Mihnea-Teodor Popescu
18 ani, activist pentru mediu și drepturile animalelor, Târgu Jiu.
În clasele a VIII-a și a IX-a, Mihnea intra în diferite grupuri de pe internet pe teme ce țineau de drepturile omului, religie sau politică. În acea perioadă, a găsit și primele informații despre ce înseamnă drepturile animalelor și observa că nu erau suficienți oameni care să facă ceva în domeniu, că era o zonă de margine de care oamenii nu erau conștienți. A început să dezbată tema online, pe grupuri dedicate, să contribuie cu articole și traduceri pe site-uri de profil și să-și facă primele conexiuni cu oameni din domeniul activismului.
Apoi, când era în clasa a X-a și se afla la București, a luat parte la un protest împotriva uciderii mieilor de Paște, organizat de „Etică și Viitor”, un ONG care luptă pentru drepturile animalelor. „Atunci a fost momentul în care am spart bariera care mă ținea departe de implicarea în viața reală.” Ține minte că era un soi de flashmob, se reconstituia o scenă a crimei, iar el împărțea pliante sau discuta cu oamenii despre eveniment. În aceeași perioadă, a devenit și voluntar al asociației F.R.E.E (Freedom and Respect for Every Earthling), care se ocupă de promovarea drepturilor animalelor și a unui stil de viață în acord cu acestea, prin diferite campanii de atragere a publicului.
Apoi a participat la Marșul pentru Drepturile Animalelor, în 2018. A ajutat la organizare, a luat o portavoce sau a dirijat oamenii. Simțea că în sfârșit poate să se exteriorizeze și că are cadrul perfect pentru asta. Treptat și-a eficientizat maniera de a face activism prin coordonarea unei campanii de conștientizare în privința folosirii hainelor de blană, prin intermediul asociației F.R.E.E. A gândit singur campania, care s-a numit România#SpuneNuBlănurilor, și a mers cu ea în București, Iași, Craiova și Târgu Jiu.
Printre proiectele în care s-a mai implicat au fost și Campania împotriva extinderii delfinariului din Constanța, împotriva defrișării pădurii Drăgoieni, județul Gorj, și a luat parte la protestele Fridays for Future despre schimbările climatice, unde a devenit și coordonator la nivel local, în Târgu Jiu. „În primă instanță am fost cinci persoane care țineam bannere, în fața Prefecturii. Peste o săptămână am fost 10. Iar acum, pe 27 septembrie, când a avut loc evenimentul în toată țara, ne-am strâns aproape 30.”
Dincolo de activism, tot pe timpul liceului a participat doi ani consecutivi la olimpiada ONU, proiect organizat de filiala Iași a UN Youth, care promovează idei cu spirit inovator, unde a câștigat locul III. A făcut parte și din juriul liceenilor la festivalul de film documentar One World Romania – după care a înființat un club de film One World Romania și la el în școală. Mihnea vrea să continue cu activismul climatic și cel al drepturilor animalelor și să-și ducă preocupările într-o zonă politică: momentan este co-coordonator pe grupul de lucru pentru protecția animalelor în cadrul partidului DEMOS. După ce termină liceul, vrea să se înscrie la Facultatea de Drept din București și să devină avocat.
S-ar putea să-ți mai placă:
Sofia Scarlat
17 ani, fondatoare Girl Up România, București.
Silviu Gabriel Timofte
17 ani, membru Brothers in Woods, #dămpedală10000, Iași.
Marian Ignat
19 ani, student la Facultatea de Științe Politice din București, Focșani.