Pentru alții (#8): Cum s-a mobilizat o comunitate pentru a evita „scenariul Suceava”

Inițiativa Vivid Neamț a mobilizat comunitatea locală pentru a strânge bani de echipamente și aparatură medicale esențiale în lupta cu noul coronavirus.

Fotoreporterul Bogdan Dincă (Documentaria.ro) urmărește inițiativele civice ivite după declanșarea crizei COVID-19, precum și activități educaționale și artistice care s-au mutat online în ultima vreme. Dacă vreți să intrați în legătură cu Bogdan pentru a-i semnala idei de povești sau personaje o puteți face la adresa contact@documentaria.ro.

Seria de materiale publicate până acum este aici


Curând după ce România a fost cuprinsă de valul de îmbolnăviri cu COVID-19, câțiva antreprenori din Piatra Neamț au pus bazele unei inițiative comunitare. Vivid Neamț își propune să sprijine cadrele medicale și personalul de intervenție în această luptă, prin cumpărarea de echipamente și aparatură. 

Până luni, 6 aprilie, au strâns din donații individuale și de la companii suma de 217.205 euro, cu care au achiziționat kituri de testare, termometre, tensiometre, măști și ochelari de protecție, mănuși, combinezoane, dezinfectanți sau lenjerii pentru paturile de spital. „Ne-am setat ca prim obiectiv strângerea sumei de 100.000 de euro. L-am atins într-o săptămână. Apoi ne-am mai propus 100.000 de euro. L-am atins în șase zile. Acum, în mai puțin de o lună de la lansare, ne punem serios problema ce să facem mai departe”, spune Smaranda Băluț, voluntar Vivid Neamț

Conform statisticii oficiale publicate pe 6 aprilie, Neamțul este al treilea județ ca număr de cazuri. Smaranda Băluț spune că, datorită efortului comunității, județul a reușit să evite „un scenariu sumbru, acela de a deveni Suceava 2”. 

Comunitatea a primit în ultimele săptămâni numeroase mesaje din partea oamenilor care doreau să ajute în orice fel. „Dacă mai aveți nevoie de două mâini și o mașină pentru transporturi, vă stau la dispoziție!”, le-a scris cineva. „Avem o firmă care produce ambalaje din carton.Vă rog să îmi spuneți dacă aveți nevoie de cutii din carton, să vă trimitem!”, a scris altcineva. 

Detalii despre bunurile cumpărate și impactul comunității găsiți aici.

Preotul Lucian Roșu, implicat în livrarea echipamentelor de protecție și a aparaturii medicale către instituții, se pregătește să intre în ROD, spațiu creat de Protopopiatul Piatra Neamț pentru activități culturale și sociale și folosit ca depozit pentru echipamente medicale, mâncare și alte bunuri strânse de asociație. (Piatra Neamț, 2 aprilie 2020)

Preotul Lucian Roșu discută cu Ana Țoc (administrator ROD) și Valentin Țoc, care și-a asumat logistica inițiativei Vivid Neamț și care coordonează livrările către Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, ISU, DSP, IPJ și alte instituții. (Piatra Neamț, 2 aprilie 2020)

Sticlele de dezinfectant cumpărate de asociație sunt depozitate în cutii. (Piatra Neamț, 2 aprilie 2020)
Ana, voluntar Vivid Neamț, dezinfectează spațiul de depozitare. (Piatra Neamț, 2 aprilie 2020)

Smaranda Băluț, Valentin și Ana Țoc pregătesc pachetele pentru livrare către Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. (2 aprilie 2020)

Alimente pregătite pentru a fi livrate către vârstnici și alte persoane vulnerabile. (Piatra Neamț, 2 aprilie 2020)

Preotul Ștefan Apetroaiei se pregătește pentru a transporta cele două defibrilatoare cumpărate din donații pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. (Piatra Neamț, 2 aprilie 2020)

Personalul din Secția Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț preia mâncarea distribuită către medici și personalul medical. (2 aprilie 2020)

Preotul Ștefan Apetroaiei transportă unul din cele două defibrilatoare către depozitul tehnic al spitalului. (Piatra Neamț, 2 aprilie 2020)

Piatra Neamț, 2 aprilie 2020

În curtea Spitalului Județean Neamț sunt montate module pentru triaj. (Piatra Neamț, 2 aprilie 2020)

Ambulanță casată în curtea spitalului. (Piatra Neamț, 2 aprilie 2020)

Piatra Neamț, 2 aprilie 2020

Piatra Neamț, 2 aprilie 2020
Piatra Neamț, 2 aprilie 2020

Editor foto: Andrei Pungovschi