Despre proiectul Obiceiul pământului

Obiceiul pământului este un proiect jurnalistic multimedia despre sclavia romilor și amprenta acelor 500 de ani asupra prezentului. Sclavia a început în 1385 și a fost abolită abia în 1856, timp în care romii au fost proprietăți ale statului român, ale bisericii și boierilor. Această traumă generațională este răscolită deseori de rasismul prezentului. Vindecarea necesită recunoaștere, reconciliere și măsuri reparatorii.

În centrul proiectului se află podcastul Obiceiul pământului, o serie de 6 episoade audio care explorează memoria și influența celor 500 de ani de sclavie. Din decembrie 2021, am publicat eseuri scrise de cercetători, activiști, artiști care au investigat relația lor cu această istorie și continuăm și în 2022.

Sintagma din nume vine din Evul Mediu, când încă nu aveam legi scrise și ne ghidam după „Obiceiul pământului” – o noțiune cunoscută și ca „Legea țării”, care reglementa viața bisericii sau organizarea armatei. „Obiceiul pământului” spunea și că, dacă te nășteai rom, erai sclav. Deși azi nu ne mai guvernează, încă există în noi.

Podcastul a fost documentat de Ana Maria Ciobanu, care și-a petrecut anul 2021 înregistrând cercetători, activiști și artiști romi despre sclavie și modul în care efectele ei se resimt și astăzi. Unul dintre lucrurile pe care le-a auzit cel mai des e că această temă e discutată prea puțin. „Deși a durat 500 de ani și a fost abolită în 1856, sclavia romilor nu e un subiect despre care vorbim sau pe care îl vedem”, spune Ana. „Asta mi-au spus și cei pe care i-am intervievat: nu e în manuale, nici pe plăci memoriale, nici în muzee, dar e peste tot, dacă știi să privești.” 

Cu toții își amintesc momentul când au aflat că strămoșii lor au trăit în sclavie. Cu toții au găsit în istorie răspunsuri pentru rasismul prezentului. Cu toții spun că vindecarea necesită recunoaștere și asumare, mai ales din partea noastră, a ne-romilor. 

Echipa podcastului

Reporter: Ana Maria Ciobanu
Editor: Cristian Lupșa
Manager de proiect: Nicoleta Rădăcină
Identitate vizuală: Maria Surducan
Muzica: Sebastian Androne Nakanishi
Înregistrări și montaj: Ana Maria Ciobanu
Egalizare sunet: Octavian Coman
Development și producție digitală: Mihai Ciobanu și Cătălina Albeanu
Transcrieri: Andreea Vasile, Daniela Popa, Romina Surugiu, Daniela Iordăchescu

Mulțumiri: Ioanida Costache, Adrian Nicolae Furtună, Petre Petcuț, Delia Grigore, Mariana Sandu, Luiza Maria Medeleanu, Alina Șerban, Ela Anton, Magda Matache, Rowena Marin, Elisa Dinu și echipa E-Romnja, Emanuel Barica, Cristiana Grigore, Alexandru Fifea, Nicoleta Fleican, Sabina Ulubeanu, zecilor de oameni care și-au rupt ore din viața lor pentru o conversație despre sclavie, care a ajutat la conturarea acestui proiect, echipei DoR.

Contribuie și tu la poveștile care vindecă.

Tot ce-am trăit în ultimii doi ani ne-a însemnat pe viață și va lăsa în continuare urme. La DoR vom continua să scriem despre suferințe individuale și colective, cum le înțelegem și le transformăm în surse de putere și încredere, cum reclădim ce nu mai e și cum găsim soluții la lipsurile și ineficiența sistemelor care ne trădează. Cumpără un abonament digital ca să ne susții misiunea.