Francesca-Maria Maior

19 ani, copilot de raliu în echipa Napoca Rally Academy, Brașov.

Francesca a crescut înconjurată de mașini. Fie că i le fura pe cele de jucărie ale fratelui său, fie că mergea cu tatăl ei, care timp de 15 ani a fost pilot, și le urmărea cum merg la probele speciale de raliu, fie că studia pasionată tot ce înseamna mecanica lor, când le vedea înainte să plece pe probe.

A fost dintotdeauna foarte apropiată de fratele ei, cu doi ani și jumătate mai mare. Au mers împreună la grădiniță, apoi Francesca s-a încăpățânat să meargă împreună cu el și la școală, cu toate că avea mai puțin de 5 ani când au început clasa I. De atunci, au împărțit băncile școlii și scaunele mașinilor – când el a debutat ca pilot, Francesca, atunci la 12 ani, era copilot. Era o competiție restrânsă la care nu aveau nevoie de permis pentru că era un circuit închis care te ajuta să exersezi.

A debutat în 2017, la 16 ani, la Winter Rally Covasna, un raliu care nu face parte din Campionatul Național, dar la care majoritatea piloților participă, fiind singurul raliu din România desfășurat pe zăpadă – era copilotul tatălui ei, Robert Maior. Tot în perioada asta, până la 18 ani, a condus și ea: fie că a făcut karting, fie că a condus pe circuitele închise.

Primul raliu la care a participat împreună cu fratele ei Norbert a fost în 2018, iar de atunci merg împreună. Francesca stă pe scaunul din dreapta și îi dictează din notițele pe care le ia fiecare viraj sau direcție, în așa fel încât să prindă o viteză cât mai mare în cursă. „Înainte de fiecare competiție, în ultimele 15 secunde, ne strângem mâna și ne zicem baftă.”

Tatăl lor a fost la aproape toate competițiile să-i susțină: „Îi este uneori greu să-și vadă ambii copii într-o mașină, pentru că este un sport riscant. Dar e mândru de noi că-i călcăm pe urme și că facem asta pentru că ne dorim și nu pentru că el și-a dorit pentru noi”, spune Francesca.

Din 2017, de când a debutat, face parte și din echipa Napoca Rally Academy. Anul acesta au participat la cele mai multe raliuri de până acum, 11, și au mers împreună la primul campionat extern, Campionatul Național din Ungaria, în cadrul cupei Peugeot 208 Rally Cup, unde au ieșit pe locul II.

În România sunt campioni naționali la juniori și la clasa RC5. Francesca spune că cea mai grea parte este bugetul – pentru că uneori este limitat și găsesc cu greu sponsori pentru a participa la campionate. Î

și dorește ca, după ce termină facultatea de Științe Economice din Brașov, unde este studentă în anul III, să se axeze doar pe copilotaj. Visul ei este să participe la un Campionat European de raliuri pentru grupa de juniori, ca mai apoi să poată merge la unul Mondial: „Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă un copilot este să simtă ce este în mașină, să știe unde este, ce urmează să se întâmple și la ce să se aștepte”, spune ea. „Iar cel mai important pentru mine acum este să încep să devin un copilot din ce în ce mai bun.”