Cele mai bune povești din 2016

Din 2016 rămânem cu o sumedenie de povești care ne-au făcut mai buni sau care ne-au ajutat să înțelegem mai bine lumea în care trăim. Am pus cap la cap selecțiile noastre și am obținut această listă.

Cristian Lupșa, editor

1. Last Taboo
Wesley Morris, The New York Times Magazine
E un moment cultural în care penisurile nu mai sunt așa un tabu și apar pe peste tot prin filme și seriale. Doar că majoritatea sunt albe, pentru că cele negre, scrie Wesley Morris într-un eseu care îmbină critica cu personalul, au o istorie încă prea complicată, plină de stereotipuri, clișee și semnificații politice.

2. Fractured Lands: How the Arab World Came Apart
Scott Anderson, The New York Times Magazine
Istoria e compusă din multe istorii, așa că e imposibil să obții vreodată o imagine completă a ce s-a întâmplat. Însă efortul istorico-jurnalistic a lui Scott Anderson, corespondent de război de peste 30 de ani, de a pune laolaltă piesele puzzle-ului lumii arabe din ultimii 100 de ani e remarcabil. Anderson spune această poveste prin ochii a șase personaje din Egipt, Libia, Siria, Irak și Kurdistanul irakian.

3. Invisibilia, Season 2
Lulu Miller, Alix Spiegel, Hanna Rosin
Invisibilia e un show audio despre forțele invizibile care ne domină viața și spune povești despre puterea hainelor și accesorilor, despre ce se întâmplă când schimbi felul în care te raportezi la lume și – ascultă episodul pe care vi-l recomand – despre dacă avem cu adevărat o personalitate care e fixă sau doar ne amăgim că e așa.

4. The Most Exclusive Restaurant in America
Nick Paumgarten, The New Yorker
Damon Baehrel conduce cel mai exclusivist și senzațional restaurant din America, care-i și poartă numele. E undeva prin pustiurile Coastei de Est, în casa în care Baehrel locuiește, pe proprietatea unde-și crește legumele, își face brânza și prepară mâncare puțină dar fenomenală pentru cei care au mese rezervate cu atât de mult înainte încât nu poți prinde un loc decât după 2020. Oare chiar așa o fi? Nick Paumgarten anchetează și descoperă ceva mai complicat, mai degrabă legendă decât adevăr, dar o legendă care spune multe despre nevoia noastră de a crede în minuni.

5. Heavyweight
Jonathan Goldstein
Heavyweight este noua creație a lui Jonathan Goldstein, un producător de radio minunat, ale cărui bucăți au apărut ani de zile la This American Life. În acest podcast Goldstein se întoarce la momente marcante din trecutul oamenilor, bucle rămase neînchise, și înceară să-i ajute să le rezolve. Aruncă cenușa tatălui unui prieten pe un teren de golf, își împacă propriul tată cu unchiul și – în cele mai amuzante două episoade – se întoarce s-o ia la întrebări pe prietena din liceu care i-a distrus capacitatea de a iubi cu naivitateși îl bate la cap pe Moby să dea înapoi niște CD-uri pe care un prieten de-al lui i le-a împrumutat cu 20 de ani în urmă.

*

Artemisa Pascu, junior designer

A Brief History of John Baldessari
Narrated by Tom Waits
E un scurt documentar despre viața artistului John Baldessari, motivațional pentru mine prin faptul că Baldessari a avut acel moment în care a ars tot ce a lucrat. Cred că foarte multă lume are experiența realizării unui lucru și conștientizarea că nu este cel mai bun rezultat, dar foarte puțini au curajul să șteargă urmele existenței lui.

*

Adina Brănuț, mag administrativ

1. What to do do after you graduate college
Gry Vaynerchuk
Am dat de articolul ăsta fix în seara în care am avut absolvirea. Eram în momentul ăla în care nu știam ce să fac, unde să mă duc, simțeam presiuni din partea tuturor cu veșnica întrebare: „Acum că ai terminat, ce faci? Care e următorul pas?”. Însă în acel moment nu știam ce urmează, ce să fac, pe ce drum să apuc. L-am citit și mi-am dat seama că nu e nimic în neregulă cu mine, că e ok să nu știi ce să faci.

2. Galit
Jonathan Goldstein, Heavyweight
Te desparți de o anumită persoană și asumi că dacă tu te mai gândești la ea și ea, la rândul ei, încă se mai gândește la tine. Un fost cuplu aflat în situația asta se își dau întâlnire după mulți de la despărțire. Ce se petrece mai departe afli ascultând podcastul ăsta. După, mi-am dat seama că și eu am fost în aceeași ipostază, doar că nu am avut curajul lui Goldstein.

