Pe Bune #25: Mona Nicoară

Cum se îmbină activismul cu filmul documentar și în ce măsură poate arta schimba realitatea.

Mona Nicoară este regizor, producător și programator în cadrul festivalului de film documentar One World Romania. Deși în tinerețe Mona a fost atrasă de cărți și literatură și a studiat limbi străine, imediat după Revoluție a început să lucreze ca activist pentru drepturile minorităților. A devenit interesată de documentar treptat, mai întâi ca asistent de producție pentru filmul Underground Children și apoi ca regizor al documentarului Școala Noastră, care vorbește despre segregarea romilor dintr-o școală dintr-un sat din Transilvania. În filmul documentar Mona a descoperit o unealtă care vine în completarea eforturilor din activism prin felul în care poveștile umane pot genera empatie pentru o cauză. Cu toate acestea, nu crede că un film poate schimba realitatea. Chiar dacă e interesată de drepturile omului în continuare și protestează pentru respectarea lor, în prezent, Mona spune că se consideră mai mult artistă decât activistă, pentru că arta răspunde acum unor căutări personale.

Ascultă Pe Bune pe Stitcher, Apple Podcasts sau în orice aplicație de podcasting.

Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.

Te ajută ce ai citit? La DoR, credem că jurnalismul bun ne ajută să ne transformăm viețile. Oricât de imprevizibile par aceste vremuri, vom continua să scriem cu grijă și empatie, să căutăm soluții pentru a ne simți conectați și mai rezilienți. Împreună. Susține-ne munca.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *