Lupşa merge la Nieman Foundation for Journalism de la Harvard

Cristian Lupșa, editorul Decât o Revistă, a primit o bursă de studiu din partea Nieman Foundation for Journalism…

Cristian Lupșa, editorul Decât o Revistă, va studia la Nieman Foundation for Journalism de la Universitatea Harvard.

Cristian Lupșa, editorul Decât o Revistă, a primit o bursă de studiu din partea Nieman Foundation for Journalism de la Universitatea Harvard. Lupșa va petrece zece luni la fundația Nieman (august 2013 – mai 2014) și va studia impactul pe care jurnalismul narativ și alte forme de conținut de profunzime îl pot avea asupra publicului și asupra societății în ansamblu.

Prestigioasa bursă oferită de Nieman are o tradiție de 75 de ani, fiind oferită anual unui grup de 12 jurnaliști americani și 12 jurnaliști străini cu realizări și calități profesionale dovedite.

Această bursă este și o recunoaștere a jurnalismului publicat în Decât o Revistă și a dorinței de a-l utiliza pentru a crea o lume mai bună, spune Lupșa. „Cred că jurnalismul narativ ne poate apropia, poate face interesante subiecte complicate și poate să ne determine să ne implicăm mai mult. Sper ca după acest an – în care voi studia mai îndeaproape posibilitățile acestui gen de jurnalism de a genera transformare personală și, de ce nu, socială – să reușim să facem povești cu un impact și mai puternic și să inspirăm și alți jurnaliști să continue să creadă în această meserie.”

Cristian Lupșa are 31 de ani și a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, în 2003. Doi ani mai târziu, a absolvit masteratul în jurnalism la Universitatea Missouri-Columbia, printre primele școli de jurnalism din lume. În perioada 2005-2006, a lucrat ca asistent în cadrul Committee of Concerned Journalists din Washington, DC, și ca cercetător-scriitor pentru a doua ediție The Elements of Journalism, de Bill Kovach și Tom Rosenstiel. Întors în România în 2007, a scris și editat pentru mai multe publicații și a ținut o serie de cursuri de jurnalism narativ și scriitură personală, pentru jurnaliști și pentru alți pasionați de scriitura despre realitate.

În 2009, alături de câțiva colegi, a fondat Decât o Revistă, o revistă trimestrială generalistă care publică povești care explorează felul în care trăim azi, experiențele și trăirile care ne sunt comune. În cei patru ani, sub coordonarea sa, DoR a câștigat mai multe premii naționale de scriitură. În 2011, Lupșa și echipa DoR au organizat prim ediție a conferinței anuale de jurnalism narativ, The Power of Storytelling, la care au fost invitați câțiva dintre cei mai buni jurnaliști de profunzime americani. Ediția din 2013 va avea loc în octombrie.

Printre proiectele Fundației Nieman se numără Nieman Storyboard, o resursă dedicată jurnalismului narativ, revista de analiză și critică jurnalistică, Nieman Reports, și Nieman Journalism Lab, care urmărește transformările și evoluțiile din media.

● Pentru mai multe informații consultați site-ul Fundației Nieman http://nieman.harvard.edu, sau scrieți-ne la dor@decatorevista.ro. 

 

2 comentarii la Lupşa merge la Nieman Foundation for Journalism de la Harvard

  1. Felicitari lui Cristi. E o realizare pe meritatelea.

  2. Woooow, ce fain! Bravo&felicitari, Cristi.. sa ne aduci o gramada de lucruri care sa creasca revista si o faca si mai si. Ne tinem de treaba! 😉

Comentariile sunt închise.