Pentru alții (#6): Oamenii care ajută cât #stauacasă

Fă cunoștință cu o parte din oamenii care s-au mobilizat de acasă și construiesc platforme de informații, oferă sprijin psihologic gratuit sau fac școală online.

Fotoreporterul Bogdan Dincă (Documentaria.ro) urmărește inițiativele civice ivite după declanșarea crizei COVID-19, precum și activități educaționale și artistice care s-au mutat online în ultima vreme. Dacă vreți să intrați în legătură cu Bogdan pentru a-i semnala idei de povești sau personaje o puteți face la adresa contact@documentaria.ro.

Seria de materiale publicate până acum este aici

O bună parte din viețile noastre s-au mutat online în ultimele săptămâni. Pentru că avem nevoie – poate mai mult decât oricând – de informație verificată, sprijin psihologic, sfaturi juridice sau de proiecte educaționale – există oameni care s-au mobilizat pentru a oferi toate acestea cu ajutorul unei camere video și a unei tastaturi. 

Cei prezentați aici sunt doar o mică parte dintre românii care se mobilizează zilele acestea de acasă pentru binele altora. 


Alexandra Ștefănescu, Technology Officer la Code for Romania, se pregătește pentru o întâlnire online cu echipa. De aproape o lună, organizația a sistat toate celelalte programe ale sale și a redirecționat toate resursele către grupul de lucru Code for Romania Task Force, pentrua sprijini Guvernul în dezvoltarea infrastructurii necesare ameliorării efectelor pandemiei. În același timp, oferă  sprijin logistic și consultanță instituțiilor publice.

15 dintre membrii Code 4 Romania lucrează de o lună fără pauză. Cei 521 de voluntari activi au livrat până acum trei soluții: cetrebuiesafac.ro, datelazi.ro și stirioficiale.ro și lucrează la următoarele trei, care urmează a fi lansate până la Paște (rohelp.ro, diasporahub.ro și stamacasa.ro). Cele trei site-uri lansate până acum au avut 2,2 milioane de vizitatori unici.

București, 31 martie 2020

Cristina Tunegaru, profesoară de limba română, transmite în direct pe YouTube și pe Facebook un curs de pregătire pentru Evaluarea Națională. Lecțiile au loc în fiecare luni, miercuri și vineri și sunt vizualizate de peste 6.000 de vizitatori.

București, 30 martie 2020

Elena Calistru, președintele asociației Funky Citizens, în timpul workshopului online Cum să nu te lași păcălit, despre fact-checking și identificarea știrilor false. Organizația a desfășurat în această perioadă diverse proiecte de informare, a trimis apeluri către autorități, a verificat veridicitatea declarațiilor politicienilor și a lansat o aplicație online în care poți verifica starea restricțiilor de călătorie în Europa.

București, 1 aprilie 2020

Irina Țepuru, psihoterapeut, membru al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), în timpul unei convorbiri online. ISTT oferă diverse resurse de suport psihologic online publicului larg, precum și suport psihologic gratuit pentru cadrele medicale de la Terapie Intensivă Nou-Născuți și Boli Infecțioase din toată țara, online și telefonic.

București, 1 aprilie 2020

Kiran și Jivan, un cuplu româno-portughez, susțin un curs gratuit de meditație online. Cei doi sunt pasionați de meditație și terapii corporale și țin cursuri de meditație și dezvoltare personală de 15 ani, iar în această perioadă oferă zilnic de acasă sesiuni online de meditație.

Ghermănești, Ilfov, 21 martie 2020

Marian Lucu, avocat la Lucu & Asociații, în timpul unui seminar online gratuit, organizat de ACCA România (asociație internațională a profesioniștilor din contabilitate, finanțe și audit),  discută despre situațiile în care se aplică clauza de forță majoră în diverse tipuri de contracte.

București, 1 aprilie 2020

Oana Geambașu, fondatoarea asociației O Inimă, în timpul unei convorbiri telefonice. Împreună cu medicul Vasi Rădulescu, Oana a inițiat o campanie de strângere de fonduri pentru a achiziționa două aparate de testare PCR-SARS-Cov-2 și imunologie pentru Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

București, 31 martie 2020

Vlad Popescu este voluntar în call-center-ul campaniei Cumpărături la ușa ta, care livrează la domiciliu persoanelor în vârstă sau nedeplasabile pachete cu alimente de strictă necesitate. „După ce anul trecut mi-am dat demisia din poziția de director de producție al unei fabrici din București, în februarie eram pe cale de a deschide o mică afacere. Răspândirea coronavirusului și măsurile luate de autorități ne-au făcut să ne oprim. Fiind nevoit să îmi trec planurile în așteptare, am hotărât că cel mai bun mod de a-mi folosi timpul acum constă în încercarea de a contribui cumva la ameliorarea situației. Îmi era clar că va fi nevoie de implicarea foarte multor oameni pentru a ajuta societatea să treacă cât mai bine de acest impas.”, spune Vlad.

București, 1 aprilie 2020

Editor foto: Andrei Pungovschi