Caroline Paul despre cum să trăiești și să scrii curajos
Caroline Paul, scriitoare și fost pompier, va vorbi în toamnă la The Power of Storytelling (14-15 octombrie).…
Caroline Paul, scriitoare și fost pompier, va vorbi în toamnă la The Power of Storytelling (14-15 octombrie). Iată câteva dintre lecțiile sale.
Caroline Paul a știut dintotdeauna că nu vrea să aibă o slujbă de birou. A crescut construind vapoare de pirați și explorând natura, a fost una dintre primele femei pompier din San Francisco, a încercat să doboare recordul mondial pentru mers târât, s-a urcat pe Golden Gate Bridge și obișnuiește să piloteze avioane experimentale.
A studiat comunicare la Universitatea din Stanford, gândindu-se că jurnalismul sau filmele documentare i-ar permite să lucreze în afara biroului. În timp ce lucra ca intern la un post public de radio din Berkley, a descoperit mai multe știri despre rasismul și sexismul din departamentul de pompieri din San Francisco și și-a propus să scrie despre asta, ca reporter undercover. A dat un test, l-a trecut și a devenit a 15-a femeie pompier dintr-un echipaj de 1.500 de bărbați.
Ce-a început ca o investigație jurnalistică a devenit cariera ei pentru următorii 13 ani, o experiență care a ajutat-o să crească din punct de vedere emoțional, să devină mai empatică și mai productivă. Când o accidentare la genunchi i-a oprit cariera de pompier, s-a întors la ce știa să facă mai bine: să scrie.
E autoarea romanului „East Wind, Rain” și a volumului de memorii „Fighting Fire”, în care vorbește despre experiența sa ca pompier. „Lost Cat, A True Story of Love, Desperation and GPS Technology”, carte ilustrată de partenera sa, Wendy MacNaughton, a fost tradusă anul trecut și în limba română.
Ilustrată tot de Wendy, cea mai recentă carte a sa, „The Gutsy Girl: Escapades for Your Life of Epic Adventure”, este o colecție de povestiri personale scrise cu umor, care își propune să inspire fetele tinere să trăiască mai temerar.
Câteva dintre lecțiile pe care Caroline le-a învățat ducând o viață aventuroasă:
1.Despre cum să-ți depășești teama: „Mă uit la toate emoțiile pe care le simt. Există anticipare, exaltare, concentrare, încredere, amuzament și… frică. Și apoi iau frica și spun: Câtă prioritate am de gând să-i dau? Chiar vreau să fac acest lucru. După care o pun acolo unde îi e locul.”, spune Caroline în acest podcast în timp ce-și amintește cum și-a făcut curaj să urce pe Golden Gate Bridge.
2. Despre scris: „Aruncă propoziții ornate și prea elaborate în pagină (dar editează-le mai târziu). Scrie-ți inima. Începe de acolo și vei persevera, pentru că acea scânteie rămâne aprinsă, de la o carte la alta la alta, o justețe care ignoră toate statisticile și datele despre publishing, și care instistă asupra faptului că am ceva de spus, și am de gând să-l scriu.”, spune Caroline pe blogul 1st Books.
3. Despre ce înseamnă viața bună: „Să trăiești o viață bună înseamnă să trăiești o viață care e conformă cu ceea ce îți dorești. Nu cred că asta e ceva inedit. Dar, cred că să știi ceea ce vrei este foarte greu. Deci, trebuie să-ți acorzi timp pentru a descoperi asta.”, spune Caroline în podcastul Good Life Project.
4. De ce e important ca și fetele să-și asume riscuri: „Nimeni nu spune că rănile sunt bune sau că fetele trebuie să fie necugetate. Dar e important să-ți asumi riscuri”, scrie Caroline Paul în New York Times. (http://www.nytimes.com/2016/02/21/opinion/sunday/why-do-we-teach-girls-that-its-cute-to-be-scared.html) Trebuie să ne descotorisim de limbajul viclean al fricii (Fii atent! E prea periculos!) și să folosim aceiași termeni cu care ne adresăm băieților, cărora le vorbim de curaj și îndârjire. Trebuie să încurajăm și fetele să facă lucruri care le par dificile, chiar periculoase, la prima vedere.”
Caroline Paul vine în toamnă la a șasea ediție The Power of Storytelling. Îți poți rezerva locul de aici, ca s-o vezi.
S-ar putea să-ți mai placă:
Pândă
Trenul se zdruncină pe șine în drum către București și eu stau la pândă, fixând cu obstinatie placajul de sub…
Mici Victorii Civice: Recensământul candidaţilor
O companie de consultanță IT investește civic într-o platformă de informații electorale.
Street food românesc/ Semințele din ochii Laurei
Cercetătoarea Crina Marina Morteanu a documentat câțiva ani viața romilor de la orașe, în încercarea de a o reconstitui…