*

Ani Sandu, reporter

1. A Life Sentence
Samantha Broun și Jay Allison, Transom.org
Traumele din viața unei familii rămân deseori private. O dată pentru că sunt drame personale, fără un impact la nivel de societate, apoi pentru că e greu să te întorci la astfel de evenimente. Nu e și cazul acestei curajoase povești audio care a fost produsă în doi ani și jumătate. Samantha Broun a documentat atacul din care mama sa a scăpat în mod miraculos în urmă cu aproape 20 de ani și implicațiile asupra politicii locale.

2. Seriously?
This American Life
Cu acest episod despre societatea post-adevăr a început emisiunea This American Life o serie de patru materiale dedicate alegerilor americane. Despre minciunile lui Donald Trump, cum tragi la răspundere judecători care nu respectă etica profesională, cum ceea ce credem deja ne influențează modul în care interpretăm lumea și un cântec despre ce ar putea crede Barack Obama despre campania electorală americană. (celelalte episoade din serie aici, aici și aici)

3. The Power of Will
Billy Baker, The Boston Globe
Un băiat e diagnosticat cu o formă rară de cancer, în timp ce un medic se încăpățânează să găsească un leac. O poveste în cinci capitole, cu emoție concentrată în fiecare paragraf.

4. Fight
Dan Barry, The New York Times
În weekendul înainte de Crăciun, doi pugiliști amatori intră în arenă pentru a trece la profesioniști. Dan Barry spune povestea a două lumi care se intersectează într-o încleștare din care nimeni nu scapă neschimbat.

5. A Dancer Dies Twice
Eleanor McDowall, BBC Radio 4
O extravaganță audio despre ce se întâmplă cu balerinele când corpul începe să nu le mai asculte.

*

Luiza Ilie, reporter

1. Fractured Land
Scott Anderson, The New York Times Magazine
Rezultatul a 16 luni de reporting, avem aici 40,000 de cuvinte absolut necesare pentru a înțelege cum și de ce a ajuns Orientul Mijlociu în situația de astăzi. Începe cu statele artificiale desenate de puterile imperialiste europene după primul război mondial, trece în revistă câțiva dictatori și strategiile comune pe care le-au folosit pentru a-și domina țările și se termină la începutul sfârșitului pentru ISIS și în mijlocul refugiaților debarcați pe insule grecești sau croindu-și drum cu piciorul spre Austria și Germania. Este o poveste care deși lungă se citește repede, spusă prin viețile a șase oameni diferiți din Egipt, Libia, Irak și Siria de către un jurnalist de război cu mult prea multă experiență care iubește deșertul și reușește să rămână om.

2. The white flight of Derek Black
Eli Saslow, Washington Post
Povestea unui tânăr deștept, vioi și curios, născut într-o familie proeminentă de rasiști americani, școlit acasă după chipul și asemănarea lor și care aterizează apoi la o universitate liberală unde i se prezintă alte argumente și unghiuri de abordare. Dovada că nu numai că se poate dialoga cu oameni care au sisteme de valori diametral opuse nouă, ci că aceasta este soluția multor probleme curente. Scris cu mare empatie și foarte, foarte uman (până și părinții rasiști ca cei ai lui Derek se iubesc și își iubesc copilul, fac sacrificii pentru el și îl învață să fie independent și să gândească pe cont propriu).  Eli Saslow atinge noi culmi jurnalistice cu fiecare poveste pe care o spune.

3. The Erdogan Loyalists and the Syrian Refugees
Suzy Hansen, The New York Times
În linii mari, aceasta este o poveste despre melancolia schimbării. Este și printre cele mai bune povești despre refugiați pe care le-am citit anul acesta, pe lângă faptul că explică foarte bine Turcia și puterea lui Erdogan asupra oamenilor, bazată inițial mai mult pe competențele lui ca manager decât pe cultul personalității.  Suzy Hansen ia cititorul de mâna și îl duce adânc într-un cartier din Istanbul, într-un labirint de alei înguste unde miroase înțepător a condimente și gogoși rumenite și unde locuiesc oameni care nu prea se înțeleg.

