Muncă de acasă, în izolare cu copiii

Patru mame din redacția DoR povestesc într-un episod de podcast cum s-a scurs prima săptămână de muncit de acasă cu copiii în timpul pandemiei de coronavirus.

În ziua în care s-au închis școlile și grădinițele, echipa DoR a avut ultima ședință editorială în formulă completă. Am discutat cum o să lucrăm de acasă, cum terenul se transformă în telefoane și mailuri iar ședințele le vom ține pe Zoom. Am făcut un tur de masă și am spus cu toții ce temeri avem, ce speranțe dar și la ce ne-ar plăcea să lucrăm în această perioadă. Pe la 8 seara, mi-am dat coate cu Oana Sandu, reporterul DoR alături de care am produs primele două sezoane din podcastul mame, și ne-am șoptit: „Măcar un episod!”.

Lucratul de acasă cu copii s-a dovedit mai greu decât ne așteptam, dar ne-am ținut de promisiune și în ultima săptămână ne-am documentat munca și joaca de acasă. Le-am invitat să ni se alăture și pe celelalte două mame din redacție: Milli Abagief, manager de comunicare, și Maria Bercea, editorul Școala9. Cu cinci copii sub 5 ani între noi, episodul bonus al podcastului vorbește despre negocierea muncii și parentingului în cuplu, strategii de ținut copiii ocupați cât mami sau tati lucrează și cum rezistă cei mici izolării de prieteni și grădiniță.

Ana Maria Ciobanu se bucură de extra orele de joacă cu Alice (4 ani) și Victor (2 ani). Dar când muncește se simte prost să-i știe plictisiți, iar când se joacă simte vină față de restul colegilor.
Așa a terminat Oana Sandu săptămâna asta un text: cu laptopul pe picior, Dora (3 ani) pe altul și urechile la știri.

Pentru că suntem abia la începutul unei perioade de distanțare socială provocată de pandemie, am inclus în episod și un mesaj de încurajare de la Luciana, o ascultătoare care locuiește în China, unde vârful crizei coronavirusului a trecut deja. Ea și-a petrecut două luni în casă cu fetița ei de doi ani și cu partenerul ei care a lucrat de acasă și spune că a sta în casă e cel mai bun lucru pe care îl putem face acum pentru sănătatea tuturor.

Maria Bercea și-a petrecut o parte din întâlnirile de redacție de pe Zoom cu fiul ei. Când nu încearcă să apese pe butoanele laptopului, Mihai (3 ani) se joacă de-a magazinul, face puzzle și se uită la Eroi în pijama pe Netflix.
Milli Abagief a decis să o ducă pe Luna (2 ani) la bunici, după ce a realizat că munca de acasă cu copil era fragmentată și ineficientă. Se simte vinovată că a trebuit să aleagă jobul și crede că dacă izolarea se va prelungi, naveta la bunici nu va mai fi o soluție.

Voi cum rezistați? Cum vă împărțiți timpul? Ce ați descoperit despre familiile voastre în această perioadă? Cu ce vă e cel mai greu și ce v-a surprins plăcut? Aveți un plan pentru următoarele luni, dacă nu vom reuși să ne întoarcem prea curând la viețile de dinainte? Aveți ponturi pentru distrat copiii? Ce aveți nevoie să ascultați în această perioadă și cum putem noi să vă sprijinim?

Dora probează haine de vară, lăsându-i Oanei 30 de minute de lucru aproape neîntrerupt.
Luna, fiica lui Milli, într-o sesiune de yoga pentru copii.
Copiii Anei, într-o sesiune de înregistrat chiar pentru acest episod.

Scrieți-ne sau înregistrați-vă cu telefonul povestind despre cum e pentru voi să lucrați de acasă, alături de copii, și ce înseamnă pandemia asta pentru voi, ca părinți. Trimiteți înregistrarea la oana.sandu@decatorevista.ro și ana.maria.ciobanu@decatorevista.ro. Și haideți pe instagram la mame_podcast.

mame este un podcast produs de DoR despre echilibrul dintre muncă și maternitate.

Episodul este pe Transistor, Spotify, Stitcher, iTunes, Google Podcasts și alte aplicații de podcast, unde puteți asculta și alte interviuri din primul sezon.