[DoR & Santal] Frica și curajul sunt prieteni buni

Veronica Soare a plecat pe jos pe Camino de Santiago, un drum de 910 km prin nordul Spaniei, pentru a le arăta…

Veronica Soare a plecat pe jos pe Camino de Santiago, un drum de 910 km prin nordul Spaniei, pentru a le arăta oamenilor că ceea ce pare de nefăcut este de fapt realizabil.

Era a doua zi de Crăciun, în 2015, când Veronica Soare, 34 de ani, a decis să plece pe Camino, un drum vechi de 1.000 de ani al pelerinilor catolici care vor să ajungă la mormântul Apostolului Iacob cel Mare. A făcut un bilanț al anului care trecuse – cu blogul ei, minuni.ro, și evenimentele caritabile pe care le organizase, ajutase o mulțime de oameni și de animale să aibă o viață mai bună – și s-a întrebat ce va face în anul următor ca să continue starea de bine pe care i-o dă ceea ce face pentru ceilalți. Și-a amintit că de vreo patru ani avea în minte să facă acest traseu, de când văzuse o fotografie cu doi pelerini în lumina răsăritului. Dar de fiecare dată își spusese: „eu nu sunt sportivă, deci eu nu pot” și se descurajase. Cumva, în acel 26 decembrie, a avut încrederea să se vadă pe Camino. La sfârșitul zilei avea și hashtagul: #minunipeCamino. Și un plan bine pus la punct.

După ce a studiat hărți, a vorbit cu oameni care călătoriseră deja, a găsit sponsori și a cumpărat echipament, la jumătatea lui iunie a fost gata să plece. Și-a făcut un profil pe Galantom.ro, o platformă de strângere de fonduri, și le-a vorbit prietenilor despre Asociația Inima Copiilor, care ajută copii cu boli grave de inimă – de la dotarea spitalelor la ajutor direct pentru familie – să se vindece, să își revină, să crească puternici. De-a lungul anilor, a strâns fonduri pentru multe organizații, dar de data aceasta a știut sigur că vrea să lucreze pentru Inima Copiilor când, în ziua în care urma să ia decizia, a intrat pe pagina de Facebook a asociației și primul lucru care i-a apărut a fost povestea unui băiețel pe nume Mario care avea o boală cardiacă congenitală. Numele fratelui ei și boala de care suferise el, nediagnosticat, și din cauza căreia îl pierduse cu câțiva ani în urmă.

#MinunipeCamino a însemnat 40 de zile de mers pe jos cu o medie de 22 km/zi, dar uneori  30 sau chiar mai mult. În fiecare zi a povestit pe blog despre lucrurile pe care le vedea, despre oamenii pe care îi întâlnea și îi reîntâlnea, ca prin magie, când se aștepta mai puțin. Despre ce a învățat despre curaj de la cei din jurul ei, precum un englez care făcuse tot drumul în cârje; despre cum a învățat să meargă singură pe acest drum, deși ar fi fost mai confortabil să meargă într-un grup; despre cum a învățat să se uite înapoi cu bucurie la calea deja străbătută și, astfel, la viață. Și, pentru absolventa de Comunicare și de Actorie care a studiat chineza în China, a lucrat în consultanță de business și în organizare de evenimente și din 2010 înregistrează voluntar cărți audio pentru nevăzători – integrala Cehov, printre altele -, aceasta a fost o mare victorie personală. Toate lucrurile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, bune sau rele, merită privite cu bucurie pentru că au adus-o aici: e fundraiser și realizatoare de emisiuni de radio (la SmartFM), e blogger și a mers pe Camino.

Pe Camino i-a fost, bineînțeles, și frică – călătorind singură prin zone cu avertismente mari despre câini care atacă pelerinii. Dar nu i-a fost frică de frica ei. „De ce curajul e la antonime pentru frică?”, spune azi, la câteva luni de la întoarcere. „Toată viața m-am gândit că dacă ți-e frică înseamnă că nu ai curaj. Dar de fapt e minunat să le ai pe amândouă.” Pornind de la revelația aceasta, și-a dorit ca #minunipeCamino să le spună asta oamenilor: că e ok să li se pară că un anumit lucru e de nefăcut, dar că la momentul potrivit își vor găsi curajul pentru visul lor. Și că tot o să le fie frică, dar vor înțelege că frica face parte din viață.

Contribuie și tu la poveștile care vindecă.

Tot ce-am trăit în ultimii doi ani ne-a însemnat pe viață și va lăsa în continuare urme. La DoR vom continua să scriem despre suferințe individuale și colective, cum le înțelegem și le transformăm în surse de putere și încredere, cum reclădim ce nu mai e și cum găsim soluții la lipsurile și ineficiența sistemelor care ne trădează. Cumpără un abonament digital ca să ne susții misiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.