Pe Bune #18: Roman Tolici

Pictura ca mod de a documenta și înțelege mai bine lumea.

Pictorului Roman Tolici i-a plăcut să deseneze de mic. În grădiniță a rugat-o pe mama lui să-l lase să rămână acasă pentru a desena mai mult și aceasta a fost de acord. A urmat școala de arte din Chișinău, iar la 16 ani a venit în România și a studiat animație la liceul Tonitza și grafică la Universitatea de Arte. După terminarea facultății, pentru că erau puține oportunități în România să se realizeze ca artist plastic, s-a angajat part-time în publicitate și timp de zece ani s-a trezit la 6 dimineața pentru a picta, iar la prânz se ducea la serviciu. A avut prima expoziție personală în 2002, iar de atunci a expus aproape în fiecare an, pentru că, spune Roman, pictura este parte din cine este ca om, așa înțelege lumea și nu se poate opri din lucrat. Procesul lui de muncă se bazează pe documentare, introspecție și multe ore de izolare în atelier cu pânza în față. Deși pictează de peste 20 de ani, Roman spune că încă mai are momente în care se îndoiește că știe să deseneze și că picturile la care lucrează vor lua forma pe care și-o dorește.

Ascultă Pe Bune pe Stitcher, Apple Podcasts sau în orice aplicație de podcasting.

Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.

Contribuie și tu la poveștile care vindecă.

Tot ce-am trăit în ultimii doi ani ne-a însemnat pe viață și va lăsa în continuare urme. La DoR vom continua să scriem despre suferințe individuale și colective, cum le înțelegem și le transformăm în surse de putere și încredere, cum reclădim ce nu mai e și cum găsim soluții la lipsurile și ineficiența sistemelor care ne trădează. Cumpără un abonament digital ca să ne susții misiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.