DoR #16, Vară 2014
EDITORIAL:
Acum ceva vreme am început să folosesc mai multe aplicații de telefon care îți sapă în trecutul digital. În fiecare dimineață, una dintre ele, Timehop, îmi aduce în fața ochilor statusuri și poze puse pe Facebook, Twitter sau Instagram în aceeași zi cu un an sau mai mulți în urmă. La început, am luat-o ca pe-o găselniță amuzantă. Încet-încet, a devenit o neașteptată și, recunosc, neliniștitoare oportunitate de a mă privi din afară. Pe lângă că am descoperit că sarcasmul, mai ales în 140 de caractere, nu supraviețuiește prea mult pe net și că acum patru ani mă uitam prea mult la talk-show-uri politice, cel mai fascinat sunt de fotografii. Cele mai multe n-au niciun fel de context, nici vreo valoare fotografică, sunt doar momente care atunci mi s-au părut interesante, iar acum, după un an, doi, trei, încerc să-mi amintesc sau să ghicesc de ce. E ca și cum aș încerca să mă pun în locul unui străin.
De câțiva ani, am intrat într-o epocă în care cu toții suntem fotografi. Nu artiști, ci mai degrabă angrosiști vizuali. Pe Instagram, în fiecare zi, sunt urcate peste 60 de milioane de poze. Pe Facebook, peste 350 de milioane. Pozăm de-a valma tot ce ni se întâmplă sau ni se pare în vreun fel interesant, le sharuim și trecem mai departe. Deseori, fără să încercăm să le explicăm cumva, dar imaginându-ne că cei care le vor vedea, le vor înțelege. Asta, deși știm cu toții că nu e ușor să privești lumea prin ochii altcuiva.
Suntem pe cale să devenim cu toții niște Costică Acsinte ai secolului XXI. Acsinte, un fotograf de târg, a lăsat în urmă o impresionantă colecție de imagini din anii ’30, pe care acum, fotograful Cezar Popescu încearcă să le salveze, digitalizându-le. Puținul care se știe despre el și imaginile sale a făcut înconjurul lumii la începutul anului. Imaginile sale, ca și cele pe care le facem azi, sunt rareori însoțite de explicații, deși, fascinați de lumea dispărută pe care ne-o arată, cu toții ni le-am dori.
O nevoie similară pare că a simțit și regizorul Corneliu Porumboiu, personajul de pe coperta acestui număr. Cel mai recent film al său, Al doilea joc, e un experiment de recontextualizare în încercarea de găsi explicația unor imagini depășite de timp: tot filmul este practic o discuție pe care o poartă cu tatăl său, fostul arbitru Adrian Porumboiu, peste imaginile unui meci Steaua-Dinamo arbitrat de acesta cu 26 de ani în urmă, când fiul avea 12 ani.
Ianis Hagi și colegii săi de generație de la Academia de fotbal înființată de Hagi sunt născuți în anul în care naționala României a participat ultima dată la un Campionat Mondial. Nu au imaginea jucătorilor de atunci cu părul vopsit în galben, dar poate asta e mai bine. Au 16 ani și, poate datorită campionatului recent început, ne e mai ușor să credem că ei ne-ar putea readuce cât mai curând la unul.
Tot despre a vedea lumea prin ochii altuia este și proiectul multimedia „Răsună Valea”, realizat de George Popescu și Silviu Mihai, despre viața în Valea Jiului, pe care-l găzduim ca fotoreportaj în acest număr și pe care-l poți vedea integral pe rasunavalea.ro.
Multe dintre subiectele pe care le-am adunat în DoR #16 sunt despre încercarea de a vedea lucrurile altfel, de a înțelege lumea așa cum o văd cei de lângă noi (citiți eseul Luizei Vasiliu, cea mai curajoasă dintre toți umaniștii care au încercat vreodată să înțeleagă găurile negre). Pentru că suntem convinși că într-o astfel de căutare, avem șanse mari să ne găsim în primul rând pe noi înșine.
– Gabriel Dobre, senior editor
DoR #16 se găsește pe shop-ul nostru sau în librăriile partenere.
CUPRINS:
➳ ACTUALIZATOR
Altă imagine / / Recapitulare / / Roz și încă ceva / / Harta verii culturale / / Opinci în jurul lumii / / Ce mai salvăm: cinematografe / / Bit de bit / / Aplicații foto pentru nostalgici / / Rețetă + poveste / / Lecturi de plajă / / Idei de lemn / / Cu zmeul pe câmp / / Vacanța în trei / / Grădini urbane / / Design românesc de luat acasă / / Cronicile iepurelui
________________________________
➳ REACTOR
• Scrisoare din … Rio de Janeiro, Făurești, Abuja, Paris, Detroit
De Gabriela Solomon, Nicoleta Ene, Mihaela Vlasă, Iulia Badea-Guéritée, Lavinia Gliga
• Colecția de alegeri
O istorie a vieții politice din ultimii 10 ani, așa cum o spun pliantele electorale.
De Oana Sandu / / Fotografii de Cătălin Georgescu
• […]
O poveste despre trei astrofizicieni și o Luiză pierdută în spațiu, găuri negre și felul în care ne uităm la Univers.
De Luiza Vasiliu / / Ilustrație de David Stroe
• Proba de fond
O pârtie de schi neterminată arată găurile regionalizării României.
De Oana Sandu / / Ilustrație de Dan Ungureanu
• Fabrica 272
Cum am crescut într-o fabrică din China și cum mi-am găsit vocea dincolo de ea.
De Yang Xiao / / Ilustrație de Ioana Șopov / / Traducere de Oana Gavrilă
• Filozofia fă-ului
Autopsia unui pixel albastru.
De Gabriel Dobre / / Ilustrație de Mircea Drăgoi
• Alte imagini, aceeași lume
Descoperite după aproape jumătate de secol, negativele unui fotograf din Slobozia zgândăresc o mereu actuală foame de trecut.
De Gabriela Pițurlea / / Fotografii din colecția Costică Acsinte
________________________________
➳ FEATURES
• Ancheta domnului Porumboiu
Fragmente dintr-o călătorie plină de întrebări.
De Lavinia Gliga / / Fotografii de Andrei Pungovschi
• Boala tăcerii
Avem cei mai mulți bolnavi de TBC rezistent din Europa. O poveste despre oameni și statistici.
De Laura Ștefănuț / / Fotografii de George „Poqe” Popescu
• Generația ‘98
Cine ne califică la următorul campionat mondial?
De Andreea Giuclea / / Fotografii de Cosmin Moței și Antonio Cioarek
• Încercarea Sudanului de Sud
Experiența unui fotoreporter în cea mai tânără țară din lume.
Text și fotografii de Andrei Pungovschi
• Răsună Valea: Orașele fantomă ale huilei
Fotoreportaj despre viața din Valea Jiului.
Fotoreportaj de George „Poqe” Popescu / / Text de Silviu Mihaiu
• Poveste
De George Roșu