4. The World’s Happiest Man Wishes You Wouldn’t Call Him That
Michael Paterniti, GQ Magazine
În această lume tristă și ciobită pe la colțuri în care trăim, există un fost genetician francez care a lăsat totul în urmă și a devenit călugăr budist. Astăzi, Matthieu Ricard este un fel de traducător modern al budismului pentru mase. A scris o carte despre fericire care nu este deloc “self-helpy”, iar Michael Paterniti nu a putut rezista tentației de a vorbi cu cel mai fericit om de pe pământ (aproape). A ieșit un text la persoana I despre Nepal, budism, telefoane smart și tehnologie, atentate și alegeri. Fericirea este un skill, poate fi învățată. Contează să zâmbești, să asculți și să te întrebi cum ar trebui să îți trăiești viața.

5. The Woman Who Might Find US Another Earth
Chris Jones, The New York Times
Pe final de an, Chris Jones a scris o poveste atât de frumoasă, încât mi-a înseninat o întreagă săptămână altfel destul de grea. Chris scrie despre planeta noastră albastră și despre spațiu, galaxii, alte planete și ce (sau cine) ar putea fi pe ele. Face toate astea prin povestea astrofizicienei Sara Seager, pierdută (dar iubită) pe pământ, cu privirea mereu în sus.

*

Andreea Giuclea, reporter

1. Playing for Time
Jason Tanz, Wired
Cum ajungi să faci un joc video despre moartea copilului tău și cum te ajută asta să te împaci cu ce trăiești și să accepți că jocul, ca și viața, se termină cu întrebări în loc de răspunsuri. De ascultat și The Cathedral, episodul din Reply All despre jocul făcut de Ryan Green.

2. The Woman Who Might Find Us Another Earth
Chris Jones, The New York Times Magazine
Chris Jones scrie despre subiectul lui preferat, spațiul și lucrurile imposibile care devin posibile, prin ochii unei cercetătoare savante nu foarte adaptată normelor sociale ale vieții pe Pământ, fiind atât de preocupată de găsirea altuia. O poveste despre iubire și pierdere, distanță și apropiere și cum avem nevoie de întuneric ca să vedem.

3. The Secret History of Tiger Woods
Wright Thompson, ESPN The Magazine
Pentru că e o poveste documentată timp de doi ani de zile, fără acces (și totuși, cu atâtea detalii) la Woods, unul dintre cei mai controversați sportivi contemporani, care reușește totuși să-l umanizeze.

*

Sorana Stănescu, reporter și editor EduDoR

1. Torch
Cheryl Strayed
Nu e un roman autobiografic, dar asemănările cu viața autoarei Cheryl Strayed sunt izbitoare: mama care moare de cancer, fuga de un soț abuziv, cu doi copii mici, viața trăită din salariul câștigat ca și chelneriță într-un diner. Cu toate astea, Torch e și despre tot ce viața lui Cheryl n-a fost în tinerețe: o a doua șansă la o familie fericită, alături de un tată vitreg iubitor sau o educație universitară. Nu trebuie însă să bifezi vreuna dintre categoriile de mai sus, ca să te regăsești în Torch. Dacă ai fost vreodată într-o situație fără ieșire sau dacă te-ai lăsat cuprins de neputință, citește. Vei fi mai pregătit a doua oară când se va întâmpla.

2. Playing God
Radiolab
Când oamenii mor și numai câțiva pot fi salvați, cine și cum ia această decizie? Merită să trăiască cei mai tineri? Sau cei cu șanse mai mari de însănătoșire? Au fost hotărâri pe care unii medici dintr-un spital din New Orleans au trebuit să le ia în timpul uraganului Katrina. Episodul acesta din Radiolab e despre situațiile alea despre care spui „mie nu mi se poate întâmpla”. Până când (aproape că) se întâmplă și, brusc, devine ceva la care te gândești. Vă mai amintiți cutremurul de la sfârșitul lui septembrie, acela care a ținut câteva secunde bune într-o noapte de vineri? Tata era într-un pat de spital în Burești.

3. Daring Greatly: How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead
Brené Brown
După 12 ani de cercetare, dr. Brené Brown spulberă mitul conform căruia vulnerabilitatea înseamnă slăbiciune și susține că ea este, de fapt, sursa și măsura curajului nostru. Dacă ai simțit vreodată că „nu ești de ajuns” (de bună, de atrăgătoare, de deșteaptă, de pregătită), citește Brené Brown. Ai șanse mari să te vindeci.

