Ce poți citi în numărul de 5 ani

Tema numărului are implicit și explicit legătură cu identitatea: ne uităm înapoi în istoria revistei, în istoria…

● DoR #18 poate fi găsit începând cu weekendul 12-14 decembrie în librăriile/punctele de distribuție partenere sau pe shop-ul nostru (cu coperta la alegere sau ca abonament cu colecția completă de coperte). (Sau în format digital, aici).


Numărul #18 este numărul cu care celebrăm 5 ani de revistă. Momentul este unul de bilanț, pentru noi și pentru România, care împlinește și 25 de ani de la Revoluție și schimbă cel mai longeviv președinte (cu mandate consecutive) din istoria post-comunistă. Aceste aniversări ne-au determinat să provocăm câțiva dintre artiștii noștri preferați să‑și aleagă oricare dintre aceste teme și să le reprezinte vizual.

Cinci dintre imagini au devenit coperte. Ele aparțin lui Alex Gâlmeanu, Lea Rasovszky, Mircea Cantor, Dan Perjovschi și Raymond Bobar („Hai cinci” e doar pentru abonați). Ele sunt completate în revistă de lucrări de István László, Ioana Șopov și LOOT.

coperteGRI

Tema numărului are implicit și explicit legătură cu identitatea: ne uităm înapoi în istoria revistei, în istoria recentă a României și legăm cât mai multe fire între ele. O facem ca să înțelegem cine suntem, dar și în speranța că beculețele care se vor aprinde ne vor indica ceva din ce urmează.

În 5 ani de Doam spus sute de povești, urmărind cum oameni de toate vârstele trec prin încercări cruciale, personale și profesionale, uneori cu o miză relevantă pentru comunități întregi. Fiecare poveste a avut un final atunci, dar în jurnalism, spre deosebire de ficțiune, majoritatea poveștilor continuă. În Actualizatorul numărului aniversar ne‑am întors la câteva dintre ele (cum ar fi Ana Ularu, Nicușor Dan, Simona Halep și alte zeci) ca să vedem ce s-a mai întâmplat între timp.

ACT_Ularu

ACT_Nicusor

ACT_Halep

Între eseurile și bucățile de opinie din Reactor găsești o mulțime de alte bunătăți. Profesoara Roxana Marin scrie despre ce‑a învățat ea în 25 de ani de predat în România, iar Sorana Stănescu ne arată cine sunt – și ce șanse au – copiii care merg la școlile din cele mai sărace comunități din țară (al doilea episod din seria ei despre Teach for Romania – primul e aici).

REACT_Teach

Într‑un eseu cu multe accidente, David Sedaris se întreabă de ce încearcă părinții să‑și protejeze copiii de durere. (Poți primi cartea În pielea goală, din care e tradus acest eseu, odată cu un abonament Susținător).

REACT_Sedaris

Ana Maria Ciobanu evaluează sistemul de protecție a copilului la 25 de ani de la căderea comunismului. Tot ea scrie despre cum și‑a regăsit sora.

REACT_Sora

Asta e doar jumătate din revistă. Vei mai putea citi retrospectivele carierelor lui Traian Băsescu și Elena Udrea, în două portrete documentate și scrise minunat de Adrian Lungu și Oana Sandu. Prezidențialele din 2014 sunt și ele în DoR, printr-un pictorial ce a urmat proiectului Alegeri, în care mai mulți reporteri și fotografi au urmărit cei mai importanți candidați de-a lungul campaniei.

Basescu

06Udrea

Alegeri

În DoR #18 apare și Super Iadeș, prima parte din cel mai melonostalgic BD care se petrece pe planeta Dor, o poveste scrisă și ilustrată de Oana Lohan.

IADES

Dintr-un text scris de Ana-Maria Sîrghi și fotografiat de Tudor Vintiloiu veți afla ce se întâmplă în România cu bolnavii în stare vegetativă.

StarileVegetative

Iar Andreea Giuclea și Cătălin Georgescu semnează o poveste despre fotbal cu o promisiune irezistibilă: „La 35 de ani, atacantul Adrian Mutu spera să-șirelanseze cariera la Petrolul Ploiești. Tot acolo, la 17 ani, fundașul Vlad Radu și-o încheia.” ●

Vlad

● DoR #18 poate fi găsit începând cu weekendul 12-14 decembrie în librăriile/punctele de distribuție partenere sau pe shop-ul nostru (cu coperta la alegere sau ca abonament cu colecția completă de coperte). Decât o Revistă este o inițiativă jurnalistică independentă. Abonându-te, ne susții.


Acest articol apare și în:

DoR #18

5 ani
Iarnă, 2014

Cumpără revista