Bucureșteanul: Joi dimineața, cu priveliște la biciclete

Un portret vizual al pistei pentru bicicliști de pe Calea Victoriei, de la 8:30 la 11:00, la mijlocul lui august.


Video și fotografii de Cătălin Olteanu

 

Încă dinainte de inaugurarea ei, în primăvara lui 2015, pista de biciclete de pe Calea Victoriei a avut o mână de critici proptite în stâlpii și bordurile menite s-o protejeze de mașini. Într-o capitală codașă și în ce privește kilometrii de drumuri pentru bicicliști, pista asta nu e un triumf, dar nici ceva de care ar trebui să uităm să ne bucurăm.

Dacă zăbovești într-o zi oarecare pe marginea ei, fie pentru că aștepți pe cineva, întârzii la o terasă sau pur și simplu ești curios să vezi cam ce fel de oameni folosesc bicicleta în București, o să-ți defileze prin față: corporatiști pedalând spre sau dinspre Pipera, tați cu copil mic pe scăunelul din spate, vârstnici cu cămașa descheiată sau cu o retrovizoare montată pe ghidon, tineri cu căști colorate pe urechi, cicliști în echipament standard, fete cu fuste înfoiate, turiști porniți în explorare. Vor trece pe lângă tine, la intervale măricele, și te vei trezi întrebându-te cum ar fi să fie de 10 ori mai mulți, de 100 de ori mai mulți, să treacă unul după altul, 20 pe minut, cu tălpi împingând pedale, nu călcându-le tare, mâini strângând cadre, nu trăgând de volan, puncte de fugă într-un București care știe că pietonul poate fi biciclist poate fi șofer poate fi pieton, iar demarcațiile nu ar mai arăta ca niște ziduri de apărare.

2 ore jumate la intrarea în Parcul Nicolae Iorga, joi dimineața, București 2016:

 

 

_DSC6104

_DSC6086

_DSC6045

_DSC5601

_DSC5470

_DSC5407

_DSC5358

_DSC5338

_DSC5209

 

SustinereBT

 

În pandemie, misiunea noastră rămâne aceeași: Spunem povești adevărate pentru a ne sprijini comunitatea să înțeleagă, să empatizeze, să descopere soluții și să acționeze. Pentru asta avem nevoie de cât mai mulți susținători.

Între 1 octombrie și 15 noiembrie, vrem să ne dublăm comunitatea și să ajungem la 4.500 de abonați.

Cu 15 lei pe lună sau 150 de lei pe an, ne aduci mai aproape de țintă, iar tu contribui la jurnalismul DoR.

Abonează-te.

Un comentariu la „Bucureșteanul: Joi dimineața, cu priveliște la biciclete

  1. Superbe imagini…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *