Florin Râșteiu

18 ani, membru Forum Apulum, Alba Iulia.

Florin Râșteiu a început să lucreze la Ghidul Ilustrat al Elevului într-o seară din noiembrie 2018, când venise de la o întâlnire a ONG-ului Forum Apulum care îl motivase. A lucrat timp de o lună la el și a avut 32 de draft-uri pe text, pentru că testa și retesta cu elevii și alți colegi felul în care prezenta drepturile elevilor. Își dorea să o facă foarte simplu, pe înțelesul tuturor.

Ghidul, un proiect Forum Apulum realizat cu susținerea Consiliului Național al Elevilor (CNE), a fost tipărit prima dată pe 8 decembrie 2018, la Alba Iulia, și a ajuns la 6.300 de exemplare și opt lansări oficiale. Acestea au fost împărțite în școli, pentru că „accesul la cunoaștere și la a înțelege drepturile trebuie să fie ceva la îndemâna tuturor”. Pe vremea aceea, Florin era vice-președinte al CNE, după ce fusese timp de doi ani președinte al Consiliului din Alba.

Florin a început să facă activism în drepturile elevilor după ce, în clasa a IX-a, fix după ce câștigase Balul Bobocilor, colegii l-au sfătuit să participe la alegerile pentru consiliu. A câștigat în fața colegilor din clasa a XI-a și a XII-a cu o campanie în care își prezenta obiectivele printr-o melodie rap, compusă cu un prieten. După ce s-a redus toată nebunia, nu înțelegea care este rolul lui. A început să învețe singur, să citească legi și regulamente seară de seară și să ceară recomandări de articole celor de la conducerea de atunci: „Nu voiam să fiu unul dintre alții care au funcție, îmi doream să fac treabă, să am o viziune despre educație și despre ce trebuie să schimb”.

Pe perioada celor două mandate ca președinte și vice-președinte al celor două Consilii a determinat majorarea burselor de orice tip cu 50 de lei, a făcut plângere la Inspectorat pentru că un profesor a dat nota 1 unor elevi absenți, deși nu avea dreptul, și a luptat ca elevii care au împlinit 18 ani să poată pleca oricând de la școală, doar că a reușit doar la Liceul de Arte din Alba Iulia, pentru că ceilalți directori nu voiau să discute cu el sau îi închideau telefonul în nas. Acum îi sprijină pe colegii de la Comisia Națională de Etică când au dificultăți în educație sau probleme interne. A intrat la Facultatea de Științe Politice din Cluj, deși în clasa a XII-a simțea că nu rezonează cu nicio facultate. „Sunt atâtea lucruri care au nevoie de ajutor aici încât ar fi fost foarte nasol să plec și să las lucrurile în aer.” Vrea să înființeze o filială Forum Apulum la Cluj pentru că își dorește să continue în direcția proiectelor civice.