New York, Iowa și biblioteci salvatoare
Recomandări de citit, de văzut și de ascultat pentru săptămâna următoare de la redacția DoR.
De citit
De ce Iowa?
Statul american Iowa devine un personaj viu, cu punctele lui forte, ca turbinele eoliene, și cele mai puțin demne de laudă, ca șanțurile cu nitrați de la marginea câmpurilor. Iowa e importantă nu pentru primele, și nici măcar pentru cele din urmă, ci pentru că e statul care, de 50 de ani încoace, dă startul votului pentru candidatul democrat la prezidențialele din noiembrie. Asta îl face o destinație cheie pentru toți candidații în campanie, iar locuitorii din Iowa resimt această responsabilitate. Și miza e cu atât mai mare, cu cât, având în vedere înclinația lor republicană și anti-migrație, Iowa nu reprezintă America viitorului, ci America trecutului. (Sorana Stănescu, managing editor, DoR)
Cum au salvat-o bibliotecile pe Cheryl Strayed
Cheryl Strayed, autoarea Wild/Sălbăticie și invitata DoR la conferința The Power of Storytelling din 2016, povestește în New York Times cât de importante au fost cărțile în viața ei. De la romanele de aventuri pe care i le citea mama în copilărie la romanul-foileton pe care i l-a citit soțul ei când era bolnavă într-un oraș străin, de la listele de cărți dorite pe care le făcea în copilărie, deși știa că mama ei nu și-ar fi permis să le cumpere, la invazia completă a cărților în care trăiește acum, totul presărat cu recomandări de lecturi minunate. (Georgiana Ilie, chief operating officer, DoR)
Mituri despre fitness
Încerc să-mi construiesc o rutină pentru o viață mai activă și, în acest proces, am descoperit pe internet multe sfaturi despre ce să faci și ce să nu faci, de la celebrul no pain, no gain până la ideea că nu contează de fapt câte kilograme îți arată cântarul. Un an întreg nu m-am urcat pe cântar și, din ochi, părea că nu s-a schimbat nimic și că nu aș avea niciun motiv să verific dacă am dreptate. Până când am cedat din curiozitate și am avut o surpriză neplăcută. Oare și celelalte lucruri pe care le credeam despre fitness erau la fel de înșelătoare? Testează-ți și tu ideile despre sport cu această listă de 10 mituri despre fitness compilată de Joel Snape pentru The Guardian. (Cătălina Albeanu, editor digital, DoR)
De văzut
Serialul High Maintenance
Iubesc New York-ul dar știu că nu o să ajung acolo prea curând. Soțul meu l-a vizitat de câteva ori și spune că e un oraș infect. Aleg să-l ignor și să visez cu ochii deschiși și degetele-n telefon: mă uit obsesiv pe conturi de Instagram ale newyorkezilor și caut texte, filme sau seriale care să mă ducă în lumea de acolo și de acum. Așa am găsit pe HBO GO serialul High Maintenance. Episoadele sunt frânturi din viețile intime ale locuitorilor din oraș, de la muncă, din pat, din backstage. Poveștile sunt legate între ele de un singur personaj – distribuitorul de iarbă, care se plimbă cu bicicleta, chemat la nevoie de clienți prin mesaje. Show-ul de comedie a pornit ca o serie pe Vimeo și, pentru că-i așa de bine scris, a fost cumpărat de HBO. Îmi place în special episodul 1 din sezonul 4, fiindcă-i cu Ira Glass, redacția This American Life și cum ajung ei să spună o poveste. (Milli Abagief, manager de comunicare, DoR)
De ascultat
On the record
De mult îmi doream ca o publicație din România să înceapă să producă un podcast similar The Daily de la The New York Times și mă bucur că demersul a fost făcut de prietenii de la Recorder. Lansat recent, podcastul On the record urmărește subiecte de actualitate – cum ar fi coronavirus sau Ditrău – și le explică pe înțelesul tuturor cu ajutorul unor experți în episoade scurte, de 15-20 de minute. Este numai bun de ascultat în drum spre muncă pentru a fi mereu la curent cu știrile. Îl găsești pe Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts sau alte aplicații de podcasturi. (Andreea Vrabie, gazda podcastului Pe Bune)
S-ar putea să-ți mai placă:
Îmbunătățiri
Dacă ți-ai făcut rezoluții pentru 2020, această listă de recomandări de citit și de ascultat te va ajuta să-ți înțelegi mai bine obiceiurile înainte să le schimbi.
Cele mai bune recomandări din 2019
Nouă recomandări de văzut, de citit și de ascultat alese din newsletterul bilunar despre jurnalism, viață și muncă trimis de Cristian Lupșa către echipa DoR.
Cele mai bune povești din 2019
La final de an, ne uităm la poveștile care ne-au plăcut cel mai mult, care ne-au marcat și ne-au ajutat să învățăm ceva și să înțelegem mai bine lumea în care trăim. Iată topurile echipei pentru 2019.