Să ne pierdem într-o activitate timp de ore în șir fără a ne uita la telefon. Să facem voluntariat fără să simțim nevoia să anunțăm asta în social media. Să uităm telefonul acasă (sau chiar să-l abandonăm intenționat) și să rezistăm în ziua aia fără un mic atac de panică. Să dăm partenerilor noștri toată atenția noastră când ajung acasă și intră pe ușă.

Când a fost ultima oară când ai făcut vreunul din lucrurile astea? Cum poți să preiei controlul asupra relației tale cu tehnologia? Cum poți să obții mai mult echilibru?

Un proiect DoR și Cristina Chipurici
Ilustrații de Mircea Drăgoi
12 februarie 2020

Manifest pentru plictiseală

Există viață dincolo de stimulii digitali care ne validează. Dă-i o șansă.

Timp de citire: 6 minute

Multitasking fac calculatoarele, nu oamenii

Impulsul de a face multitasking ne hrănește iluzia că am fi mai productivi, dar de fapt ne irosim o groază de timp și neuroni.

Timp de citire: 8 minute

O generație care vrea totul acum

Vrem constant informație nouă, variată, care să ne excite toate simțurile și să fie și în forma cea mai comprimată cu putință. Ne ajută asta pe termen lung?

Timp de citire: 7 minute

Puterea unei rutine ca să îți reîncarci bateriile

Am început să îmi organizez viața după o rutină ca să înlocuiesc comportamentele haotice cu experiențe pozitive.

Timp de citire: 7 minute

Atacul animalelor sălbatice din inboxuri

Apocalipsa alimentată de gălăgia pe care o auzim zilnic în lumea digitală a devenit o formă de amenințare pe care corpul nostru nu o poate distinge de stresul real.

Timp de citire: 6 minute

Dependenți de like-uri și inimioare

Am devenit dependentă de confirmările venite pe social media și am hotărât să schimb ceva, ca să îmi recâștig încrederea în mine.

Timp de citire: 7 minute

Aceste texte despre dependența noastră de device-urile cu care trăim și senzațiile pe care ni le produc au apărut într-o formă inițială în primul sezon din 2020 al Actualizator, newsletterul public DoR. Înscrie-te ca să prinzi sezoanele următoare.