Cele mai bune povești din 2021

La fiecare sfârșit de an, strângem de la echipă lista topurilor personale de povești preferate. Iată-le pe cele care ne-au fost alături în acest al doilea an de pandemie.

Cristian Lupșa, editor

  1. High Conflict
    Amanda Ripley
    Din jungla columbiană pe terenurile de baschet din Chicago și până pe malul Pacificului, Amanda Ripley cunoaște oameni preocupați de a ne ține împreună, când tot ce vrem să facem e să ne îndepărtăm unii de alții. Conflictul e sănătos, însă există un tip de conflict care dezumanizează, îți îngustează perspectiva și te face să-l transformi pe celălalt într-o caricatură. Cum intrăm în el sau, și mai important, ce avem de făcut ca să ieșim?

  1. Eat a Peach (Ia o piersică)
    David Chang
    Un chef cu o istorie de suferință mentală și un tur de forță prin ce înseamnă să începi un restaurant, apoi două, apoi cine mai știe câte, păstrând vii creativitatea, determinarea și nebunia care te-a adus acolo, fără a sacrifica sustenabilitatea (personală) și bunăstarea angajaților.

  1. 544 Days
    Gimlet Media
    Un podcast despre un jurnalist american de origine iraniană, arestat pe motive obscure în 2014 (inclusiv din cauza unor avocado) și ținut într-o închisoare din Teheran timp de… 544 de zile. E un thriller geo-politic scris inteligent și accesibil, are multe personaje vii și curge brici.

  1. Crip Camp
    Netflix
    Povestea unei tabere și a unui grup de activiști pentru incluziune care a pus fundația mișcării pentru drepturile persoanelor cu handicap și a făcut din accesul tuturor un drept, nu doar un beneficiu opțional.

  1. On „Succession”, Jeremy Strong doesn’t get the joke
    Michael Schulman, The New Yorker
    Un portret a unui actor, Jeremy Strong din Succesion, care a reaprins o discuție mai veche despre ce înseamnă să faci jurnalism despre persoane celebre și dacă le datorezi o odă pentru că te-au lăsat în viața lor sau dacă mai degrabă le datorezi cititorilor să arăți realitatea a ce vezi.

Sorana Stănescu, reporter

  1. Energy, and How to Get It
    Nick Paumgarten, The New Yorker
    Cu toții trăim contradicția: avem nevoie de energie ca să facem mai mult, dar asta presupune să facem mai puțin din ceea ce facem acum. În logica asta, rezultatul e zero, plus o sănătate stricată. Textul ăsta n-o să te oprească să te biciuiești singur, dar măcar o să-ți dea de gândit.

  1. The Woman Who Made van Gogh
    Russell Shorto, The New York Times
    Citește această poveste (sau ascult-o aici în variantă audio) despre Jo van Gogh-Bonger, cumnata pictorului Vincent van Gogh, forța neștiută care a explicat și a dat lumii opera și personalitatea lui. A făcut-o pentru el și pentru noi, dar și pentru ea, pentru cei aproape doi ani în care l-a avut în viață pe soțul ei și care i-au schimbat viața.

  1. Life of crime
    HBO Go
    Un documentar proaspăt lansat, care urmărește viața a trei consumatori de droguri din New Jersey timp de 36 de ani. Câștigător a 16 premii Emmy, regizorul Jon Alpert a obținut un nivel de acces greu de imaginat în intimitatea personajelor sale, ceea ce face filmul să fie o călătorie între iad și rai și înapoi, în care cel mai greu de dus e purgatoriul.

Georgiana Ilie, reporter

  1. What Bobby McIlvaine Left Behind
    Jennifer Senior, The Atlantic
    Viața unei familii la 20 de ani după 9/11, care m-a dărâmat cu intimitatea și grija cu care spune povestea drumurilor interioare ale mamei, tatălui și fratelui unui bărbat mort la atacurile de la New York din 2001.

  1. American Shoppers Are A Nightmare
    Amanda Mull, The Atlantic
    O analiză antropologică a identității de cumpărător a americanilor care m-a făcut să mă gândesc care sunt identitățile românilor și ce anume îi face să se comporte atât de urât cu oamenii care îi servesc.

  1. The Rabbi Said It Was Ok”  
    Corey Kilgannon, The New York Times
    O poveste scurtă și simplă, ca viața, despre cum a ajuns o femeie hasidică, mamă a 10 copii, să fie primul medic din comunitatea ei, în ciuda nenumăratelor restricții la care sunt supuse femeile din comunitățile religioase din SUA.

Carla Lunguți, chief care officer

  1. Dare to lead
    Brené Brown
    Când vrei să încerci un rol în care să îi conduci pe alții, dar habar nu ai cum. Când conduci o întâlnire și nu iese chiar ce trebuie, și ai trebuie să ceri feedback. Când ai toate întrebările despre ce și cum e un manager bun. Cartea asta ți-e ghid și te învață o lecție valoroasă: fii prezent și vulnerabil. Asta va crea conexiune și relații, deci o muncă mai bună.

  1. Brave New Work
    Aaron Dignan
    Această carte mi-a fost ghid anul ăsta în cum construiești echipe și o organizație, pentru că vorbește mult despre modele organizaționale și care sunt principiile unei organizații mereu în schimbare. Dacă și tu treci printr-un proces asemănător, ascultă și podcastul.

  1. Lead with a Story
    Paul Smith
    Lecția e simplă: în tot ce faci încearcă să spui o poveste, iar asta va crește șansele de succes. Fie că e o prezentare, că vrei să vinzi ceva sau să îți conduci propria echipă. Tu cum ai ajuns cine ești azi? Ce a fost greu? Cum a fost când ai încercat prima dată să înveți ceva? Fii tu exemplul, iar asta îi va ajuta și pe ceilalți.

Nicoleta Rădăcină, reporter

  1. ‘Self-Care’ Isn’t the Fix for Late-Pandemic Malaise
    Jamil Zaki, The Atlantic
    Căutând să ne protejăm și să avem grijă de noi (remember self-care?), mulți am devenit mai individualiști în al doilea an de pandemie. Asta nu ne-a făcut însă neapărat mai fericiți. Din contră. Tocmai pentru că soluția e de fapt să ne concentrăm mai puțin pe propria bunăstare și să facem lucruri pentru ceilalți, după cum spune doctorul în psihologie Jamil Zaki.

  2. Super Soul cu Brené Brown (episodul 1 și episodul 2)
    Oprah
    Cercetătoarea care a popularizat conceptul de vulnerabilitate tocmai a publicat o carte care se anunță fabuloasă – The Atlas of the Heart, în care explică de ce extinderea limbajului în care ne comunicăm emoțiile poate să ajute la o conectarea mai profundă cu noi și cu ceilalți. Până pui mâna pe carte, ascultă această discuție între ea și Oprah. Uite un spoiler care să te ademenească: invidia e un sentiment între două persoane (eu îmi doresc ceva ce ai tu), gelozia e între trei (I’m afraid of losing something to someone else).

  1. Come as You Are
    Emily Nagoski
    Faptul că nu există o pilulă ca Viagra pentru femei are o explicație, iar această carte o detaliază magistral. Una dintre cele mai valoroase lecții e faptul că sexul se întâmplă într-un context, astfel că toate complicațiile vieții de zi cu zi, stresul sau imaginea corporală influențează enorm bunăstarea sexuală a unei femei – lucru care nu se aplică la fel în cazul bărbaților.

Oana Barbonie, editor vizual

  1. Pebbles
    P.S. Vinothraj
    Un film observațional, cu cadre lungi și dureroase, unde natura neiertătoare și fierbinte a unui sat din Tamil Nadu, India, duce muzical brațele unei povești despre sărăcie și violență. Pe scurt, un tată alcoolic pornește alături de fiul lui, Velu, într-o călătorie spre soția lui, plecată de acasă după o altă ceartă violentă. Vinothraj s-a folosit de film ca o ocazie să împărtășească duritatea propriei vieți: a început să vândă flori la nouă ani, după ce tatăl lui a murit, iar mai târziu a fost sprijin pentru sora lui fugită dintr-o relație abuzivă. Filmul, făcut cu un buget redus, este și candidatul Indiei pentru Oscar. 

  1. La vida era eso
    David Martín De Los Santos
    María și Verónica sunt două femei plecate din Spania la decenii distanţă, cu vârste și interese diferite, care se întâlnesc accidental într-un spital belgian. Prietenia lor începe greu, dar culminează cu plecarea Maríei în căutarea familiei din Spania a Verónicăi, care ajunge să se redescopere și să strălucească. Filmul aduce un omagiu unei generații de femei educate să joace un rol secundar în propriile lor vieți. (Da, apare și Florin Piersic Jr. la un moment dat.)

  1. Divas
    Máté Kőrösi
    Filmul de licență al regizorului spune povestea a trei prietene din Budapesta, poreclite „Divele”. Documentarul e un cumul de viață și metode tehnice (o mare parte din film e montat din filmulețe făcute chiar de personaje cu propriile telefoane) care împletesc vulnerabilități din toate părțile: regizorul ne povestește cum ajunge să facă filmul și își reproșează că nu știe cum să fie un adult, iar cele trei prietene navighează un liceu special pentru oamenii fără Bac, meserii nocturne, griji mari și mici, certuri și împăcări.

Cătălina Albeanu, editor digital

  1. Bad Sport
    Netflix
    Documentarul radiografiază o serie de scandaluri din sport, de la echitație americană la patinaj artistic olimpic sau fotbal italian, și povestește prin interviuri cu mai multe părți implicate, realitățile din teren. Dacă te-ai întrebat vreodată care e relația între managerii cluburilor de fotbal italiene și arbitrii, te așteaptă un episod din Bad Sport cu răspunsuri.

  1. My 10-month stay at a treatment center for borderline personality disorder
    Courtney Cook, The Guardian
    Courtney Cook a fost internată 10 luni într-un centru de tratament pentru sănătate mintală, axat pe terapie prin artă. Cook descrie centrul ca cel mai frumos loc – nu pentru că fiecare zi acolo a fost minunată, ci pentru că a ajutat-o în călătoria spre vindecare.

  1. Tasting History 
    Max Miller, YouTube
    Miller a început să facă videouri despre mâncăruri istorice mai des în pandemie. A mers așa bine, că și-a dat demisia de la job pentru a se putea ocupa full time de canalul de YouTube, unde gătește după rețete găsite în cărți de bucate istorice, în timp ce povestește contextul cultural în care au apărut preparatele și importanța lor. Aici încearcă o rețetă transilvăneană de la 1580.

Andreea Vîlcu, community manager

  1. Cultivating your purpose
    Shankar Vedantam, Hidden Brain
    Pe lângă faptul că te face să pari mai atrăgător pentru cei din jur, a avea un obiectiv bine definit în viață te ajută să treci mai ușor prin obstacolele de zi cu zi, căci știi unde te îndrepți și de ce. Cum obiectivul nu e ceva ce găsești întâmplător, ci ceva ce cultivi, și vine din interior, din valori și credințe, psihologul Anthony Burrow explică trei direcții prin care îți poți cultiva un scop în viață.

  1. Nu te găsesc pe nicăieri
    Laura Ionescu, Editura Publica
    O serie de texte care recompun amintirea mamei pierdute în adolescență, și care dezvăluie latura femeii complexe: blândă, luptătoare și care a dat celor din jur tot ce a avut mai bun.

  1. Regândește
    Adam Grant, Editura Publica
    O carte care vorbește despre abilitatea de a-ți regândi propriile teorii sau de a renunța la cele care nu-ți mai servesc. O schimbare de mindset care ajută să-ți întărești toleranța la schimbare: de la schimbat traseul către casă, până la reconfigurarea structurilor de organizare de la muncă.

Oana Filip, reporter și editor Concentrat

  1. Pătratul Roșu
    Dana Alecu și Răzvan Băltărețu
    Pentru că face educația sexuală pe care trebuia s-o facă școala. E un spațiu sigur de discuție despre educație sexuală și alte lucruri pe care nu le asociezi imediat cu sexul. O să auzi despre menstruație, operații estetice, abuz sexual sau OnlyFans (o platformă cu conținut 18+). Ascultă-l pentru că nu e niciodată prea târziu să descoperi o nouă metodă de contracepție, boli la care să fii atent, sau despre cum să vorbești despre sex cu partenerul poate să-ți schimbe în bine viața și relația.

  1. Podcastul Lolita
    Jamie Loftus, iheart
    Expolorează în 10 episoade reprezentările culturale ale Lolitei, pornind de la cartea lui Nabokov, trecând apoi prin toate ecranizările ei. De la cum a fost transformată o poveste despre abuz într-o poveste de dragoste, ce s-a întâmplat cu actrițele care au interpretat-o pe Lolita, și de ce mitul ei este atât de prezent în societate. Podcastul tratează un subiect extrem de serios cu sensibilitate și grijă, dar se folosește des de umor (autoarea podcastului, Jamie Loftus, este comediantă la bază).

     
  2. Global Playlist 
    Rest of World, Spotify
    Acest playlist a fost sursa mea de bucurie și surpriză într-un an ciudat, care simultan parcă a durat o secundă și o viață. În condițiile actuale, asta a fost forma mea de a face mini descoperiri.

Ana Maria Ciobanu, reporter

  1. Dragostea pentru sat a singurului copil gras
    Răzvan Luțac, aproape
    Ascultă o evadare caldă și blândă de la ritmul zilnic, care te întoarce la bunici și la copilărie și e în același timp amintire vie și pansament peste orice butoane îți apasă.

  1. Lagărul de copii
    Diana Oncioiu și Diana Meseșan, Dela0.ro
    Un  text important despre moștenirea fondatoare a sistemului de protecție al copilului, căminul-spital căruia pe bună dreptate îi spun „lagărul de copii”.

  1. Cum să combați un rasist
    Adam Rutherford, Editura Publica
    Mulți suntem fascinați de genealogie, inclusiv rasiștii. Argumentele celor din urmă se bazează pe apartenența la o demografie anume, pe tratarea unor grupuri drept diferite și inferioare. Dar se pare că inclusiv non-rasiștii pentru care genealogia e doar un hobby, ignoră biologia de bază: toți oamenii au doi părinți. Știința, spune Rutherford, râde în nasul conceptului de puritate rasială, chiar dacă e folosită deseori trunchiat pentru a-i servi. Rasismul se hrănește din neștiința noastră.

Oana Sandu, reporter

  1. Cuvinte de legătură 
    Oana Moisil, aproape
    O incursiune superb scrisă care răspunde intim la întrebarea Ce te face să scrii?, și care m-a emoționat atât de mult fiindcă eu nu am încă curajul să răspund la această întrebare.

  1. A Man With a Badge Nearly Killed Her. So She Got Her Own Badge
    Michael Wilson, The New York Times
    O poveste despre cum transformi o nedreptate care ți s-a întâmplat, într-o profesie prin care dai ceva drept mai departe.

Anca Iosif, reporter

  1. Fuzz: When Nature Breaks the Law
    Roach Mary
    Cea mai recentă carte a jurnalistei de știință Mary Roach ne poartă printre conflictele dintre oameni și animale. Ajungem cu Roach în India, unde elefanții omoară cam 500 de oameni pe an, în Noua Zeelandă, unde sunt probleme cu invaziile de hermine, o specie de carnivore asemănătoare nevăstuicii, și în Vatican, unde se încearcă o pace cu șobolanii sau pescărușii. Pe o planetă care se tot aglomerează, se complică și relația noastră cu natura.

  1. Can we move our forests in time to save them? 
    Lauren Markham, Mother Jones
    Ca și oamenii, și pădurile au migrat pentru supraviețuirea speciilor în locuri mai primitoare. Problema e că acum nu se pot mișca suficient de repede. În majoritatea habitatelor, impactul autostrăzilor, terenurilor agricole și suburbiilor sunt opreliști pentru înmulțirea pădurilor, care nu pot scăpa de schimbările climatice pe cont propriu. Aici intervin știința și experimentele.

  1. 14 Peaks
    Torquil Jones, Netflix
    Alpinistul nepalez Nimsdai Purja își propune să urce toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya în șapte luni, proiect la care alții lucrează 10-15 ani. Pentru că sunt costuri mari, pentru că la 7.000 de metri altitudine ești în ceva numit the death zone și oxigenul suplimentar e prietenul alpiniștilor. Lecția cea mai mare, însă, este că, indiferent de condiții, nu lași pe nimeni în urmă.


  2. The Rescue
    Brady Langmann, Esquire
    Aam dat linkul doar la un interviu cu regizorii, dar nu pot să mă prefac că documentarul nu e cea mai bine spusă poveste de anul ăsta (pentru mine). O operațiune de salvare a unei echipe de fotbal cu adolescenți dintr-o peșteră interminabilă din Thailanda, care se umple rapid cu apă în perioada musonică. Ai spune că victoria e când găsesc copiii, dar cum faci să-i transporți pe sub apă, pe rând, 2,5 ore și să-i ții în viață? O cursă contra cronometru cu cei mai buni cave divers din lume, armată și spiritualitate. (Documentarul nu e încă disponibil în România, dar depinde câtă răbdare ai să sapi după el.)


  3. The Earthshot Prize
    BBC
    O serie în șase episoade care urmărește câștigătorii celui mai mare concurs global de mediu, creat ca să motiveze schimbările spre un climat mai sustenabil. Găzduiți de prințul William și Sir David Attenborough, veți trece prin păduri tropicale, oceane poluate cu plastic, o să dați de lumi cu mai multe deșeuri recuperate și o să ascultați despre soluții pentru a naviga schimbările climatice. Până vor fi disponibile episoadele și în regiunea noastră, puteți vedea câștigătorii și proiectele lor pe pagina evenimentului. Preferata mea, Christiana Figueres din Costa Rica, lider internațional în politici pentru schimbări climatice.


Anda Lepădatu, newsroom manager

  1. Easy On Me
    Adele
    E piesa cu care Adele a revenit după o pauză de câțiva ani și cred că a fost compusă sub forma unei rugăminți, deoarece versurile spun o poveste despre îngăduință. E genul de melodie care te învăluie cu liniște, fie că o asculți cu atenție, fie că o lași doar să ruleze în fundal.

  1. Let’s Talk About Hard Things
    Anna Sale
    Titlul spune tot: Anna descâlcește și prezintă situații împăturite în conversații dificile, despre cum ne adunăm să rostim cuvintele pe care ne-ar fi mult mai simplu să le scrâșnim printre dinți.

  1. The day my voice broke: what an injury taught me about the power of speech
    John Colapinto, The Guardian
    Cum înțelegi la ce e bună vocea și de ce ar trebui s-o folosești în avantajul tău, de abia când o leziune la corzile vocale nu-ți mai dă voie, fizic, să faci asta? E o poveste despre cum devii mai conștient doar în momentul în care ajungi să suferi cu adevărat într-o situație.

Adriana Diaconu, audience developer

  1. Femeie educată, caut partener
    Radu Umbreș, Iscoada
    Un articol care pune pe masă o perspectivă pe care nu cred că aș fi văzut-o fără puțin suport antropologic.

  1. Future 100
    Wunderman Thompson
    Un trendreport scos în fiecare an de Wunderman Thomson care mă ajută să înțeleg puțin mai bine unde am ajuns și înspre ce ne îndreptăm în diverse domenii – cultură, tehnologie, marketing, sănătate etc.

  2. The wisdom of trauma
    Gabor Maté
    M-a ajutat să înțeleg mai bine lucrurile pe care le ducem cu noi în fiecare zi. A fost revelatoare schimbarea perspectivei pe care o propune Maté asupra modului în care ne uităm la experiențele pe care le-am trăit de la naștere până la oamenii care suntem azi.

