Cum să-ți faci propriul drum. Sfaturi pentru creativi de la un guru al designului

Pe 7 august, la Teatrul Național București, Debbie Millman va vorbi despre cum îți poți construi o carieră de…

Pe 7 august, la Teatrul Național București, Debbie Millman va vorbi despre cum îți poți construi o carieră de succes într-un domeniu creativ depășind obstacole, respingeri și dezamăgiri. Iată câteva din sfaturile ei.

Deși acum e cunoscută drept unul dintre cei mai influenți designeri și experți în branding ai zilelor noastre, Debbie Millman nu a știut întotdeauna ce vrea să facă. Din contră, spune ea. Când a absolvit facultatea, nu se simțea suficient de încrezătoare în forțele proprii încât să încerce să devină artistă sau scriitoare, cum își dorea. În primii ani ai carierei, a fost adesea nevoită să își asume proiecte comerciale pentru a se întreține. Nu era neapărat îndrăzneață sau ambițioasă și nu avea planuri pentru a ajunge faimoasă.

Însă a ajuns o persoană importantă – a creat produse promoționale pentru Star Wars și insigne pentru campania lui Hillary Clinton; a scris șase cărți, a intervievat cele mai importante minți creative ale zilelor noastre, a lucrat pentru cele mai mari branduri din lume și a expus artă vizuală în cele mai reputate galerii. E gazda celui mai longeviv podcast despre design (Design Matters), fostă membră a juriului la prestigiosul Cannes Lions și director editorial al Print Magazine, iar ilustrațiile și eseurile ei vizuale au fost publicate în The New York Times și Fast Company.

Fotografie de John Madere
Astăzi, Debbie vorbește deschis despre acei ani marcați de respingeri, dezamăgiri și greutăți, dar și despre lecțiile învățate pe parcurs despre cum să-ți construiești o viață de care poți fi mândru.

Iată câteva sfaturi de la Debbie, relevante pentru oricine încearcă să-și croiască un drum într-un domeniu creativ:

???? „Nu cred că poți transforma creativitatea într-o rutină. Cel mai ușor mod prin care să depășești un blocaj creativ e să te uiți la munca altora și să te simți prost că tu nu faci nimic. Nu există niciun proces. Așază-te cu fundul pe scaun”, spune Debbie în acest interviu.

???? „Fă ceea ce-ți place și nu te opri până când nu primești ce-ți dorești. Muncește cât de mult poți. Imaginează-ți lucruri mărețe. Nu face compromisuri și nu pierde timpul. Ca să tinzi spre o viață remarcabilă, trebuie întâi să hotărăști că vrei una. Începe acum. Nu peste 20 de ani, nu peste două săptămâni. Acum”, e mesajul lui Debbie pentru oamenii aflați la început de drum, preluat din eseul ei ilustrate Fail Safe. (Colectate în antologia Look Both Ways: Illustrated Essays on the Intersection of Life and Design.)

???? „Nu poți să aștepți până când n-o să-ți mai fie frică să începi. Singurul mod prin care poți atenua acea frică e să faci lucrul de care te temi, din nou și din nou, până când devii mai bun. Fă-l, chiar dacă ți-e frică sau ai emoții. Foarte puțini oameni care fac ceva pentru prima oară îl fac perfect din prima încercare. E normal să-ți fie frică și să ai emoții. Dar temerile se vor diminua în timp, pe măsură ce devii mai confortabil cu ce ai de făcut”, spune în acest interviu.

???? „Eșecul e o etichetă subiectivă. Cei mai echilibrați oameni pe care îi cunosc au tendința să se raporteze la eșec ca la un experiment care le-a oferit lecții importante. Așa că sărbătorește-ți greșelile, respingerile, vulnerabilitatea – ele îți arată că îți asumi riscurile de care ai nevoie pentru a crește”, spune într-un interviu despre importanța introspecției și a curajului.

???? „Scrie ca și cum nu ar exista ziua de mâine. Scrie ca și cum viața ta ar depinde de asta. Pentru că așa e”, e sfatul lui Debbie pentru studenții ei, amintit în podcastul The Tim Ferris Show.

???? „Curajul înseamnă să ai încredere în tine înainte de a avea succes. Dar asta nu înseamnă că îți va fi ușor să faci primul pas. E dificil să faci orice pentru prima oară, și probabil o să te simți vulnerabil și anxios. Dar asta nu-ți dă o scuză să nu faci pasul”, spune într-un interviu.

Debbie Millman va vorbi despre cum a ajutat-o designul în viață și cum putem avea vieți creative împlinite, cu ocazia unui eveniment special găzduit de The Power of Storytelling și Visual Playground, la Teatrul Național București (Sala Studio), pe 7 august. Îți poți rezerva locul de AICI.

2 comentarii la Cum să-ți faci propriul drum. Sfaturi pentru creativi de la un guru al designului

  1. Important este sa fii sigur pe deciziile tale si sa iti asumi orice, indiferent de situatie.

  2. multumesc!

Comentariile sunt închise.