*

Irina Tacu, reporter

1. Tbilisi: The Politics of Raving
Will Lynch, Resident Advisor
Ce se întâmplă în clubbingul underground din capitala Georgiei, unde muzica e „soundtrack pentru schimbarea socială”, și de ce e considerată cea mai bună scenă din lume, într-o radiografie care arată, printre altele, cum, în vremuri de incertitudine politică, viața culturală a unui oraș clocotește de entuziasm. Sau un mic buzunar al ei, în cluburi din subsol.

2. Heavyweight, primul sezon
Jonathan Goldstein, Gimlet Media
Goldstein face ce ar putea părea imposibil și ajută oameni să se întoarcă în momente-cheie din trecut, să-și îndeplinească dorințe, să repare greșeli sau să umple goluri: întâlniri cu iubirea din liceu, fratele înstrăinat, prietenul celebru care n-a mai dat un semn. E amuzant, e tăios, e minunat de emoționant și de bine scris.

3. Shadowed Qualities, StartUp
Alex Blumberg, CEO-ul companiei de podcasturi Gimlet Media (care produce și StartUp), primește feedback despre munca lui de la colegi, soție și prieteni. Unele păreri sunt bune, altele nu atât de bune. O bucată intimă despre transparență, comunicare și acceptare.

*

Medeea Stan, reporter

1. Playing for Time
Jason Tanz, Wired
Aceasta e o poveste despre o poveste. Ryan Green, tatăl unui băiat diagnosticat la 4 ani cu o formă rară de cancer, a creat un joc video cu momente din viața familiei, după descoperirea bolii. Când s-a apucat de lucru, Ryan n-a știut care avea să fie deznodământul.  

2. Fractured Lands: How the Arab World Came Apart
Scott Anderson, The New York Times
Iată un text suficient de lung încât să cuprindă conflictele din lumea arabă. Sunt cinci felii de istorie: Originile, Războiul din Iraq, Primăvara arabă, Ascensiunea ISIS și Exodul – cu numeroase personaje. Ne ajută cumva să înțelegem ce (și de ce) ni se întâmplă astăzi.  

3. Syrian Refugee Kids Were Told To Draw Whatever They Wanted
Vicky Hallett, NPR
Povestea unui drum lung. În Gara Centrală din Milano, copiii mai multor refugiați din Siria au primit hârtie și creioane colorate ca să deseneze. Cei mai mulți au ilustrat un fel de luptă interioară cu războiul de-acasă, pe care n-o înțeleg prea bine, dar care face parte din identitatea lor socială.

*

Octavian Coman, jurnalist multimedia

President Trump’s First Term
Evan Osnos, The New Yorker
Mi se pare un exemplu foarte bun de curiozitate și viziune jurnalistică. Și-au pus problema de cum ar arăta Casa Albă cu Trump pe când nimeni, onest vorbind, nu-i dădea vreo șansă. E un articol care ar merita citit și la un an de mandat, ca să vezi cât s-a potrivit și cât nu.

*

Andreea Vrabie, reporter și gazdă CreativeMornings Bucharest

1. Here Is The Powerful Letter The Stanford Victim Read Aloud To Her Attacker
Buzfeed
Cel mai emoționant text pe care l-am citit anul acesta nu este scris de un reporter sau de un scriitor. Are un autor anonim pentru a-i proteja identitatea, dar tocmai absența unui nume îl face mai puternic și mai ușor de trăit de fiecare dintre noi. Este vorba despre scrisoarea pe care o victimă a agresiunii sexuale i-a citit-o agresorului său, Brock Turner, în timpul procesului la finalul căruia acesta a fost condamnat la doar șase luni de închisoare cu suspendare. Textul, deși tulburător, e scris cu luciditate și cu stăpânire de sine și trebuie citit pentru a ne aminti că nimic nu justifică astfel de fapte.

2. Playing God
Radiolab
Episodul duce titlul dincolo de discuții teoretice despre moralitate și pune o întrebare incomodă într-o situație reală: cum e să joci rolul lui Dumnezeu și să stabilești cine trăiește și cine moare în timpul unei calamități? La final, realizezi că nu există alb și negru, corect și greșit, și că prea puțini dintre noi am fi știut cum să procedăm dacă am fi fost puși în aceeași situație. Povestea are la bază un reportaj realizat de Sheri Fink în 2010 pentru New York Times despre deciziile luate de un grup de medici dintr-un spital din Statele Unite în timpul uraganului Katrina.

3. StartUp, sezonul 4
StartUp
Mi-a fost greu să aleg un sigur episod din cel mai recent sezon StartUp pentru că toate sunt excelente. Primul sezon a prezentat povestea de început a Gimlet Media, compania fondată de reporterul Alex Blumberg (This American LifePlanet Money) care produce în prezent mai multe podcasturi de succes (Heavyweight, Reply All, Science Vs). Sezonul patru începe cu o analiză a evoluției Gimlet Media în timpul căreia Blumberg, acum CEO-ul companiei, are o cădere nervoasă sub presiunea așteptărilor pe care oamenii recrutați le au de la el, și continuă cu povestea lui Dov Charney, fondatorul American Apparel care a fost înlăturat de la conducerea companiei în 2014 după numeroase acuzații de hărțuire sexuală.

*

Lavinia Gliga, editor 

1. The Opposite of a Muse
Anna Heyward, The New Yorker
„Mi-ar plăcea să mă văd prin ochii dumneavoastră”, așa și-a început deseori Isabelle Mège corespondențele cu fotografii pe care îi admira – și cărora le cerea să o includă, oricum vor ei, în arta lor. O femeie care în aproape 30 de ani a adunat aproape 300 de imagini cu ea, lăsându-și corpul în voia artiștilor și jucând un rol greu de deslușit pe deplin.

2. The Most Exclusive Restaurant in America
Nick Paumgarten, The New Yorker
O investigație în bucătăria unui chef care și-a înțesut restaurantul în mit. Sau, o investigație a nevoii noastre de magie – cine nu vrea să mănânce un ou care nu e ou? – și a plăcerii de a-i desconspira, spre inerenta dezamăgire, trucurile.

3. What Happens to American Myth When You Take the Driver Out of It?
Robert Moor, New York Magazine
Un eseu cultural care împinge discuția despre mașina cu autopilot dincolo de știință și dileme etice, navigând vastul peisaj al culturii auto americane prin excelență – cu pitstopuri istorice, sociale, economice, politice și filozofice. Despre libertate și evoluția ei, tot mai puțin SF, spre un viitor fără volan.

4. The Voyeur’s Motel
Gay Talese, The New Yorker
Proprietarul unui motel își spionează zelos clienții, în numele științei, spune, cu focus pe sex. Premisa e gri și complicațiile sunt exponențiale: un jurnal (care ascunde o crimă), un jurnalist (și nu oricare, ci unul dintre tații jurnalismului narativ) și cititorul – toți, observatori care se uită prin găuri de cheie. O lectură inconfortabilă cap-coadă, ca o matrioșkă morală care nu se mai rezolvă.

5. The Amateur Cloud Society That (Sort Of) Rattled the Scientific Community
Jon Mooallem, The New York Times Magazine
O intrigă improbabilă – despre nori – care devine despre noi. Ca un sughiț care întrerupe inerția în care ne navigăm lumea și ne lasă să o privim altfel. (Mooallem e specialist în revelații iscate de lucruri mici și aparent neînsemnate. Ascultă-l aici dezvoltând o veche preocupare: porumbeii.)

6. Inside Santa Monica High
Nico Young, The New York Times
Viața într-un liceu californian, văzută de un puști de-a XI-a. Un eseu foto de-o duioșie fermecătoare – sau, pe scurt, copiii sunt bine.

 *

Georgiana Ilie, reporter

1. Shadowed Qualities, StartUp
Alex Blumberg, Gimlet Media
Un antreprenor e pus față în față cu propriile slăbiciuni, care afectează startup-ul pe care îl construiește.

2. The Ancient One, Undone
Pat Walters, Gimlet Media
În SUA, niște copii găsesc într-o albie de râu un schelet complet. Primele analize arată că e al unui alb. Și că are 9.000 de ani. Ceva nu se leagă.

3. Prince Vinegar’s Last Stand
Lane DeGregory, Tampa Bay Times
Ultimele luni din viață ale unui bărbat te fac să-ți pui întrebări grele despre boli terminale și demnitatea de a alege cum mori.

4. Table Talk: AA Gill reviews the Magpie Café, Whitby
AA Gill, The Times
O cronică de restaurant pe care nu o veți uita niciodată. AA Gill a murit trei săptămâni mai târziu.

*

Ana Maria Ciobanu, reporter

1. Julia, Heavyweight
Jonathan Goldstein, Gimlet Media
Pentru că e despre cutiile pe care le închidem când sunt răniți și mai ales despre cât de greu e să ridici capacul, chiar dacă nu mai ești demult fetița de clasa a VIII-a de care se luau colegele.

