Paramongols – cinci aventurieri şi o ambulanţă

Paramongols înseamnă cinci buzunare găurite pentru un vis, o echipă de „patru hăndrălăi, dintre care unul cu pleată,”…

Paramongols (foto de Alex Serban)

Paramongols înseamnă cinci buzunare găurite pentru un vis, o echipă de „patru hăndrălăi, dintre care unul cu pleată,” și o fată băgată mereu la înaintare la radio sau TV, „pentru că e frumoasă, deșteaptă și descurcăreață”. Maria Enache, Florin Cobuz, Paul Budan, Gheorghe „Gigi” Bratu și Gabriel Herdean sunt primii români care vor participa la The Mongol Rally, cel mai mare raliu caritabil din lume.

Vor străbate 16.000 de kilometri, cam o treime din suprafața Pământului, și 20 de țări cu o ambulanță pe care o vor dona la destinație – Ulan Bator, capitala Mongoliei. Scopul e caritabil: cele peste 350 de echipe trebuie să-și doneze la destinație vehiculul și minim 1.000 de lire sterline – din care 500, fundației Christina Noble Children’s Foundation, care se ocupă de copii ai străzii și orfani mongoli. Şi-apoi, cum spune Gigi, „cum să nu te urci într-o ambulanță de-o vârstă cu tine și să mergi prin lumea musulmană cu ea?”.

Startul se va da pe 23 iulie în Praga și pregătirile sunt pe ultima sută de metri.

Cumpărarea unei ambulanțe le-a dat bătăi de cap Paramongolilor. Statul român nu reabilitează ambulanțele scoase din uz ci le casează și, oricâtă bunăvoință ar fi găsit, hârtiile s-au blocat „fie prin vreun birou, fie pe altundeva”. S-au trezit, în ultimul ceas, că trebuie să plece în Germania să cumpere una.

Au luat o mașină bună, fiabilă, cu instalații destul de simple ca să poată fi reparate de orice localnic. Are patru girofaruri albastre și are un brâu din dungi portocalii de care Gabi e mândru pentru că se văd bine de la depărtare. Paul va fi mecanicul echipei – nu e specialist, dar e pasionat.

Strângerea banilor e altă provocare. Costurile le-au estimat la 29.000 de euro, fiecare a contribuit cu vreo 4.000, au mai strâns ceva din evenimente și speră să mai obțină sponsorizări – deși până acum s-au confruntat doar cu bugetele lor de criză. Mulți i-au ajutat cu produse. Dar, spune Gigi, „nu poți plăti nici benzină, nici vize din Coca-Cola și cauciucuri”.

După start vor apărea alt fel de probleme. Vor avea sigur pene, va trebui să discute cu autorități care vorbesc doar rusă sau arabă și să dea o groază de șpăgi – organizatorii le-au spus să pregătească vreo 1.000 de euro. Dar drumul sigur va merita – Gabi și Gigi sunt de acord că momentul spectaculos va fi cel în care vor ajunge pe Pamir Highway, care traversează Asia Centrală la peste 4.500 de metri.

„Câtă vreme o să ajungem acolo și mașina o să meargă în față și nu la vale, e bine!”

Paramongols s-au înconjurat cu mulți prieteni și parteneri care-i ajută și-i susțin (un prieten chiar îi va însoți cu motorul) pentru că sunt haioși și prietenoși și au o ambiție fără limite, un vis once-in-a-life-time la care muncesc de multe luni, cu pași mici, să-l transforme în realitate

Ca să se promoveze și să creeze căi prin care oamenii să-i ajute cu bani, au organizat concerte, au scos la „adoptat” părți din ambulanță, s-au angajat să îndeplinească pe drum provocări (să povestească prin SMS întâmplarea zilei, să aducă un pachet de țigări din toate țările, să facă poze în fiecare vamă, unde fotografiatul este interzis), vând portmonee (concepute și confecționate de ei) și tricouri în care defilează și ei în continuu – albe, cu iaci, cămile și măgari cu o cruce roșie, adică actualele ambulanțe din Mongolia.

Sâmbătă, 9 iulie, vor organiza o cursă cu bicicletele prin București – cu sloganul „Dați un leu pentru un pneu”. Bicicliștii vor porni din parcul Izvor la ora 11 și vor avea ca destinație Atelierul de Producție, unde Mira, Florin, Paul, Gigi și Gabi îi vor aștepta cu limonadă care să-i răcorească.

Seara, va fi o petrecere cu muzică aleasă de susținători pe Facebook, care le va fi și coloană sonără pe drum. Din tot evenimentul, speră să-și achite măcar amenzile pe care le vor colecționa spre Mongolia.

Ultima petrecere găzduită de Paramongols va fi în Vama Veche, pe 28 iulie. Pe plajă li se vor alătura și alte echipe din raliu și toți prietenii care vor să le ureze drum bun.

 

* Află cum îi poți ajuta pe Paramongols, aici: paramongols.ro/dar

** Anca Iosif e în ucenicie la DoR. Iubește muntele și vrem s-o ajutăm să-și îndeplinească un vis: să escaladeze Mont Blanc. Până pe 31 iulie trebuie să strângă 2.500 de RON – poți contribui prin PayPal la comanda@decatorevista.ro sau direct în contul ei: Anca-Maria Iosif, IBAN RO 77 BRDE 410 SV 228 582 64 100.

Comentariile sunt închise.