De ce a trebuit să amânăm DoR Live

Pe 30 martie aveam programat DoR Live, un eveniment care transpune pe scenă conceptul și dinamica unei reviste,…

Pe 30 martie aveam programat DoR Live, un eveniment care transpune pe scenă conceptul și dinamica unei reviste, alături de unii dintre cei mai creativi și relevanți jurnaliști și artiști ai momentului. În ziua evenimentului, a trebuit să-l amânăm. 

DoR Live e gândit ca o succesiune de peste 20 de momente artistice – citiri, cântări live, proiecții de scurtmetraje – care evidențiază tema spectacolului, Generații, diferențele dintre ele, comunicarea sau lipsa de comunicare dintre ele și potențialul de a învăța unii de la alții.

Filmul – 5 minute dintr-un desfășurător de 2 ore – urma unei poezii recitate de Svetlana Cârstean și e un montaj de imagini și sunete de la protestele din Piața Victoriei, făcut de Aural Eye, împreună cu SEMI / SILENT și Documentaria.ro. (Fotografiile au fost publicate în DoR #27.) L-am considerat tot o poveste despre generații.

Cu o zi înainte (pe 29 martie), după repetițiile tehnice, am fost informați de teatru că momentul e nepotrivit. Am răspuns spunând că nu considerăm filmul nepotrivit, că nu acceptăm să ne cenzurăm conținutul, mai ales pe criterii care nu țin de propria judecată curatorială și editorială. Am cerut o poziție oficială. Ni s-a răspuns așa:

„E de datoria noastra, ca institutie de cultura publica, sa ramanem neutri fata de sfera politicului, sa nu aderam la niciun fel de manifestare cu caracter politic in sfera publica. Ori o mica parte din evenimentul vostru, cu sau fara voie, frizeaza sfera politica fata de care noi trebuie sa ne pastram echidistanti.

Nu ne propunem sa va cenzuram sau sa dictam continutul manifestarii noastre, va solicitam doar sa respectati indatoririle spatiului in care ati ales sa va desfasurati activitatea.”

Nici în contract, nici în altă comunicare precedentă, nu a existat vreo referire la limitări artistice.

Am decis astfel că nu putem continua colaborarea cu teatrul. Credem că e important să nu cedăm la astfel de presiuni, pentru că nu vrem să fim complici într-o cultură a tăcerii care domină atâtea sfere publice românești, de la medicină, la învățământ, la cultură.

Ne pare rău că nu putem face evenimentul așa cum l-am plănuit pe 30 martie, dar îl vom face la o dată ulterioară, în condițiile noastre. Cei care au cumpărat bilete au fost anunțați personal despre modalitatea în care își pot recupera banii dacă doresc.

Acest film e cauza principală pentru care am amânat evenimentul DoR Live din seara de joi, 30 martie: