Bucureșteanul: 67 de povești din capitală

Din ianuarie 2013, reporterii, editorii și fotografii DoR caută să afle, articol cu articol, cine sunt oamenii…

BUCCollage (1)

 

Din ianuarie 2013, reporterii, editorii și fotografii DoR caută să afle, articol cu articol, cine sunt oamenii pe lângă care trecem pe stradă. Acum poți să faci și tu parte din echipă, susținând Bucureșteanul cu o donație.

Bucureșteanul a apărut din dorința echipei DoR de a avea un loc alternativ unde să scrie și să experimenteze idei, forme, stiluri − un exercițiu constant de a spune poveștile din locul în care trăim și, mai mult, un mod de a ne răspunde la unele întrebări legate de lucrurile care ne ies zi de zi în cale.

Am început cu Marigena, o croitoreasă care lucrează într-un atelier minuscul din hala Obor. Treptat, rubrica a fost populată cu fata care lucra într-o ceainărie de la Romană, cu bibliotecara de cartier și cu pensionarul care vinde bilete de Bingo, cu proiecte inedite din oraș, cum a fost Dungi, al Teei Tomescu, care a imaginat logouri pentru cartierele bucureștene, sau Uleiosul, care încurajează și contribuie, de pe bicicleta lui, la reciclarea uleiului de menaj, sau un club de educație alternativă din Ferentari unde copiii învață prin film și dans. Reporterii DoR au intrat într-o sufragerie din Vitan unde o familie tânără a primit un spectacol de teatru și au asistat la o lecție de dresaj a câinilor comunitari recent adoptați.

Bucureșteanul e despre minunățiile care apar prin oraș, cum ar fi socata arhitectului Gabone, sau atelierele de făcut pâine ale Vivianei Mârza, dar și despre oamenii care încearcă să-i ajute pe ceilalți, cum e asistentul medical Cristi Marin, care își dedică timpul persoanelor fără adăpost din sectorul 3, sau voluntarii care au construit o grădină pe un teren abandonat de lângă Pipera, pentru SOS Satele Copiilor. Bucureșteanul e despre iubire − a soților Stoicescu, care sunt împreună din 1941, a actriței Alina Crăiță, care a fost cerută în căsătorie de actorul Valentin Mihalache pe scenă, în timpul unui spectacol, a Mariei, care a devenit mama unei fetițe la 19 ani.

Uneori mici, alteori mai mari, urmele articolelor din serie se văd. Cornelia, care vinde apă minerală la sticle returnabile în apropiere de UNATC, a fost mândră de ea și chiar a dus articolul printat în satul mamei, ca să-l împartă cunoscuților. Ela, factorul poștal simpatic de la ghișeul 4, zâmbește acum din spatele ghișeului 2 și spune că se simte ca o vedetă după ce clienții au felicitat-o pentru articol și pentru veselia pe care o aduce în oficiul 30. După apariția articolului despre Hagi, puștiul care face trucuri de magie în Centrul Vechi ca să-și ajute familia cu bani, cititorii au lăsat mesaj după mesaj, oferindu-și ajutorul.

Cel mai citit articol de până acum a fost Taxiul cu Bomboane. A avut peste 12.500 de vizualizări, pagina de Facebook a taxiului condus de Cristian Roman s-a îmbogățit de-atunci cu mii de like-uri, Roman a primit oferte de interviuri de la televiziuni și sprijin din partea firmei la care lucrează pentru crearea unei biblioteci pentru copii din spitale. Dar, cea mai importantă urmare a poveștii lui din seria Bucureșteanul, spune el, a fost că „fiul meu mi-a lăsat următorul mesaj: Tată, sunt mândru de tine”.

Rubrica a depășit de mult matca redacției DoR, strângând în jurul său reporteri și fotografi tineri care au acceptat să contribuie la această cartografiere în povești scurte a Bucureștiului. 67 e un număr bun, dar nu ne putem opri aici, nu?

>> Dacă vrei să susții Bucureșteanul, donează pentru continuarea lui pe platforma The Big Lunch București, un eveniment organizat de Fundația Comunitară București. 

Ți se pare important ce ai citit?

Dacă ce citești te ajută, cumpără un abonament digital. E cea mai directă formă de susținere pentru munca noastră. Om cu om, vom strânge o comunitate care nu doar va fi un garant al sustenabilității, ci și una care contribuie și ne sprijină în a răspunde nevoilor prin povești despre cum muncim, cum relaționăm cu mediul, cum putem schimba educația, cum putem construi o societate mai echitabilă, cum putem trăi mai echilibrat.

2 comentarii la Bucureșteanul: 67 de povești din capitală

  1. […] doi ani facem Bucureșteanul – http://decatorevista.ro/bucuresteanul-67-de-povesti-din-capitala/, seria de povești dedicate locuitorilor capitalei care ne ajută să vedem dincolo de meserii, […]

  2. […] o lună v-am cerut sprijinul ca să continuăm proiectul Bucureșteanul. Lucrăm de la el pro-bono de aproape doi ani și […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *