Imaginea verii 2020 – Coperta DoR #41

Povestea coperții DoR #41

Coperta DoR #41 e ilustrată de Sorina Vasilescu (Vazelina) și s-a născut dintr-un screenshot care a circulat vara asta pe net. Azi știm că el provine dintr-un live transmis de un reporter Antena 3 de la Eforie Nord.

Era sfârșit de iulie, numărul de cazuri de coronavirus creștea și plajele erau pline. Reporterul Cristi Popovici era la plajă pentru un live și a văzut cu vreo 30 de secunde înainte să înceapă că se apropie un grup de turiști „mai bine făcuți, cu tatuaje”, dintre care unii cu măști puse sfidător pe ochi. Își amintește că tot ce a apucat să spună a fost „vă rog din tot sufletul să nu vorbiți urât, pentru că ne vor scoate de pe post”. I-au răspuns că vor fi cuminți și așa au fost.

Mai greu i-a fost să nu izbucnească el în râs și să-și continue live-ul când oamenii au pornit o horă în jurul lui și al cameramanului și și-au pupat mușchii tatuați. După ce a terminat, le-a mulțumit că nu au vorbit urât, iar oamenii i-au aplaudat. „Mai aveau un pic și ne luau în brațe”. Cristi nu s-a gândit că imaginea cu el și cei doi turiști va ajunge virală, dar vede umorul din toată situația. „Am zis gata, asta e imaginea României în pandemia verii 2020.”

Asta am zis și noi când am văzut-o.

Am mers spre Sorina Vasilescu pentru reinterpretarea vizuală a screenshotului pentru că știam că ilustrează legendar personaje (i-ai văzut site-ul?). A lucrat cu creioane colorate, un instrument pe care n-a avut curaj să-l folosească prea des, dar care au ajutat-o acum să mențină un echilibru între realismul cadrului TV și caricatură. A încercat să nu devieze prea mult de la imaginea inițială, ca să nu ridiculizeze ansamblul. (Lucrarea a presupus aproximativ 100 de straturi în Photoshop, cu oameni mici care se scaldă în lumina verii, pe litoral.)

Cel mai dificil i-a fost să deseneze picioarelor protagoniștilor, de care nici acum nu e total mulțumită. „Adevărul e că rareori sunt mulțumită de ce ceea ce fac, dar probabil că asta mă determină să perseverez cu eșecurile, vorba lui Beckett: fail, fail again, fail better.”

Gif, schițe și versiuni intermediare de ilustratoarea Sorina Vasilescu (Vazelina).

Acest articol apare și în: