MC-ul de la fântână

Marți, 17 ianuarie, a fost a patra seară de proteste în Piața Universității din București. Dacă pe partea cu Teatrul…

Dacă ați văzut fotografii de la protestele din Piața Universității, probabil îl știți pe Claudiu Crăciun, MC-ul care animă protestatarii de la fântână.

Marți, 17 ianuarie, a fost a patra seară de proteste în Piața Universității din București. Dacă pe partea cu Teatrul Național se scanda deja dinainte de 17:00, peste drum, la fântâna de la Arhitectură, pe la 19:00 încă era liniște. Se strânseseră câteva grupuri răsfirate, dar se auzeau rar. Asta până să vină Claudiu Crăciun, să se urce pe un ghiveci și să strige-n portavoce.

Apariția lui a stârnit reacții. Un tip se plângea că l-a înnebunit „ăla cu portavocea lui”. O colegă de grup l-a contrazis, spunând că până să vină el, s-a scandat doar „Ieși afară, javră ordinară”. Lumea a-nceput să se adune spre fântână și să scandeze cu el. „Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați.”

„Piața are viața ei”, spune zâmbind Crăciun, care a devenit MC-ul care animă studenții, activiștii, pensionarii și ultrașii care au ieșit în frig ca să protesteze pentru o Românie mai bună. Are 33 de ani, e lector doctor la SNSPA și co-președinte al Mișcării Verzilor (care l-au avut pe Remus Cernea candidat la prezidențialele din 2009). De duminică, în fiecare seară pe la ora 19:00, se urcă pe un ghiveci din fața fântânii de la Universitate, cu o portavoce și un glas tot mai răgușit.

Crăciun a lucrat la Guvern patru ani și știe cum merg mecanismele puterii – este co-autor al unei cărți despre asta, Managementul politicilor publice. Spune că crede în responsabilitate, implicare și libertate, valori pe care le apără de fiecare dată când are ocazia, inclusiv la catedră. Şi s-ar fi simțit vinovat dacă doar ar fi vorbit despre ele și nu le-ar fi pus în practică dacă exista ocazia (a mai participat la manifestări pentru Roșia Montană).

Crede că acum, o cauză de protest o reprezintă cei marginalizați, care n-au putere sau resurse și care nu au acces la drepturile cetățenești cum ar trebui. „De 20 ani s-a creat o distanță din ce în ce mai mare între cei care sunt conduși și cei care conduc. Între cei care n-au și cei care au”, spune el. „Societatea românească are problema asta – o vedem în fiecare zi, se lărgește foarte foarte mult. Iar actualul guvern folosește criza ca să lărgească această presiune. Jocul politic oricum va continua.”

Sâmbătă seară, era în prima linie a protestului, fiind evacuat de jandarmi o dată cu toți ceilalți din piață. A doua zi, a luat portavocea unuia dintre prietenii lui pentru că nu-i plăcea ce vedea: multe grupuri, dar separate. „M-am gândit să strig eu niște sloganuri, niște încurajări”, spune Crăciun. „Simțeam că genul ăsta de protest merită ceva mai mult decât injurii, un mesaj mai complex.” Până luni s-a concentrat pe mesaje împotriva violenței, lucru care a mers și cu protestatarii, și cu jandarmii. „Voi aveți bastoane, noi mâinile goale!”

Crăciun e înalt și bine înfofolit într-o haină de raiat bejulie cu blană la guler și-o sticlă de apă în buzunar, fes gri și fular negru. Mănușile îi lipsesc – râde și spune că îl încălzește adrenalina mulțimii. „Eu strig Băsescu, voi…” – „Afară! Afară”. Îi ignoră pe cei care strigă „muie”.

Nu s-ar fi gândit niciodată că îi va fi vreodată de folos experiența din liceu, de suporter de fotbal – a și fost confundat de niște reporteri cu Elias Bucurică, șeful galeriei Dinamo. Crăciun știe că mulțimea bucureșteană poate mai mult. Îi întâmpină pe protestatari cu un „Bine-ați venit la demonstrație, viermilor cu conștiință”, îi face să țopăie cu „Cine sare vrea schimbare” și să danseze cu „Băsescu la pușcărie, Băsescu la pușcărieee”, pe ritm de Guantanamera. Îi încurajează cu un „Excelent ciumpalacilor, vă descurcați admirabil.”