2. Boy in Photo
Reply All, Gimlet Media
Wayne e de râsul internetului cu șapca lui întoarsă, tricoul cu Hooters și privirea pierdută într-o poză în care stă pe pat lângă două tipe drăguțe. Reporterii încearcă să afle cine-i tipul ăsta în afara glumelor online. Ai zice că-i o poveste despre trolling, apoi că-i despre cyber bullying. Deodată e despre moarte. Și te tot învălmășește până în ultima clipă, de nici nu știi ce te-a lovit.

3. Leonard Cohen Makes it Darker
David Remnick, The New Yorker
Un profil viu și luminos scris într-un moment când vocea lui Cohen de pe ultimul album e aproape fantomatică. Remnick reușește să arate un poet care nu e nici pe departe bântuit sau învins.

4.How’s Amanda
Eli Saslow, Washington Post
350 de oameni se apucă zilnic de heroină în SUA. Peste 4000 ajung la urgențe. 79 mor. Dar povestea lui Saslow îți arată, în contextul în care rata de reapucare e etimată chiar și la 97%, ce înseamnă pentru un consumator să se lase. După 11 ani de heroină, Amanda apelează la o injecție care nu-i mai lasă creierul să simtă high-ul.

*

Gabriela Pițurlea, reporter 

1. The Shadow Doctors
Ben Taub, The New Yorker
„When barrel bombs fall on homes, they often send entire families to the ward. One day, five siblings arrived. Unable to treat any of them, Nott started filming the scene, so that he would have proof, he said, of ‘how terrible it was.’ A baby with no feet let out a stifled cry, then died. An older brother lay silently nearby, his guts coming out. In the next room, a toddler with blood on his face shouted the name of his dying brother. Two medical workers carried in the fourth brother, who was about three years old. His pelvis was missing, and his face and chest were gray with concrete dust. He opened his eyes and looked around the room, blinking, without making a noise. There were wet, white blobs on his face, and Nott gently wiped them away. When the sister was brought into the room, he learned that a concrete block had fallen on her head, and the blobs were pieces of her brain.

The boy was dying. There was no treatment; he had lost too much blood, and his lungs had filled with concrete particles. Nott held his hand for four agonizing minutes. ‘All you can do is just comfort them,’ he told me. I asked him what that entailed, since M1 had exhausted its supply of morphine. He began to cry, and said, ‘All you can hope is that they die quickly.’ ”

Aceasta e Siria ultimilor cinci ani și e datoria noastră să nu întoarcem privirea.

2. What Happens With American Myth When You Take the Driver Out of It?
Robert Moor, New York Magazine
Îmi plac de nu mai pot eseurile pop-culturale cu capota lustruită zdravăn cu referințe și capabile să te ducă pe toate străduțele, în locuri unde mintea ta nu a avut răgazul să ajungă și singură. Eseul lui Moor, care începe cu o trimitere la J.G.Ballard și al lui Crash, e tot ce am simțit nevoia să citesc deocamdată despre mașinile fără șofer.

3. Innocents
Rachel Nolan, Harper’s Magazine
O scrisoare din El Salvador, unde femeile riscă să își petreacă ani de zile la închisoare fie și numai pentru suspiciunea că au încercat să-și provoace o pierdere de sarcină. Zika, a descoperit Rachel Nolan, e un pericol mult mai mic decât vigilența cu care spitalele și statul se asigură că orice femeie, oricât de riscantă i-ar fi sarcina, nu avortează.

4. Venezuela, a Failing State
William Finnegan, The New Yorker
O scrisoare din Venezuela lui Maduro, în care oamenii stau la coadă pentru făină sau hârtie igienică chiar și o zi întreagă, unde spitalele nu au nici măcar antibiotice ieftine pentru pacienți, unde cazarea la hotel se plătește, din cauza inflației, cu o valiză de bancnote, iar rata crimelor e printre cele mai mari din lume.

5. ”They Are Slaughtering Us Like Animals
Daniel Berehulak, The New York Times
De când a preluat puterea în Filipine pe 30 iunie, fostul primar Rodrigo Duterte a început un război anti-drog care a lovit în primul rând în oamenii de jos – consumatori și foarte mici traficanți. Cu ajutorul poliției, se estimează că regimul lui Duterte a omorât până acum peste 2000 de oameni, pe stradă, la ei acasă, sfidând acuzațiile de încălcare gravă a drepturilor omului venite de afară. Pentru mai mult context, recomand și articolul lui Adrian Chen din New Yorker.

Dacă vrei și mai multe liste, iată-le pe cele din anii trecuți: 201520142013, 2012, 2011.

Comentariile sunt închise.