Cele mai bune povești din 2015

Articole, cărți, reportaje audio și video, filme documentare – coleția noastră anuală (acum la a cincea ediție) de recomandări.

La final de an, facem liste cu ce am citit, văzut și ascultat în 2015. Sunt poveștile cu care rămânem din anul care trece, povești care ne-au făcut mai buni sau care ne-au ajutat să înțelegem mai bine lumea în care trăim. Avem și liste din anii trecuți: 20142013, 2012, 2011.

Cele mai bune povesti 2015

Luiza Ilie, redactor colaborator

1. A Survivor’s Life
Eli Saslow, Washington Post
Povestea unei adolescente care a supraviețuit unuia dintre sutele de atacuri armate din America și care nu reușește să treacă de acest moment într-o lume care o vrea puternică și privind spre viitor. Ar trebui să existe o categorie Best of dedicată în întregime lui Eli Saslow, care este tot ceea ce ar trebui să fie un jurnalist de gazetă.

2. Michael Brown Sr. and the Agony of the Black Father in America
John H. Richardson, Esquire
Despre vinovăție, neputință, furie și Ziua Recunoștinței cu tatăl adolescentului de culoare împușcat aiurea de poliție, ceea ce a declanșat protestele masive din Ferguson, Missouri.

3. Out of My Mouth Comes Unimpeachable Manly Truth
Gary Shteyngart, New York Times
New York Times îl închide pe Gary Shteyngart, unul dintre scriitorii mei preferați, care a fugit din Rusia când era copil, într-o cameră de hotel unde trebuie să se uite doar la televiziunea de stat rusească vreme de o săptămână în încercarea de a afla secretul popularității de care se bucură Vladimir Putin.

4. Ten Borders
Nicholas Schmidle, The New Yorker
Călătoria unui tânăr sirian din Jdeidet Artouz, o suburbie a Damascului până în Suedia. Zece granițe.

5. The Last Day of Her Life
Robin Marantz Henig, New York Times
Povestea unei sinucideri. O profesoară foarte apreciată de la Cornell află că are Alzheimer’s și decide să își ia viața cât timp încă poate. Apoi își convinge familia și prietenii că a luat decizia corectă. Un text zdrobitor.

6. Born Red
Evan Osnos, The New Yorker
Un profil masiv al liderului chinez Xi Jinping, un om destul de periculos care a spus despre țara lui că a fost un leu adormit acum proaspăt trezit. Xi mai are ani buni la putere, și va fi interesant de văzut către ce se îndreaptă China, dată fiind predilecția lui pentru cenzură, creșterea puterii armatei și respingerea educației vestice.

*

Andreea Vrabie, gazda Creative Mornings Bucharest

1. The Untold Story of Silk Road (Partea I și Partea a II-a)
Joshuah Bearman, Wired
O poveste fascinantă despre partea întunecată a internetului și despre lupta pe care o duc polițistii în era digitală pentru a construi un dosar împotriva traficanților de droguri. Pont: la un moment dat, linia ce-i desparte pe băieții răi de cei buni nu mai e atât de clară.

2. How Big Is Space
Un articol interactiv superb realizat de BBC. Reprezintă și un exemplu bun pentru cum jurnalismul se poate folosi de uneltele digitale pentru a transmite informații și date seci.

3. The Mixed-Up Brothers of Bogota
Susan Dominus, New York Times
Povestea a două perechi de frați gemeni monozigoți (identici), încurcați în spital și crescuți ca frați gemeni dizigoți (diferiți), și care se regăsesc după 24 de ani;

4. The Future of Loneliness
Olivia Laing, The Guardian
Un eseu despre sfera privată, social media și singurătate;

5. Invisibilia
Lulu Miller și Alex Spiegel, NPR
Un podcast despre forțele invizibile care ne influențează viața.

*

Sorana Stănescu, reporter

1. Birthstory
Radiolab
O poveste despre implicațiile și complicațiile dorinței de a avea un copil dacă ești un cuplu gay din Israel.