Se gândește și de-acasă la sloganuri, dar multe sunt spontane. Unul creat de el spune „Înc-o revoluție, pentru Constituție!” – recunoaște c-a fost amuzant s-audă asta din gura ultrașilor, la fel cum a fost să-i audă strigând împotriva dictaturii și a cianurii, dar i-a plăcut să vadă că există o susținere reciprocă și că sunt pașnici.

Crăciun a reușit să creeze „un folclor al protestului”. Oamenii sunt mai mereu pe jumătate întorși spre el, curioși de ce va striga, ce vor prelua. „Încet, încet m-am individualizat ca un MC”, spune el. „Haideți, propuneți, facem dedicații”, striga miercuri. Oamenii veneau la el, îl trăgeau de mânecă și-i propuneau la ureche mesaje. În aceeași seară, un domn i-a adus un casetofon mov, din care răsuna Vino, Doamne, a lui Valeriu Sterian. I-a acordat spațiu în program pentru prima strofă. „Aud de la imn, la Hora Unirii, unele rime nefericite, altele bune, dar încerc să fiu atent. Vin și persoane tulburate mintal și agitatori.”

Nu acceptă înjurături, nici vulgarități de genul „javră ordinară”. Se strâmbă când ultrașii încep să strige „Du-te Traianee și lasă-neee!” și le mai face semn cu arătătorul să fie cuminți când strigă injurii. Repetă în portavoce că asta e o manifestare pașnică și le spune oamenilor să nu-și pună fularele pe față, pentru că nu au de ce să le fie rușine. Celor care au acuzat protestatarii că ar fi niște drogați le-a răspuns: „Ne-am drogat cu cărți”.

Are doi backing vocals în mulțime, tot cu portavoci. Unul strigă în stânga, celălalt, în dreapta. Încearcă să sincronizeze și portavocile studenților, și pe-ale celor de la Occupy. „Văd care-i dispoziția fiecăruia, ce instigă fiecare grup, și asamblez ceva cât de cât coerent.”

Le mulțumește des oamenilor că au venit și-i îndeamnă să se aplaude unii pe alții pentru că au ieșit să vorbească despre probleme.

Ca un organizator desăvârșit, el e și cel care trimite oamenii acasă. Cel puțin, singurul care e luat în seamă. În fiecare seară pe la 23:15, când știe că ordinul de evacuare poate veni în orice moment, Crăciun le mulțumește încă o dată oamenilor că au venit. „Ne vedem mâine, tot aici!” ●

 

* Citește și scrisoarea Ancăi din seara de duminică, 15 ianuarie, când au avut loc ciocniri între protestari și jandarmi în zona Unirii, și pe cele din 16 ianuarie, scrise de Anca și Ana Maria Ciobanu. Fotografii în serile de 14 și 15 ianuarie au făcut colaboratorii și prietenii noștri Tudor Vintiloiu și Andrei Pungovschi.

28 comentarii la MC-ul de la fântână

 1. Inca de prima data cand am reusit sa ajung, cu entuziasm, in Piata Universitatii am multumit in gandul meu acestui om. Datorita lui, si a lozincilor (unele emotionante: voi aveti bastoane, noi mainile goale) pe care le scanda, am reusit sa depasesc jena initiala de a tipa din toti rarunchii, jena cu care nu ma mandresc. In al doilea rand, ii multumeam felului in care vorbeste cu noi, in care explica felul in care ar trebui sa ne comportam ca multime in caz ca apar incidente violente si, mai important, ne explica faptul ca in nicio situatie nu exista motive de panica, implicit nicio scuza pentru violenta.
  Poate fara acest om, nu as fi simtit acest fior launtric al spiritului civic. Nu as fi reusit sa ma simt atat de confortabil printre oameni, printre ceilalti romani.
  Nu vreau sa fie o scuza, dar din pura lipsa de obisnuinta, venita din tentinta romanului de a se autodenigra, din pesimism, din lipsa de spirit civic, nu stiam cum sa ma exprim fara sa ma simt poate ridicol.
  Multumesc (poate „multumim”) Claudiu Craciun.

