Sofia Scarlat

17 ani, fondatoare Girl Up România, București.

Pe când avea 15 ani, când mișcarea #metoo luase amploare, iar în cercul ei de prieteni auzea povești sau experiențe despre violența sexuală și asupra femeilor, Sofia și-a dat seama că nimeni nu abordează problema așa cum ar trebui în rândul generației sale. „Și am zis «foarte bine, dacă nu o face nimeni, o să o fac eu».”

A început să caute modele din alte țări și a dat peste Girl Up, o platformă inițiată în 2010, cu sprijinul Națiunilor Unite, care luptă pentru egalitate de gen. Le-a trimis un e-mail prin care le spunea că vrea să aducă misiunea lor în România, dar nu i-au răspuns. După câteva luni, a primit un pachet la ușă, de la Națiunile Unite: un ghid despre cum să începi un capitol Girl Up la tine în țară. Așa că, din mai și până în august 2018, a plănuit organizația cap-coadă: de la persoane din politică sau activiști cu care să intre în contact, la locul unde să țină ședințele sau ce autobuz pot lua până la locul respectiv.

La sfârșitul lui iulie a lansat și un formular de înscrieri, după ce promovase puțin organizația pe social media, și s-au înscris în jur de 50 de persoane, din care a selectat 20. Deși i-a fost teamă să înceapă organizația singură, era foarte furioasă pe profesori, politicieni și pe ea însăși. „Pentru că mă gândeam la mine, într-un moment în care ar fi trebuit să mă gândesc la oricine altcineva. Și indiferent de fricile mele de la momentul respectiv, le-am ignorat pentru că mi se părea important să mă gândesc la persoanele care au nevoie de o astfel de cauză.”

Din septembrie 2018, de când a înființat organizația, echipa se întâlnește sâmbăta și discută proiectele pe care le pregătesc: postere cu statistici legate de violența împotriva femeilor pe care le-au lipit în liceele din București, mijloace prin care se pot implica adolescenții în procesul legislativ. Acum organizația cuprinde 60 de persoane în 21 de orașe și comune din țară. 

În iulie, când au aflat că la Caracal două adolescente au fost răpite și ucise de un bărbat care le luase cu autostopul, au încercat să dirijeze o conversație constructivă în rândul liceenilor și în rândul altor generații despre cum ar trebui să se prevină și să se acționeze în cazurile de agresiune. Au participat la protestul #CadeUnaCădemToate din fața Palatului Parlamentului, unde Sofia a citit mesajul care a prezentat provocările adolescentelor de zi cu zi din România.

Discursul a ajuns și în Parlament la începutul anului școlar, prin vocea deputatului independent Oana Bîzgan. Sofia a fost și acolo. „Stăteam în tribună și eram foarte entuziasmată de ce urma să se întâmple, că în final suntem și noi auziți în Parlamentul României, într-o sală plină de deputați. Și începe să vorbească Oana. Iar pe parcursul mesajului îmi dau seama că nu o mai aud. Și îmi dau seama că asta este din cauză că toată lumea din sală vorbea.”

Sofia spune că momentul a schimbat ceva în Girl Up, pentru că a simțit că este auzită, chiar dacă nu de cei de 229 de parlamentari din sală, ci de persoana care a citit mesajul și a vrut să facă vocile liceenilor auzite. Și își dorește ca în viitor să continue această conversație și să crească și mai mult încrederea adolescenților în propriile voci.

Am mai scris despe Sofia Scarlat aici.