Ina Constantin, reporter Concentrat

  1. How Alienation Became My Superpower
    Elisa Gonzalez, The New York Times
    Un eseu personal care explorează cum poți folosi singurătatea și sentimentul de înstrăinare pentru a privi în jur cu poftă și limpezime. Autoarea pornește de la un moment critic din viața bunicii ei, apoi combină teorie literară rusească cu poeziile lui Czesław Miłosz ca să se reîndrăgostească de lume.

  1. Braiding Sweetgrass 
    Robin Wall Kimmerer
    Kimmerer împletește știința, feminismul și cultura indigenă pentru a demonstra că trezirea conștiinței noastre ecologice e posibilă doar prin recunoașterea și celebrarea relației de reciprocitate dintre noi și natură.

  1. The Chernobyl Herbarium
    Michael Marder
    Cartea meditează asupra dezastrului de la Cernobîl prin intermediul unui ierbar cu plante încolțite din pământul radioactiv. Fotografiile bântuie prin complexitatea lor și funcționează ca niște punți între ideile filozofice greu de digerat. Luate împreună, ne îndeamnă să privim mai atent viața vegetală când ne raportăm la tragedii colective și efecte ale crizei climatice.

Bogdan Coșa, editor

  1. Four Thousands Weeks
    Oliver Burkeman
    Pentru că, așa cum Nietzsche ne-a zis că Dumnezeu este mort – în traducere, că posibilitatea de a mai crede în orice zeu a fost măcelărită de Iluminism, iar consecințele ar putea fi tragice –, Oliver Burkeman ne spune că timpul este mort – în traducere, că felul în care am fost zoriți să ne împărțim zilele, în felii tot mai mici și mai precise, produce așchii foarte ascuțite, în care tot noi o să ne tăiem.

  1. The Metallica Blacklist
    Metallica, Spotify
    Un album unic, briliant, extrem de curajos, pe care zeci de artiști faimoși reinterpretează piesele celor de la Metallica. Preferata mea e Wherever I May Roam, varianta J Balvin, pentru că e o piatră de hotar: un artist iubit de un miliard de copii săraci e invitat să reinterpreteze, alături de alți artiști importanți, respectabili marea artă a rockului, să o ducă și în favelă.

Ioana Burtea, reporter colaborator

  1. Între două lumi
    Suleika Jaouad, Editura Humanitas
    O carte pe care n-o poți lăsa din mână, despre boală și vindecare, apartenență și explorare, dar mai ales reconcilierea cu natura incertă a lumilor interioare și exterioare. Poți completa lectura cu acest TED Talk.


  2. Counterclock, sezonul 3
    Audiochuck
    Timp de un an, jurnalista Delia D’Ambra examinează și re-examinează ce s-a întâmplat în dosarul unui masacru comis în 1989, într-o comunitate rurală din statul american Indiana. După ce un pastor, soția lui și două fiice sunt uciși în propria casă, fiul adolescent de 17 ani devine principalul suspect și este condamnat pentru crimă. Însă D’Ambra descoperă o legătură dubioasă între masacrul din Indiana și alte crime suspecte din statul Florida.


  3. Best of 2021
    Spotify
    Răbdare mai limitată pentru consumat produse media ca-n 2021 nu am avut niciodată. Burnoutul consumatorului, sau ceva de genul. Așa că, anul ăsta, muzica m-a salvat și inspirat inclusiv în scriitură. În playlistul de mai sus am adunat melodiile mele preferate din 2021, de la pop melancolic, la indie trist, la rap feminist. 

Mihai Ciobanu, developer

  1. Formula 1: Drive to Survive
    Netflix
    O serie documentar care prezintă pe rând fiecare echipă și fiecare pilot cu istoria lor. Au foarte multe imagini „behind the scene” față de ce vedem la televizor sau în presă despre Formula 1.

  1. Not Just Bikes
    YouTube
    Videoclipurile prezintă cu umor, dar și cu multă subiectivitate probleme și soluții pentru infrastructura rutieră și distribuția cartierelor rezidențiale în America și câteva țări din Europa. Încearcă să arate aspectele care fac un oraș un loc bun în care să trăiești.