 2. Este plătit acest material? In piața nu e un singur MC! Nu exista o singura voce! Suntem mulți si ce ne uneste este scarba de politicieni. Iar acest individ, locotenentul lui Cernea, este un politician care încearcă sa confiste ceva frumos!

  1. Claudiu NU este locotenentul lui Remus…au fsot colegi doar…dar se pare ca drumurile lor se vor desparti de astazi, cand lui Remus i-a fost ceruta demisia in mod public din MV de catre grupul de initiativa, vedeti http://www.miscareaverzilor.eu

 3. SUNTEM MANDRII DE TINE!

 4. Bravo lui ca-i organizeaza dar mijloacele nu scuza scopul. Faptul ca deturneaza revolta oamenilor fata de toata clasa politica este de condamnat. Protestul nu este impotriva lui Basescu decat in mintea USL. Protestule este si impotriva lui Adrian Nastase, Voiculescu, Antenescu, Ponta, Iliescu!

 5. Ce site de doi bani e si asta? Nici numele nu e corect!!! Decat nu poate exista fara „nu”. Idiotilor.

  1. decat nu poate exista in absenta unei negatii, corect.
   dar gura in absenta creierului e clar ca se poate, tu esti dovada vie, draga iulica.
   denumirea revistei este clar intentionata, ironica, o satira la adresa generatiei „decat”, „gen”, si in mod clar nu esti in target… eh, hai interpreteaz-o p-asta! :))
   daca am zis ca nu esti in target, ce inseamna?
   inseamna ca esti la fel de destept ca si generatia „decat”… decat mai prost!

 6. Felicitari Claudiu pentru efortul din fiecare seara! Ne vedem si maine!

 7. Multumim domnului profesor ca este acolo. Ca este un model.

 8. Idiot e decat mata (pronume personal de politete, forma afectiva).

 9. Acestui tip ii ofer toata aprecierea mea pentru ceea ce reuseste sa faca in piata iar alte comentarii sunt de prisos. 🙂

 10. BRAVO!!SUNT MANDRA CA EXISTI!

 11. Hmmm, anima lumea atata timp cat se scandeaza impotriva pdl&base. aseara cand era la ceas la universitate si lumea din jur a inceput sa strige „usl si pdl aceeasi mizerie!” a plecat 20 de metri mai la dreapta ca sa scandeze acolo impotriva pdl-ului.

  1. Claudiu isi doreste anticipate, din spusele lui USL e mai ok si USL v-a stopa exploatarea miniera de la Rosia Montana…. 😐 isi doreste sa impace pe toata lumea in piata prin sloganurile sale, si asta deja e politica… cauta prieteni in randul galeriilor si printre sindicalisti.. n are pic de viziune despre ce se poate intampla bun din protestul asta dar pana la urma nu este decat un MC…

 12. Si pe mine ma incantase individul pana am observat ca s-a facut mic si a tacut malc in momentele in care s-a strigat PDL si USL – aceeasi mizerie. E un pic evidenta culoarea sa si astfel mi-a mai taiat din admiratie. In Piata nu e nevoie de culoare politica. Suntem satui, ne e scarba de tot ce e acum. Si ai fi avut pretentii mai mari la un prof. de la SNSPA.

 13. Toata admiratia domnule profesor! Serile in piata la Universitate si-au schimbat starea de spirit de cand v-am auzit prima data!
  E minunat sa poti sa transmiti emotie printr`o portavoce asa cum o face el!

 14. anca iosif a fost in piata macar jumatate de ora pe langa baiatu asta sau a scris textul din auzite?

 15. @Diana: am stat mai mult de jumătate de oră pe lângă el ca să-l observ, și în zile diferite – luni și marți(când am vorbit cu el înainte de ora 19.00)

 16. marți și miercuri, scuze 🙂

 17. Orice viitura scoate gunoaiele la suprafata. Asa si cu MC Maroti si ratatul Remus Cernea.

 18. L-am remarcat si eu in seara asta, a fost pentru prima oara (aseara eram la TNB), mi-a placut naturaleta si firescul cu care se exprima… mi-a maio placut de asemenea ca atunci cand se inchega dispozitivul jandarmilor, a informat lumea ca ei sunt obligati sa anunte prin portavoce si sa traga o racheta rosie inainte de a degaja piata… si da, la 23.15 ne-a urat noapte buna si ne-a multumit pentru participare 😉

 19. Felicitari Claudiu! In fiecare seara vom fi in piata, la ceasul de la Arhitectura, pana cand tot acest sistem corupt si putred va cadea!

