#24 Vișinel Bălan

Cum e să fii tată după ce ai petrecut 26 de ani în instituții de protecție a copilului.

”Eu nu știu ce înseamnă familie. Eu nu știu nimic. Iar asta cred că e un mare avantaj”.

Vișinel Bălan are 31 de ani, e tatăl lui Thomas și activist pentru drepturile copiilor și tinerilor instituționalizați. A fondat organizația Vocea Copiilor Abandonați și Consiliul Tinerilor instituționalizați, a studiat teatru, drept și sociologie, e consilierul unui senator USR și de cele mai multe ori e ghimpele incomod de la conferințe, comitete și comiții care vorbește tare, contrazice și trage semnale de alarmă. Pentru că știe ce înseamnă abuzul, pentru că e în contact cu sute de tineri din România și pentru că nu mai are răbdare.

Vișinel s-a născut într-o familie săracă din județul Bacău, ultimul din cei 13 copii pe care părinții i-au lăsat pe rând în grija orfelinatelor din zonă. Și-a petrecut 26 de ani în instituții de protecție a copilului.

În acest interviu, Vișinel vorbește despre cum e să crești un copil cu blândețe și atenție când trecutul tău e modelul opus. Povestește despre cum e să fie separat de mama lui Thomas și cât prețuiește calendarul de vizite, chiar dacă și-ar dori să-și vadă zilnic fiul. Crede că rolul mamei este cel mai important pentru că în copilărie el nu a tânjit niciodată după un tată. Se declară ”un tată netradițional” pentru că astăzi formează un cuplu cu o persoană de același sex și povestește cu entuziasm despre jocurile pe care i le construiește lui Thomas în familia lor.

Episodul este pe Soundcloud, Spotify, Stitcher, iTunes, Google Podcasts și alte aplicații de podcast, unde puteți asculta și alte interviuri din primul sezon.

mame, podcastul despre echilibrul dintre muncă și maternitate, este prezentat de IKEA România.

Foto: Maria Negrota

Ți se pare important ce ai citit?

Dacă ce citești te ajută, cumpără un abonament digital. E cea mai directă formă de susținere pentru munca noastră. Om cu om, vom strânge o comunitate care nu doar va fi un garant al sustenabilității, ci și una care contribuie și ne sprijină în a răspunde nevoilor prin povești despre cum muncim, cum relaționăm cu mediul, cum putem schimba educația, cum putem construi o societate mai echitabilă, cum putem trăi mai echilibrat.

Un comentariu la „#24 Vișinel Bălan

  1. Foarte faininterviul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *