Obiceiul pământului este un proiect jurnalistic multimedia despre sclavia romilor și amprenta acelor 500 de ani asupra prezentului. Sclavia a început în 1385 și a fost abolită abia în 1856, timp în care romii au fost proprietăți ale domnitorilor, ale bisericii și boierilor. Această traumă generațională este răscolită deseori de rasismul prezentului. Vindecarea necesită recunoaștere, reconciliere și măsuri reparatorii.

Ca să înțelegem că istoric nu am pornit cu șanse egale și să putem schimba raporturile de putere care ne definesc azi, ne-am propus să înțelegem sursa acestei nedreptăți și modurile în care o putem repara. 

Episodul 1: Amnezie socială

Ce știm de fapt despre sclavia romilor?

O parte din bogăția țării a fost acumulată prin exploatarea și forțarea romilor în sclavie, dar statul român nu face mai nimic pentru a cunoaște acest trecut și a-l repara. De aceea, reasamblăm această istorie alături de istorici, activiști și artiști romi.

Episodul 2: 500 de ani

Când oamenii erau proprietăți

Ca să înțelegem de ce suntem și azi îmbibați de prejudecăți și stereotipuri despre răutatea, lenea, lăcomia și chiar infracționalitatea înnăscută a romilor, în acest episod facem o călătorie în timp alături de istorici și cercetători romi.

Episodul 3: Locurile memoriei

Unde poți să vezi istoria?

Istoria sclaviei romilor este peste tot în jur, dacă știi să privești. În acest episod, vizităm Muzeul Național de Artă al României, alături de sociologul Adrian-Nicolae Furtună.

Episodul 4: Podul

Artivismul Alinei Șerban

Alina Șerban e prima regizoare romă care montează o piesă la Teatrul Național din București. După 12 ani de muncă, îi e mai clar ca niciodată că ce face ea creează mult inconfortabil, dar e unul în care îi invită pe oameni să pășească pentru a evolua.

Episodul 5: Rasismul e convenabil

Ce trebuie să înțelegi ca să contribui la combaterea lui

E rasist să pui întrebări despre etnia viitorilor tăi vecini. E rasist să-i spui copilului tău „dacă nu stai cuminte, vine ț*ganul și te fură”. E un întreg sistem de gândire cu care am crescut în spate, pentru că rasismul nostru e adânc și inconștient.

Episodul 6: Datorii

Ce avem de făcut ca societate și ca indivizi după 500 de ani de sclavie

Ultimul episod din serie analizează ce datorăm – ca biserică, stat, școală sau indivizi – pentru ca „noi să putem să trăim împreună”, cum spune sociologul Gelu Duminică. Un prim pas a fost slujba de pomenire de la mănăstirea Pasărea pe 20 februarie, la împlinirea a 166 de ani de la abolirea sclaviei romilor, însă mai sunt multe de făcut.

Eseuri

Cercetători, activiști și artiști investighează relația lor cu această istorie.

Drumul vindecării înseamnă acceptare

De Gilbert Costache

Uitasem că, în țară, odată ce sunt identificat ca ț*gan, eu devin… doar un ț*gan, indiferent de tot ce am construit în aproape 20 de ani de carieră.

Prea albă în comunitatea romă, dar niciodată suficient de albă în afara ei

De Veronica Petrescu

Am cultura tatălui meu și culoarea pielii mamei mele. În mine sunt două lumi care se întâlnesc, dar rareori se intersectează. Și cum ar putea-o face? 

Protejarea „rasei” și moștenirea eugeniei

De Marius Turda

A venit timpul să smulgem rădăcinile „copacului eugenic”; abia după ce o s-o facem poate să aibă loc procesul colectiv de acceptare a responsabilității pentru injustițiile rasiale din trecut.

Romii, de la marginali la eroi

De Luiza Medeleanu

Ani de zile am căutat în literatură eroi romi a căror luptă pentru libertate merită cunoscută. Suntem prezentați dominant marginali și inferiori, dar eroii există.

Să neg că sunt romă înseamnă să îmi reneg istoria

De Georgiana Ioniță

În ce context vorbim despre identitate etnică? Cine și cum poate crea cadrul pentru ca fiecare dintre noi să cunoască întreaga poveste despre cine este?

Resurse

Cărți care vorbesc despre sclavia romilor în România

Sclavia Romilor în Țara Românească, o colecție de documente despre vânzările/donațiile de copii, căsătorii și cereri de dezrobire, de Adrian-Nicolae Furtună. 

Romii. Sclavie Și Libertate, de Petre Petcuț, o carte despre constituirea şi emanciparea unei noi categorii etnice şi sociale la nord de Dunăre 1370 – 1914. 

Sclavia romilor și locurile memoriei, un album de memorie socială coordonat de Adrian-Nicolae Furtună. 

Documentare despre istoria romilor 

Despre comerțul cu sclavi, în 3 minute și jumătate, documentat de Adrian-Nicolae Furtună de la Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher.

Lupta pentru libertate a Ioanei Tinculeasa Rudăreasa, o femeie romă care se judecă 10 ani pentru eliberarea din sclavie.

Despre Holocaustul romilor din România, un documentar bazat pe interviuri cu supraviețuitori ai deportării în Transnistria.

Film & teatru despre sclavie

• Scurtmetrajul Bilet de iertare, regizat de Alina Șerban, despre povestea lui Dincă, un sclav rom iubit de două mame – Maria, mama sclavă, care l-a născut, și Profirița Cantacuzino Pașcanu, boieroaica a cărui proprietate era. 

• Filmul Aferim!, în regia lui Radu Jude, este construit pe baza documentelor de arhivă și urmărește o poveste din secol XIX, centrată în jurul unor români, tată și fiu, tocmiți să-l înapoieze pe un sclav fugar.

Marea Rușine, primul proiect de teatru despre sclavia romilor regizat de o artistă romă din România. 

Declar pe propria răspundere, un one woman show scris și interpretat de Alina Șerban despre durerea de a fi respinsă pe baza etniei. La 10 ani de la premiera acestui spectacol, Alina a rescris scenariul și l-a transformat în Cel mai bun copil din lume, un spectacol care va avea premiera la TNB în 2022.

Conferințe despre istoria și sclavia romilor

• Conferința Centrului Național de Cultură a Romilor Romano Kher despre sclavie în Țările Române, la care au vorbit, printre alții, și sociologul Adrian-Nicolae Furtună, istoricul Petre Petcuț și directoarea programului de studii rome de la Harvard, Magda Matache. 

Interviu cu istoricul Marius Turda, profesor la Facultatea de Științe Umane și Științe Sociale a Universității Oxford Brookes, realizat de sociologul Adrian-Nicolae Furtună pe tema specifică a rasializării condiției romilor în cadrul pandemiei COVID-19. 

Un dialog între actrița și regizoarea Alina Șerban, actriţa Ioana Barbu și Mariana Sandu, doctor în sociologie și co-autoare a primului manual de istoria şi tradițiile minorităţii romani.

Platforme online cu resurse despre istoria și cultura romilor

iKultura este platforma creată de Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher pentru a pune la dispoziție materiale culturale care promovează interculturalitatea și diversitatea etnică.

O bază de date cu documente de arhivă digitalizate despre istoria romilor. 


Romstoria, video-uri explicative cu profesorul Ioan Valentin Negoi