se știe. A întâlnit-o pe Mădălina când ea avea 15 ani și el 23. Astăzi adună lemne și în perioadele bune crește și vinde animale.

Alți donatori. Satul Mădălinei e format din câțiva zeci de donatori. Printre cei pe care îi auzi în această poveste se mai numără: Clara Mitar, Corina Murafa, Anemari Necșulescu și Alexandra Ștef.

Experții. Au contribuit în mod esențial cu explicații, nuanțe și expertiză: Victoria Stoiciu, politolog; Petre Florin Manole, deputat PSD; Daniel Sandu, sociolog; Ana Rădulescu, președintele Asociației Asistenților Sociali din România; Mădălina Marcu, consilier de filantropie; Diana Oncioiu, jurnalist.

Mircea Reștea e fotograf și a fost prezent în toate momentele importante ale acestei povești, mânat de aceeași curiozitate care a făcut-o și pe Ana Maria să continue vreme de doi ani și jumătate. A urmărit-o pe Mădălina de la Cotu Malului la Buziaș, a fost cu ea la metrou, prin tramvaie, la biserică, la judecătorie.

Despre autor și procesul de lucru

Ana Maria Ciobanu scrie la DoR din 2011 și atinge mai mereu teme ca sărăcie, violență în familie și inegalitate. A început interviurile cu Mădălina și satul donatorilor cu puțin timp înainte să afle că va avea o fetiță. A fost atât de curioasă să vadă cum va evolua povestea Mădălinei încât, la trei luni după ce a născut, era înapoi pe teren. Spune că experiența maternității a ajutat-o să înțeleagă mai bine unele dintre deciziile Mădălinei legate de cei doi copii ai ei.

„E o provocare că am construit povestea într-o formă cu care nu suntem obișnuiți”, spune Ana, care e și naratorul acestei povești. „Dar față de o poveste scrisă, e mult mai puternic să o auzi pe Mădălina. Să fie vocea ei, să auzi momentele alea pe care le povestește, în care e umilită de autorități. E mult mai obiectiv. E ca și cum îți spun: ia bucata asta și judecă tu.”

Producția acestui podcast a durat un an de zile. Pe lângă materialele pe care Ana le-a înregistrat pe teren cât timp a lucrat la articolul pentru revistă, a înregistrat zeci de ore în studioul din redacția DoR, prin gări, secții de poliție, judecătorii și primării, la cursuri de jurnalism și acasă.

„Podcasturile sunt un fenomen internațional și întreaga echipă DoR ascultă de ani de zile numeroase emisiuni, de la show-urile care ne inspiră încă de la începuturile revistei – cum e This American Life –, la hituri contemporane, cum e S-Town”, spune Cristian Lupșa, editorul DoR și editorul podcastului. „Ne-am dorit mult să facem acest experiment – să spunem audio o poveste cu răsturnări de situație, cu personaje complexe și fără o rezolvare ușoară. Poveștile audio creează o relație foarte intimă cu ascultătorii și asta sperăm să oferim și noi publicului nostru.”

Echipă

Reporter: Ana Maria Ciobanu
Editor: Cristian Lupșa
Mixaj: Ani Sandu
Tema muzicală: Sabina Ulubeanu, Raluca Stratulat, Dan Alexandru
Ilustrații: Tuan Nini
Fotografii: Mircea Reștea
Dezvoltare web 2020: Mihai Ciobanu
Au contribuit: Artemisa Pascu, Bogdan Tănase, Octavian Coman, Elena Văduva, Miruna Marin, Carla Lunguți, Andreea Vrabie, Gabriela Pițurlea.