Ce ne-a plăcut din DoR în 2016

La final de an, iată o listă cu poveștile preferate din DoR din 2016, propuse și votate de editorii, redactorii…

La final de an, iată poveștile noastre preferate dintre cele pe care le-am publicat în 2016. Reporterii și editorii DoR au propus și au votat și s-au cernut cele 10 de mai jos. (Notă: Unele încă nu sunt publicate online).

1. Balada lui Nelu Tilie (DoR #23)

Povestea lui Nelu Tilie e de pe vremea când casetele se derulau cu pixul, metalul era subiect de primă pagină, iar revistele străine de muzică erau obiect de trafic. Ana Maria Ciobanu și-a făcut drum în arhivele prietenilor și familiei lui ca să-l cunoască pe „Neluțu”, rocker-martor, cea mai în vârstă victimă în urma incendiului din Colectiv.

2. Un 8 de nota 10 (DoR #23)
Text de Andreea Giuclea /
La 22 de ani, Cristina Neagu era cea mai bună handbalistă a lumii. Deși credea că are toată cariera în față, au urmat două operații și aproape trei ani de recuperare care au purtat-o mai mult prin cabinete medicale și săli de recuperare decât pe teren. Acum e din nou cea mai bună din lume. În DoR #23 am spus povestea revenirii ei.

3. Orașul care n-a fost (DoR #26)
Text de Vlad Odobescu / Fotografii de Horațiu Șovăială
Un hușean se întoarce acasă ca să înțeleagă ce s-a întâmplat cu orașul din care visa să evadeze.

4. Pledoaria (DoR #24)
Text de Lavinia Gliga / Fotografii de Horațiu Șovăială
Patrick e transgender și în DoR #24 am spus povestea lui sub forma intima a unei confesiuni: cum se simte, cum trăiește și ce înseamnă tranziția de la corpul de fată în care s-a născut la corpul de băiat în care s-a perceput dintotdeauna.

5. Inegalitatea de acasă (DoR #24)
și Oana Sandu / Ilustrații de Tuan Nini
După doi ani în care au stat de vorbă cu zeci de femei lovite de soții lor, reporterii Ana Maria Ciobanu și Oana Sandu au scris despre cum s-a schimbat fenomenul violenței în familie de când au apărut legi care le protejează pe victime, dar și despre ce mai avem de făcut.

6. Tinerii care nu se văd (DoR #25)
Text de Sorana Stănescu / Ilustrații de Paula Rusu
România are peste 400 de mii de tineri invizibili, iar statul nu știe cine sunt și nici din ce trăiesc. Sorana a scris cum ne afectează faptul că unul din cinci tineri români nu e nici în școală, nu lucrează și nici nu face vreun program de calificare profesională.

7. Strada lor (DoR #26)
Text de Mihaela Drăgan / Fotografii de Virginia Lupu
Fă cunoștință cu Ursuleț și Profesoara, două dintre cele mai vechi lucrătoare sexuale din București.

8. 50% șanse (DoR #25)
Text de Oana Sandu / Fotografii de Mircea Reștea
Cristian Matei a filmat 42 de secunde din incendiul din Colectiv, din care a scăpat în ultimul moment. A stat trei săptămâni în comă și de atunci muncește să-și recapete viața de dinainte.

9. Până viața ne va despărți (DoR #24)
Text de Ana-Maria Iana / Ilustrație de Lea Rasovszky
Disecția a 20 de ani de relație, după doi copii, bucurii, nemulțumiri și căutări extraconjugale.

10. Invizibilă nu pot să devin (DoR #26)
Povestit pentru Oana Sandu / Fotografii de Mircea Reștea
Mariana Oprea, sau Tedy, este unul dintre cei mai cunoscuți supraviețuitori din Colectiv. Își folosește rănile ca să ne amintească de ce a fost acolo și să ne învețe despre urmările incendiului.

Dacă vrei să nu ratezi nicio poveste, abonează-te. DoR are nevoie de supereroi cititori ca tine ca să continuăm să scriem astfel de texte.


Acest articol apare și în:

DoR #26

Locuire
Iarnă, 2016

Cumpără revista