Gabi Gherman

17 ani, comunitatea TRANSform, Tulcea.

Gabi Gherman spune că și-a dat seama că nu e fată de la cinci ani, dar a pus totul pe seama faptului că e mic și nu știe prea multe. Simțea zi de zi că duce o realitate falsă și se simțea neputincios, pentru că se temea de ce o să spună ceilalți, de faptul că nu o să-l considere „normal”. Se îmbrăca în rochii după două ore de plâns, avea părul lung până la mijloc, dar prefera să îl bage în șapcă să nu se vadă și nu se putea despărți de cele trei tricouri ușor bărbătești. Cu termenul „trans” a făcut cunoștință în clasa a VII-a, când încă trecea prin faza de negare, și a tranziționat în mai 2015, la 13 ani.

Ideea de a pune bazele unei comunități trans de adolescenți a venit când l-a cunoscut pe Patrick Brăila, activist pentru drepturile persoanelor trans, în toamna lui 2016, după ce era deja un fan al activității lui. A primit sarcina să adune adolescenți într-un grup, apoi să-i trimită lui Patrick o listă și să-i înscrie în grupul comunității mari. Gabi parcă avea magnet și aduna câte cinci persoane pe săptămână. A strâns toți adolescenții într-un grup de Facebook Messenger iar comunitatea a început să prindă contur la sfârșit de 2016. În prezent s-au adunat 80 de membrii în grupul lor, TRANSform Teens. Mamei sale i-a spus că este trans acum trei ani, în ziua PRIDE-ului. Deși la început nu înțelegea, a fost înțelegătoare. „Mi-a spus tot ce voiam să aud: că mă înțelege, că mă susține, că mă acceptă, că sunt copilul ei.” 

Ea este cea care îi cumpără haine sau răspunde hotărât când o întreabă lumea dacă Gabi este băiatul ei. În continuare, Gabi își dorește să se mute în București, să se înscrie la ASE la marketing sau turism, iar în paralel să se ocupe de activism în comunitatea trans pentru adolescenți, pentru că știe cât de importantă este susținerea celor din jur și simte că e nevoie de un context în care adolescenții să vorbească despre cum este să fii trans în România.