Obiceiul pământului este un proiect jurnalistic multimedia despre sclavia romilor și amprenta acelor 500 de ani asupra prezentului. Sclavia a început în 1385 și a fost abolită abia în 1856, timp în care romii au fost proprietăți ale statului român, ale bisericii și boierilor. Această traumă generațională este răscolită deseori de rasismul prezentului. Vindecarea necesită recunoaștere, reconciliere și măsuri reparatorii.

Ca să înțelegem că istoric nu am pornit cu șanse egale și să putem schimba raporturile de putere care ne definesc azi, ne-am propus să înțelegem sursa acestei nedreptăți și modurile în care o putem repara. 

Episodul 1: Amnezie socială

Ce știm de fapt despre sclavia romilor?

O parte din bogăția țării a fost acumulată prin exploatarea și forțarea romilor în sclavie, dar statul român nu face mai nimic pentru a cunoaște acest trecut și a-l repara. De aceea, reasamblăm această istorie alături de istorici, activiști și artiști romi.

Episodul 2: 500 de ani

Când oamenii erau proprietăți

Ca să înțelegem de ce suntem și azi îmbibați de prejudecăți și stereotipuri despre răutatea, lenea, lăcomia și chiar infracționalitatea înnăscută a romilor, în acest episod facem o călătorie în timp alături de istorici și cercetători romi.

Eseuri

Cercetători, activiști și artiști investighează relația lor cu această istorie.

petcut

Agent imobiliar rom și prejudecățile oamenilor

De Ramona Ursu

Acum 10 ani, când am devenit agent imobiliar, credeam că va fi o pauză de la activismul pentru drepturile romilor. Nu a fost deloc așa.

Aproape suficientă, niciodată completă

De Mihaela Anton

Am înțeles de ce mă simt departe de rădăcinile mele și cât rasism am interiorizat față de propria-mi etnie.

Istoricii români sunt datori cu o altfel de povestire a trecutului

De Petre Petcuț

E nevoie de voință politică, de volume despre societățile sclavagiste și de expoziții pentru a vindeca rănile care încă traumatizează prezentul.

Istoria romilor este predată distorsionat și rasist

De Cezara David

În ciuda avertizărilor despre derapaje, Ministerul Educației avizează în continuare manuale în care sclavia romilor este prezentată trunchiat.

Cupru, un poem anti-rasist

De Emil-Iulian Sude

Versurile despre sclavie sunt ca o renunțare la viață. Trebuie să simți durerea ca să poți s-o pui în cuvinte.

Resurse

Cărți care vorbesc despre sclavia romilor în România

Sclavia Romilor în Țara Românească, o colecție de documente despre vânzările/donațiile de copii, căsătorii și cereri de dezrobire, de Adrian-Nicolae Furtună. 

Romii. Sclavie Și Libertate, de Petre Petcuț, o carte despre constituirea şi emanciparea unei noi categorii etnice şi sociale la nord de Dunăre 1370 – 1914. 

Sclavia romilor și locurile memoriei, un album de memorie socială coordonat de Adrian-Nicolae Furtună. 

Documentare despre istoria romilor 

Despre comerțul cu sclavi, în 3 minute și jumătate, documentat de Adrian-Nicolae Furtună de la Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher.

Lupta pentru libertate a Ioanei Tinculeasa Rudăreasa, o femeie romă care se judecă 10 ani pentru eliberarea din sclavie.

Despre Holocaustul romilor din România, un documentar bazat pe interviuri cu supraviețuitori ai deportării în Transnistria.

Film & teatru despre sclavie

• Scurtmetrajul Bilet de iertare, regizat de Alina Șerban, despre povestea lui Dincă, un sclav rom iubit de două mame – Maria, mama sclavă, care l-a născut, și Profirița Cantacuzino Pașcanu, boieroaica a cărui proprietate era. 

• Filmul Aferim!, în regia lui Radu Jude, este construit pe baza documentelor de arhivă și urmărește o poveste din secol XIX, centrată în jurul unor români, tată și fiu, tocmiți să-l înapoieze pe un sclav fugar.

Marea Rușine, primul proiect de teatru despre sclavia romilor regizat de o artistă romă din România. 

Declar pe propria răspundere, un one woman show scris și interpretat de Alina Șerban despre durerea de a fi respinsă pe baza etniei. La 10 ani de la premiera acestui spectacol, Alina a rescris scenariul și l-a transformat în Cel mai bun copil din lume, un spectacol care va avea premiera la TNB în 2022.

Conferințe despre istoria și sclavia romilor

• Conferința Centrului Național de Cultură a Romilor Romano Kher despre sclavie în Țările Române, la care au vorbit, printre alții, și sociologul Adrian-Nicolae Furtună, istoricul Petre Petcuț și directoarea programului de studii rome de la Harvard, Magda Matache. 

Interviu cu istoricul Marius Turda, profesor la Facultatea de Științe Umane și Științe Sociale a Universității Oxford Brookes, realizat de sociologul Adrian-Nicolae Furtună pe tema specifică a rasializării condiției romilor în cadrul pandemiei COVID-19. 

Un dialog între actrița și regizoarea Alina Șerban, actriţa Ioana Barbu și Mariana Sandu, doctor în sociologie și co-autoare a primului manual de istoria şi tradițiile minorităţii romani.

Platforme online cu resurse despre istoria și cultura romilor

iKultura este platforma creată de Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano Kher pentru a pune la dispoziție materiale culturale care promovează interculturalitatea și diversitatea etnică.

O bază de date cu documente de arhivă digitalizate despre istoria romilor.