Carson Ellis: Trebuie să-ţi faci timp pentru tine să fii doar artist

Carson Ellis, ilustratoare și, ocazional, scriitoare de cărți pentru copii, vine în România la The Power of Storytelling.…

Carson Ellis, ilustratoare și, ocazional, scriitoare de cărți pentru copii, vine în România la The Power of Storytelling. Mai jos, ce spune despre procesul ei creativ și ce sfaturi are pentru tinerii artiști.

Carson Ellis, o ilustratoare-superstar din Statele Unite și, ocazional, scriitoare de cărți pentru copii, nu se consideră prea ambițioasă și preferă o viață cu puține responsabilități. În ciuda acestor lucruri, a scris și a ilustrat mai multe cărți, printre care bestseller-ul New York Times Home (Acasă) și Cronicile Wildwood, o trilogie scrisă de Colin Meloy, soțul ei (care va vorbi și el la #Story16). Totodată, ea e „designerul-șef” pentru coperțile albumelor The Decemberists – o minunată trupă rock în care soțul lui Carson este vocalist și compozitor.

Ilustratoarea spune că a știut dintotdeauna că vrea să devină artistă, iar când era mică desena tot timpul. „Nu țin minte să fi fost alt gen de copil decât cel care desenează. Îmi plăcea și să fiu afară, iubeam plantele și animalele – simt că toate astea se intersectează în arta pe care o produc. Am aceleași fascinații și obsesii de când eram copil.” Mai târziu, a ajuns să studieze arta la facultate în statul Montana, de unde a absolvit cu o diplomă în pictură, cu foarte puține datorii, dar fără abilitățile necesare pentru a lucra în ilustrație – ele s-au dezvoltat odată cu trecerea anilor și cu exercițiu constant.

Carson spune că preferă o coală de hârtie și o peniță. „(…) nu știu să folosesc computerul dincolo de ceea ce îmi este absolut necesar pentru a face ceea ce fac. (…) Am absolvit facultatea în 1997 fără să știu mare lucru despre computere. Nu aveam nici cont de e-mail.” Se consideră „de modă veche” și îi place cum arată lucrurile desenate de mână. „Sunt tradiționalistă când vine vorba de artă și ilustrație, deși există multă ilustrație digitală care îmi place, pe care o consider superbă.”

Cel mai recent proiect al ei, Home – o carte pentru copii pe care a scris-o și ilustrat-o – a fost lăudat de New York Times și numit „o carte încântătoare” care prezintă diferite tipuri de case, scurte descrieri pentru fiecare dintre ele și o prezentare a fiecărui proprietar în parte.  Astfel, de la o casă la țară, cititorul ajunge într-un apartament, apoi într-un palat, iar până să se dezmeticească este în Pantoful unei Femei în Vârstă sau pe Lună.

Înainte s-o vedeți la a șasea ediție The Power of Storytelling, iată ce spune Carson cu privire la procesul ei creativ și ce sfaturi are pentru tinerii artiști:

Am desenat în mod constant de la o vârstă fragedă. Am o diplomă în artă, știu multe lucruri despre artă și istoria artei și context – dar întotdeauna încerc să uit acele lucruri atunci când ilustrez pentru că vreau să desenez ca cineva neinstruit, ca atunci când eram copil.

Eu și Colin suntem un cuplu care colaborează, întotdeauna vorbim despre idei. Avem conversații despre muzică, despre ilustrație, despre idei de cărți împreună, despre idei de cărți separat. Cu siguranță fac asta cu el mai mult decât cu oricine din viața mea. Şi cred că și pentru el e la fel.

Am lucrat ca ospătăriță și apoi ca barmaniță până aproape de 30 de ani. Mi-ar plăcea să spun că am idei și trucuri pentru a ajuta oamenii să grăbească obținerea unei cariere în ilustrație, dar nu le am – dacă aș avea, oricum n-ar fi sfaturile pe care le-am urmat eu. Dacă vrei să faci ce am făcut eu, ai răbdare cu tine și urmează-ți inima, mai ales când ești tânăr și abia ai ieșit din facultate și fă-ți lucrurile ușoare din punct de vedere financiar. Nu te pune într-o situație în care chiria e foarte scumpă. Trăiește simplu și ieftin. Eu am locuit și într-un depozit neîncălzit după facultate.

Trebuie să-ți faci timp pentru tine să fii doar artist, dacă asta vrei. Cred că oamenii fac o facultate și, uneori, după absolvire au impresia că au învățat tot ce le trebuie pentru a fi un ilustrator de succes. Poate că așa e. La mine n-a fost așa. Eu am absolvit și abia cinci ani mai târziu am devenit suficient de bună pentru a fi angajabilă. Nu eram o artistă bună când am absolvit.

Carson Ellis vine în toamnă la a șasea ediție The Power of Storytelling. Îți poți rezerva locul de aici, ca s-o vezi, iar aici găsești detalii despre toți vorbitorii. ●