Ce să faci?
Dacă ești martorul unui incident violent
Apelează de urgență 112. Nu contează dacă știi cine este victima sau dacă este prima oară când ai văzut-o. Ezitările noastre o pot costa viața.
Însoțește-o la o unitate medicală pentru acordarea de îngrijiri.
Declară la poliție tot ceea ce ai văzut și ai auzit.
Dacă ești chemat(ă) ca martor în instanță, susțineți declarațiile și prezintă-te de fiecare data când ești citat(ă). E posibil să fii singurul/singura care o poate ajuta să dovedească incidentul violent.
Dacă cineva cunoscut se confruntă cu violența în familie
Nu aștepta ca victima să vină singură la tine.
Exprimă-ți îngrijorarea și ascult-o fără să judeci sau să acuzi.
Nu o presa să ia o decizie și oferă-ți ajutorul fără să-l condiționezi în vreun fel.
Nu o întreba de ce nu ți-a cerut ajutorul sau de ce nu a plecat.
Dacă decide să plece, momentul în care îl va anunța pe agresor că vrea să se despartă este cel mai periculos. Se recomandă ca acest lucru să nu se facă decât în prezenţa altor persoane (prieteni, membri ai familiei) care îi pot oferi, la nevoie, protecţie.
De asemenea, victima nu va consimţi să se mai întâlnească cu agresorul singură pentru că orice moment petrecut în prezenţa unei persoane violente poate să degenereze.
Spune-i că are dreptul să ceară un ordin de protecție
Spune-i că există adăposturi în care se poate caza și organizații care o pot sprijini. Le găsești pe toate pe harta serviciilor pentru victimele violenței.
Dacă decide să rămână în aceeași locuință cu persoana care a agresat-o, propune-i să își anunțe vecinii despre situație și să-i roage să sune la poliție la un semnal de urgență stabilit împreună.
Spune-i să țină 112 pe tasta de apelare rapidă și să le explice și copiilor cum să apeleze. Sfătuiește-o să își pregătească un bagaj de urgență
Informații oferite de Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii (din cadrul IGPR)