 20. Craciun este asistentul lui Cristian Pirvulescu la universitatea SNSPA: Pirvulescu acela care a incalcat legea mergand si facand propaganda in ziua alegerilor la Antena 3, apoi a jubilat cu aia in studio cand parea ca s-a ales Geoana.
  Pirvulescu este acela care a compromis ProDemocratia pe care o conduce trimitand voluntarii sa faca pe ascuns campanie PSD si Geoana.
  Nu fiti naivi, astia sint oameni la remorca USL, doar boul de Orban a mers in piata, Ponta+Antonescu sunt mai subtili si lucreaz prin interpusi care se dau echdistanti (Pirvulescu, Liviu Mihaiu, Alina Pippidi)

 21. pacat ca vorbesti singur dan….oamenii astia nu au nici o legatura cu realitatea politica, au venit din proprie intiativa in piata dar sunt deturnati fara stirea lor de usl-isti.. am auzit aseara „cine nu sare/ cine nu sare/ ori e gabor ori e prost de moare” 😐 … asta striga un lector universitar si prietenii sai de la salvati rosia montana!?! asa promovam valori? asa schimbam societatea?…

 22. Dan, nu incerca sa intoxici lumea. In zona Facultatii de Arhitectura se striga nu numai impotriva actualei puteri ci impotriva clasei politice de dupa ’89. Se striga si „USL=PDL=Mizerie”. Asta inseamna ca teoria ta cum ca in spatele lui Craciun ar fi USL-ul nu are sustinere. Doar pentru faptul ca ar fi asistentul unui anumit Parvulescu nu inseamna ca e unul si acelasi cu persoana Parvulescu. Sa fim seriosi, pe USL-isti nu-i ajuta deloc faptul ca in Piata Universitatii se scandeaza USL egal cu PDL. Pe langa asta as putea sa-ti mai aduc un exemplu, intr-una din serile trecute, in aceeasi zona de la Arhitectura, chiar pe marginea carosabilului se aflau un grup de manifestanti USL-isti(30-40 ppl) care strigau doar ‘Jos Basescu’. Ei bine, dupa ce au aparut studentii, Craciun cu portavocea, si noi ceilalti, si am inceput sa punem egalul intre partide, ce crezi ca au facut respectivii sustinatori USL-isti? Iti raspund eu, au plecat cu coada intre picioare din zona respectiva.

 23. Felicitari autoarei si felicitari lui Bogdan pentru ca evita odiosenia cu „iesi afara, javra ordinara”.

 24. „Are 33 de ani, e lector doctor la SNSPA și co-preşedinte al Mişcării Verzilor (care l-au avut pe Remus Cernea candidat la prezidenţialele din 2009)”

  Si Cernea se pupa pe toti cei 4 obraji cu Ponta si Antonescu acum cateva zile. Nu cred ca Dan este cel care dezinformeaza.

 25. Multumim mult ca existi,eu merg la proteste inca din prima zi,imi cer scuze dar nu l-am cunoscut pe baiatul cu caciula si fular gri care urca seara pe ghiveciul cu pomisor si ne indulceste clipele, ne incazeste si ne face sa nu ne mai fie frica ,teama si ne da sperante. Eu sunt begetar lucrez in sistemul sanitar,ticalosit de nemernici, am iesit in starada din prea multa suparare.Ma simt umilita de clasa politica.PDL-istii au invadat spitalul si FURA CA IN CODRU.Medicii tac ,conducerea ii ajuta iar noua ni se spune ca daca nu facem ce vor ei vom fi dati afara si aduc firma de contabilitate ,de achizitii etc.Ma bucur ca am aflat despre tine, CLAUDIU CRACIUN ,un simbol.Avem nevoie de oameni ca tine te rugam sa nu te lasi. te vom sustine cu pretul vietii daca e nevoie.MULTUMIM ! NE VEDEM IN PIATA

Comentariile sunt închise.