Silviu Gabriel Timofte

17 ani, membru Brothers in Woods, #dămpedală10000, Iași.

Când și-a cumpărat prima bicicletă din banii pe care îi primea de la părinți, Silviu avea 10 ani, era deja cercetaș la Centrul local Valea Lupului din Iași, și nu se gândea că va ajunge să pedaleze prin toată țara. Vara trecută, împreună cu alți doi prieteni, au traversat țara cu rucsacul în spate – 1.041 de kilometri, câte 40 de km/zi, de la Mangalia la Negrești-Oaș. Și-au făcut o hartă cu localitățile de pe diagonala țării, traseu pe care l-au și numit Expediția Diagonal, pentru a promova spiritul cercetășesc. 

Pentru că i-a plăcut experiența, Silviu a văzut proiectul #dămpedală10000 ca o continuare firească. „Pentru mine, să călătoresc cu casa în spate e ca mersul la baie.” Și-a încheiat mediile și a plecat cu două săptămâni înainte să se termine școala, pe o bicicletă roșie Bike4Ride, mult mai rezistentă pentru drumurile lui. Și-a stabilit un traseu de 120 km în fiecare zi, cu plecarea din Iași. Noaptea s-a oprit ori la sediile de cercetășie din apropiere, ori și-a întins hamacul, a făcut un foc și s-a odihnit într-un loc mai liniștit în pădure. 

Pe 17 septembrie și-a încheiat călătoria și a parcurs peste 10.000 de kilometri. A făcut-o pentru că iubește natura și sportul pentru libertatea pe care i-o oferă și că descoperă țara altfel. Uneori, oamenii pe care i-a întâlnit în orașele în care a ajuns i s-au alăturat în cursă pentru câteva ore. (Principalul obiectiv al expediției a fost de a aduna mulți oameni în așa fel încât să pedaleze cumulat mai mult de 10.000 de km.) A realizat și că poate face orice își propune: să reziste nopților răcoroase, să traverseze munții pe ploaie, să suporte bronzul neuniform sau să convingă poliția că nu vrea să treacă vama sau să comită o ilegalitate, ci doar să se odihnească puțin în cort. Simte și că perioada pe care a parcurs-o singur l-a învățat să se vadă ca pe un prieten și să se asculte mai mult.

Silviu e în clasa a XII-a și urmează să dea Bacul, dar nu vrea să meargă la facultate, ci să-și investească timpul și energia în proiecte legate de natură și mediu, împreună cu Brothers in Woods, asociația pe care a înființat-o cu cei doi colegi din Expediția Diagonal. Visul lui este să-i facă pe oameni să-și îmbunătățească relația cu mediul, să realizeze cât de ușor se pot încărca de energie și cât de mult curaj și încredere le poate da natura în a-și depăși limitele.