În DoR #12 ne-am ocupat de eroi şi de călătoriile pe care aceştia le fac ca să-şi învingă demonii, să-şi atingă scopurile şi să schimbe ceva în viaţa lor sau a lumii care îi înconjoară. Am rugat opt dintre ilustratorii noştri preferaţi să aleagă un moment al mitului călătoriei şi să-l deseneze. Am piperat prin pagini o mulţime de referinţe la eroi. Şi am distribuit în rolurile principale ale acestui număr nişte personaje copleșitoare, ale căror călătorii sunt relevante pentru a înţelege România de astăzi.

Pe copertă e Nicolae Gheorghe, considerat fondatorul mişcării civice pentru drepturile romilor în România. Călătoria lui Nicolae prin viaţă a fost extrem de personală şi l-a învăţat că în spaţiul ambiguu dintre identităţi se află adevărata libertate. Despre libertate e vorba şi în portretul Roxanei Marin, o profesoară de 45 de ani de la un liceu din Bucureşti, care a fost acuzată în februarie că şi-ar îndoctrina elevii cu „propagandă homosexuală”.

Tot în DoR #12 veţi putea citi despre motivele pentru Germania e motorul economic al Europei, despre dislexie şi cum pot fi integraţi în şcoală copii cu această dificultate de învăţare, despre un cuplu de refugiaţi din Rwanda care-şi construiesc o viaţă nouă în România, despre exploatarea gazelor de şist şi multe altele.

DoR #12 se găsește în shopul DoR sau la distribuitori.

________________________________
CUPRINS:
➳ ACTUALIZATOR
Eroi / / Recapitulare / / Pe scurt  / / Sunet pe loc / / Un mix conştiincios / / Eroi de atunci / / Pohui şi celelalte cuvinte / / Bicţionar hungaromânesc / / Birouri în schimbare / / Tea slăbeşte – Un jurnal ilustrat 2 / / Reţetă + Poveste / / Biciclează ţara / / Pe drum / / Cronicile Iepurelui / / Casieria non-stop / / Maşina ta şi a noastră / / Olimpicii

________________________________

➳ REACTOR

Scrisoare din… Sofia, Boston, Chişinău, Viena
De Yordanka  Evgenieva, Andreea Măierean, Valentina Basiul, Dejan Petrovic

• Scrisoare din Cipru
Cum au ajuns ciprioții să stea la cozi la ATM-uri.
De Mihai Stoica / / Fotografie de Alexandros Demetriades

• Disidenţii improbabili
Două state, trei țări, patru oponenți ai exploatării gazelor de șist.
Text şi fotografie de Dimiter Keranov

•Schimbarea de după gratii
De mai bine de 15 ani, Dan Buzărnescu muncește, cu răbdare, la construcția unor vieți de oameni liberi.
De Andreea Lupu / / Fotografie de Adi Bulboacă

• Apropo de biciclete
Cum m-am împrietenit cu tata pe Facebook.
De Oana Băcanu / / Ilustraţie de Annabella Orosz

• O viaţă nouă
O familie de refugiați rwandezi își clădește un viitor în România.
De Lorelei Mihală / / Fotografie de Roald Aron

• Mărginenii
Locuitorii comunei sucevene Marginea își sar în ajutor ori de câte ori în comunitatea lor apare un necaz.
Text şi fotografie de Elena Tudor

________________________________

➳ FEATURES

• Bă, de ce eşti tu ţigan?
Nicolae Gheorghe, al cărui nume e sinonim cu mişcarea pentru drepturile romilor din România, a rezolvat multe probleme în 40 de ani de carieră. Dar la întrebarea care l-a bântuit toată viaţa s-ar putea să nu răspundă niciodată.
De Oana Sandu // Ilustraţii de Tuan Nini

•Călătoria eroului
Am rugat opt dintre ilustratorii noștri preferați să deseneze, cum vrea fiecare, un moment din călătoria unui erou imaginar: fie intriga, fie punctul culminant, fie deznodământul.
Ilustraţii de Andreea Chirică, Dan Ungureanu, Sorina Vasilescu, Ionuţ Rădulescu, Maria Surducan, Mircea Drăgoi, Ioana Şopov, Veronica Solomon,

• Boţi cTi acets titu?
Când scrie, Robert Moraru are dificultăţi cu ordinea literelor . Uneori nu înţelege corect nici sunetele. E bun la algebră şi e un copil ca oricare altul. Doar că e dislexic, ceea ce în alte ţări e un impediment insignifiant. În România, e departe de  a fi aşa.
De Sorana Stănescu // Fotografii de Cătălin Georgescu şi Cristian Petrescu

• Libertate. Libertate. Libertate.
Ai vrea ca profa asta să îi predea copilului tău?
De Lavinia Gliga / / Fotografii de Tudor Vintiloiu

• De ce câştigă Germania?
Despre germani, un sondaj al Pew research Center spune că sunt cei mai optimiști europeni în privința situației economice (a lor și a țării), singurii fericiți în UE și mulțumiți de liderii lor și de măsurile luate împotriva crizei. În plus, în toate țările din Uniune, cu excepția Greciei, sunt considerați cei mai de încredere europeni.
Texte de Gabriel Dobre şi Georgiana Ilie // Fotografii de Andrei Pungovschi

Poveste
De George Roșu

➳ DoR #12 se găsește în shopul online DoR. Dacă preferi o variantă digitală, PDF-ul costă 3 euro.