Ce ne-a plăcut din DoR în 2017

La final de an, iată poveștile noastre preferate dintre cele pe care le-am publicat în 2017.

Reporterii, editorii și redacția DoR au propus și au votat și am strâns cele 11 articole de mai jos.

◾️ Cutremur în orașul vulnerabil (DoR #28)

Un cutremur de 7,5 magnitudine va lovi cu siguranță Bucureștiul, cea mai mare aglomerație urbană din România. Orașul are peste două milioane de locuitori, mii de clădiri vechi sau înalte, metrou, un lac de acumulare cu un baraj vechi care poate ceda și inunda un sfert de oraș, și cea mai mare rețea de distribuție a gazului. Cutremurul poate să se întâmple oricând și n-avem cum să-l prevenim, dar nici nu facem tot ce-am putea ca să-i atenuăm urmările. Aceasta este povestea viitorului nostru și a lucrurilor pe care nu le facem pentru a reduce riscul.

◾️ Satul Mădălinei
Podcast de Ana Maria Ciobanu
Satul Mădălinei este un serial audio în șase episoade despre dragoste, sărăcie și costurile altruismului. Povestea începe când un grup de donatori decide să ajute pe Mădălina, o tânără de 18 ani, mamă a doi copii, care cerșește în metroul din București ca să supraviețuiască. Dar poate un sat virtual de oameni binevoitori să ajute o mamă tânără să iasă din sărăcia extremă în care trăiește de generații?

◾️ Deficit de atenție (DoR #27)
Text de Sorana Stănescu / Ilustrații de Tuan Nini
În octombrie 2016, 29 elevi de clasa a șaptea din Pitești au protestat față de un coleg, acuzându-l că e violent. Apoi s-a dovedit că băiatul era el însuși o victimă: fusese adoptat la vârsta de trei ani, se confruntase cu cancerul, fusese diagnosticat cu ADHD și avusese nevoie de educație specială pe care sistemul de învățământ nu i-a oferit-o. Deficit de atenție este povestea protestului despre care probabil ai auzit, așa cum nu a mai spus-o nimeni.

◾️ Procuror, întrerupt (DoR #28)
Text de Ioana Burtea / Fotografie de Andrei Pungovschi
De prin anii 2000, când Iliescu câștiga un nou mandat de președinte deși apărea în scandalul falimentului Bancorex și finanțării ilegale de campanie, când în România premierului Năstase legile și instituțiile mergeau doar pe hârtie, când Legea 544 nici nu exista și când DNA se năștea din accident, Procuror, întrerupt este o poveste despre începuturile luptei anticorupție și strămoșul instituțional al popularei Codruța Kövesi – Ovidiu Budușan.

◾️ Trebuie să vorbim despre pensii (DoR #29)
Text de Adrian Lungu / Ilustrație de Dan Ungureanu
În mijlocul scandalului din vara acestui an despre naționalizarea fondurilor de pensii private, Adrian Lungu a încercat să afle ce se va întâmpla cu pensia lui și a celor din generația lui.

◾️ Scuipatul lui Apollo (DoR #30)
Text de Cecilia Laslo / Ilustrații de Andreea Chirică
În România, femeile sunt jignite continuu, de pe stradă până la televizor și în Parlament. În mai, deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a jignit-o pe deputata PNL Raluca Turcan. În decembrie, senatorul PSD Șerban Nicolae a jignit-o pe deputata USR Cosette Chichirău. Cecilia Laslo a scris un text esențial despre lejeritatea cu care jignim și umilim femeile.

◾️ Alb/negru (DoR #27)
Text de Andrada Fiscutean și Sorina Vasile / Fotografii de Horațiu Șovăială
Seară de seară, ciorile invadează Timișoara. Localnicii spun că sunt urâte, miros a mort și murdăresc trotuarele. Dimineața sosesc porumbeii, păsări-simbol pentru oraș. Din mijlocul bătăliei dintre oameni și păsări, aceasta este o poveste despre stereotip, realitate și fiecare dintre noi.

◾️ Noi aici suntem universali
Text de Vlad Odobescu / Fotografii de Ioana Moldovan și Marin Raica
Comuna C.A. Rosetti se află la capătul Pământului, dar ar putea la fel de bine să fie și buricul său. Agățată cu un fir de drum și două vapoare de restul României, localitatea supraviețuiește mai mult în ciuda autorităților decât cu ajutorul lor. Ca să aibă apă de băut, școală, medic, lemne de foc, mașini, oamenii trebuie să se miște întruna, să adune hârtii pentru instituțiile statului, să-și schimbe rolurile, să se agațe unii de alții.

◾️ Generația rătăcită (DoR #29)
Text de Ancuța Iosif / Ilustrații de Andreea Țimpea
Milenialii sunt blamați pentru multe: că stau prea mult cu nasul în telefon, că nu rezistă mai mult de șase luni la un job, că aduc declinul civilizației. Dar ce știm cu adevărat despre ei? Ancuța Iosif a vrut să confrunte stereotipurile din societate cu viața adevărată a unor mileniali, în această serie de portrete anti-generalizare ale unor tineri crescuți în noul mileniu.

◾️ Cei care pleacă și cei care rămân (DoR #28)
Text și fotografii de Daniela Groza
Un eseu zdrobitor scris de Daniela Groza despre cum treci peste și ce înțelegi din ani de abuzuri și o sinucidere.

◾️ Locuințele nimănui (DoR #28)
Text și fotografii de Diana Meseșan
Pe Geta, o mamă singură cu patru fete, disperarea că nu reușea să obțină o locuință socială a împins-o la greva foamei și pe terasa primăriei, cu doi litri de benzină și o brichetă în mână. Dacă aplici în România pentru o locuință socială, te trezești prins într-o pânză birocratică și într-o așteptare de până la 20 de ani. În acest material, Diana Meseșan a explicat cum funcționează sistemul.

Dacă vrei să nu ratezi nicio poveste, abonează-te. DoR are nevoie de supereroi cititori ca tine ca să continuăm să scriem astfel de texte.


Acest articol apare și în:

DoR #30

Pași mici
Iarnă, 2017

Cumpără revista