Coperta no15

Startul, acel prim punct în care toată experiența pe care o ai, toate pregătirile pe care le-ai făcut se ciocnesc de incertitudine, imprevizibil și restul forțelor care fac ca lucrurile să nu iasă exact așa cum ai plănuit, este tema pe care am explorat-o în DoR #15.

În jurul acestei teme am construit Actualizatorul, secțiunea de la începutul revistei dedicată actualizării culturale, dar am încercat să o surprindem în cât mai multe dintre poveștile mari din acest număr.

Materialul de copertă al DoR #15 este povestea Simonei Halep, tânăra de 22 de ani care a intrat în Top 10 WTA după un 2013 exploziv, în care a câștigat șase turnee, nu de puține ori revenind după ce totul părea pierdut, luptând pentru fiecare punct. Simona a avut un început de sezon 2014 cel puțin la fel de promițător, iar în materialul pentru care Andreea Giuclea a urmărit-o inclusiv la Paris spunem povestea formării și transformării sale.

Iulian Enache, un pasionat de arheologie a descoperit cu ajutorul unui detector de metale cel mai mare tezaur monetar găsit în România (47.296 de monede, 55 de kilograme). Scânteia hobbyului, scrie Oana Sandu, este sunetul detectorului: „Aparatul te anunță că ai găsit ceva, dar nu știi ce, iar în timp ce sapi, mai ai câteva secunde sau minute în care poți visa la ce ai putea descoperi sub pământ”. Ce s-a întâmplat cu Iulian și cu comunitatea din care face parte după această descoperire, am scris în Comoara lui Julian, o poveste despre noroc, întâmplare și istorie.

Tot despre noroc, dar de data asta în intersecție cu economia este și articolul despre Dacia, uzina responsabilă pentru 3% din PIB-ul României și brandul auto cu cea mai mare creștere de vânzări din Europa în 2013. Ne-am dus până la Mioveni pentru a înțelege mai bine locul acesteia în economia românească și-am descoperit un drum cu dus-întors pe marginea căruia stau și discută politicienii.

Marius Manole este unul dintre cei mai talentați și cu siguranță cel mai alergat actor de teatru al momentului (pe 8 martie a jucat în cinci spectacole). Manole nu se imaginează făcând altceva decât teatru. Ca și Halep, face ce îi place de mic. Își consumă pasiunea cu aceeași poftă cu care se lasă consumat de ea. Am încercat să ținem pasul cu el, urmărindu-l piesă după piesă, zi după zi, pentru a afla de ce trage atât de tare de el.

Nu în ultimul rând, pentru că am vrut să vedem cum mai arată azi adolescența, alt moment de care atârnă greutatea atâtor posibile începuturi, Ana Maria Ciobanu a intrat pentru o vreme în viața unui adolescent incredibil de popular on și off line. Ce a descoperit e că totul s-a schimbat și totuși a rămas la fel.  

DoR #15 se găsește în shopul DoR sau la distribuitori.

CUPRINS:

 ACTUALIZATOR

Start / / Recapitulare / / After what / / București, unde ești? / / Atacul dronelor / / 10 pentru început / / Șose – chic / / Salt în gol / / Rețetă + poveste / / Ascensiunea Zăganului / / Ieșirea din biserică / / Cronicile iepurelui

________________________________

 REACTOR

• Scrisoare din … Kiev, Soci, Toronto, BNR
De Valentyn Gladkykh, Natalia Matsko, Corin Toporaș, Luiza Ilie
• Perfuzii
Prânzuri cu bunica.
De Cristian Lupșa / / Ilustrație de Răzvan Cornici
• Jocurile Bruxelles-ului
În mai, urmează cea de-a treia rundă de alegeri europarlamentare de când România e în UE. Am stat de vorbă despre asta cu Radu Magdin, care a lucrat peste trei ani în Parlamentul European, iar acum e consultant politic și CEO al agenției de comunicare Smartlink.
De Gabriel Dobre / / Ilustrație de George Roșu
• Aruncări libere
Cum  m-a învățat baschetul să navighez lumea ca pe un circuit de obstacole.
De Alexandra Ionescu / /  Ilustrație de Ioana Șopov
• Un calcul de mediu
Avocatul Diavolului în protecția mediului și Roșia Montană
De Adam Cernea Clark / /  Ilustrație de Evelin Bundur
• Sunetul liniștii
O incursiune în colorata lume a sunetului alb.
De Laura Onița / / Ilustrație de Paula Rusu
• O lume nouă
Cum am descoperit povestea unora dintre primii români care au trecut Oceanul în căutarea unei vieți mai bune.
De Toma Peiu

________________________________

 FEATURES

• Campioana fiecărui punct
Cum și-a găsit Simona Halep echilibrul interior de care avea nevoie pentru a străluci pe teren.
De Andreea Giuclea / / Ilustrații de Mircea Drăgoi

Comoara lui Julian
Povestea descoperirii celui mai mare tezaur monetar din România
De Oana Sandu / / Fotografii de Mircea Reștea / / Caligrafii de Sorin Trăistaru

Urmărindu-l pe Marius Manole
Unul dintre cei mai talentați și alergați actori din România joacă cel puțin într-un spectacol pe zi și o face pentru că nu poate trăi altfel.
De Andreea Lupu / / Fotografii de Alex Gâlmeanu

Costurile modelului economic
Drumul cu dus-întors al Dacia, producătorul de mașini low-cost cu cea mai mare creștere a vânzărilor în Europa și campion al exporturilor românești.
De Adrian Lungu / / Fotografii de Cătălin Georgescu

Portretul adolescentului on și off-line
O incursiune în lumea unui puști pe care-l știe toată puștimea de azi.
De Ana Maria Ciobanu / / Fotografii de Adi Bulboacă

Poveste
De Tuan Nini

➳ DoR #15 se găsește în shopul online DoR. Dacă preferi o variantă digitală, PDF-ul costă 3 euro.