2. Waiting For August
Film documentar, regizat de Teodora Ana Mihai
Filmul spune povestea miilor de copii din România care cresc singuri, în așteptarea zilei în care părinții se vor întoarce definitiv de la munca în străinătate.

3. Citizenfour
Film documentar, regizat de Laura Poitras
Câștigător al premiului Oscar pentru film documentar în 2015, „Citizenfour” pune în context una dintre cele mai complicate realități ale începutului de secol XXI: dilema securitate vs. supraveghere cibernetică și abuz.

*

Cristian Lupșa, editor

1. Interviu cu Ira Glass
Max Linsky, Longform
Un interviu cu părintele radioului contemporan, gazda și fondatorul This American Life, omul fără de care revoluția podcasturilor și poveștilor audio nu s-a fi întâmplat așa cum o trăim cu toții, indiferent de unde ne aflăm. O discuție onestă despre business, ce face o poveste să funcționeze și povara de a fi primul.

2. StartUp
StartUp e un podcast despre cum e să începi o afacere. A pornit în 2014 cu un sezon auto-referențial și extrem de transparent (despre bani, relații de muncă, strategie) și a continuat în 2015 cu povestea unui start-up care intenționa să revoluționeze piața de dating online și să devină o companie evaluată la un miliard de dolari.

3. The Book of My Lives
Aleksandr Hemon
Cartea e din 2013-2014, dar merită descoperită. Hemon a plecat din Bosnia la începutul aniilor ’90, odată cu războiul, și s-a mutat în Chicago, unde a început să scrie în engleză. The Book of My Lives e o colecție de eseuri/o autobiografie episodică despre exil, război, prietenie și cum îți construiești viața știind că nu îi poți controla direcția.

4. Toto și surorile lui
Alexander Nanau, HBO
Un documentar spectaculos despre cum crești într-unul dintre cele mai rău famate cartiere din România.

5. The Rhino Hunter
Simon Adler, Radiolab
Ce înseamnă să vânezi specii protejate și de ce lucrurile nu sunt așa alb-negru cum ne-ar plăcea.

6. Full Disclosure
Ira Glass, This American Life
Ce faci dacă familia ta te-a învățat să fii mereu sincer, indiferent de contextul în care te afli?

7. Death, Sex & Money
O serie de povești audio intime despre… moarte, sex și bani.

*

Anamaria Tataru, mag administrativ

1. Cei care pleacă din Omelas
Ursula Le Guin

2. Cum îți vei măsura viața
Clayton Christensen

3. Inside Mark Zuckerberg’s Bold Plan for the Future of Facebook
Harry McCracken, Fast Company

*

Ana Maria Ciobanu, reporter

1. Words
Radiolab
Cum ar arăta o lume fără cuvinte? Cum e să te naști surd și să nu înveți limbajul semnelor? Dar să-ți pierzi limbajul și amintirile? Plus cuvinte inventate de Shakespeare.
„As you move through the world if you’re sensitive at all and your observant, you’re gonna get filled up with all of these things which you have to express but can’t until you get those words. Then…boom! The door opens”

2. An unbelievable story of rape
T. Christian Miller, Ken Armstrong, ProPublica, The Marshall Project
O poveste care începe după ce o tânără de 18 ani reclamă un viol, apoi spune că a inventat acuzația. Vânătoarea unui violator unește două polițiste care încearcă să găsească toate piesele unui puzzle durerios.

3. The death treatment
Rachel Aviv, The New Yorker
Despre alegeri și posibilitatea de a părăsi lumea asta când rănile psihologice nu se închid, oricât ar fi de curățate și de pansate.
„In the drawer of Godelieva’s bedroom desk, Tom found drafts of several farewell letters that she had written to friends, her neighborhood association, and a chorus that she sang in, as well as a master list with an “X” by each name, as if she were composing thank-you notes after a party.”

*

Ani Sandu, reporter

1. ISIS and the Lonely Young American
Rukmini Callimachi, The New York Times
O jurnalistă născută în România care scrie pentru New York Times despre extremismul islamic. Pentru că ne ajută să înțelegem lumi la care cei mai mulți dintre noi nu avem acces. (De ascultat și interviul cu Rukmini de la Longform, aici și aici.)

2. Reply All
Un show despre internet cu PJ Vogt și Alex Goldman. Vorbește despre tehnologie prin povești și experimente și este unul dintre cele mai ambițioase podcasturi apărute în ultima vreme. Un episod care m-a surprins: Shine On You Crazy Goldman. Conține un experiment care pornește de la întrebarea dacă folosirea LSD-ului te poate face o persoană mai bună.

3. The Living Room
Briana Breen, Love and Radio
O femeie începe prin a-și urmări la fereastră vecinii de peste drum și ajunge să se simtă parte a vieților lor. E un exemplu foarte bun de cât de intimă poate face un narator o poveste audio, o dovadă că nu e nevoie tot timpul de multe voci și brizbrizuri pentru a spune o poveste care să miște.

*

Andreea Giuclea, reporter

1.The Education of Alex Rodriguez
J.R. Moehringer, ESPN The Magazine
Povestea jucătorului de baseball Alex Rodriguez, unul dintre cei mai controversați atleți ai sportului modern, și a anului în care a fost suspendat din baseball pentru dopaj și a încercat să-și pună viața în ordine. Începe prin a-ți spune cât e de detestat Rodriguez și te lasă sperând să aibă un sezon bun.

2. The Unhappy King of Snooker
Sam Knight, The New Yorker
Din seria poveștilor mele preferate, despre finalul de drum sportiv și ce vine după, e și profilul lui Ronnie Sullivan, copil-minune al snooker-ului care cade în derivă după ce părinții lui sunt închiși. De-a lungul unei cariere impresionante, Sullivan se tot desparte și se întoarce la un sport care nu-l face neapărat fericit, dar fără care nu știe cum să existe.

3. The Boxer and the Batterer
Louisa Thomas, Grantland
12 runde din viața lui Floyd Mayweather Jr., cea din ring și cea din afara lui, care ne arată că, oricât de diferite ar fi moștenirea boxerului de cea a bătăușului, nu pot fi tratate separat.

*

Oana Sandu, reporter

1. The Death Treatment
Rachel Aviv, The New Yorker
Despre sinuciderea asistată, care a devenit legală în câteva țări din Europa și câteva state din SUA în ultimii ani, dar care naște, bineînțeles, controverse între medici, familiile celor care decid să se sinucidă și specialiștii în sănătate mintală. Un text care vorbește curajos despre depresie, remedii și decizii finale.

2. My Lovely Wife in the Psych Ward
Mark Lukach, Pacific Standard
Un eseu scris de un soț despre psihoza soției sale și procesul de vindecare care le repoziționează relația și familia. Un text personal despre răbdare, dragoste și neurodiversitate, concept încă greu de înțeles la noi.

3. Fără tine, noi nu existăm
Suki Kim
Apărută în 2014, cartea povestește experiența scriitoarei Suki Kim de a preda engleză, în Coreea de Nord, unor studenți ai elitei privilegiate. Kim, care a emigrat când era mică din Coreea de Sud în Statele Unite, s-a întors la Phenian într-o misiune scriitoricească secretă, ca să-și cunoască identitatea, cea trecută dar și cea viitoare.

4. Lumea e a mea
Un film regizat de Nicolae Constantin Tănase m-a bântuit săptămâni întregi pentru că redă bine documentat atmosfera de liceu în care mulți am bâjbâit și alți tineri bâjbâie zi de zi, între etichete, diferențe de familii, iubiri adolescentine, violență în familie, și, implicit, înjurături și bătăi la școală.

 *

Medeea Stan, reporter

1. What Can a Pregnant Photojournalist Cover? Everything
Lynsey Addario, The New York Times Magazine
Aici e o felie din povestea fotojurnalistei Lynsey Addario, a cărei autobiografie, “It’s What I Do: A Photographer’s Life of Love and War”, a apărut la începutul lui 2015. Irak, Libia, Pakistan. Africa de Sud, India, Nepal. “Leaving at the last minute, jumping on planes, feeling a responsibility to cover wars and famines and human rights crises was my job”. Apoi, a rămas însărcinată.

2. Extreme altruism: should you care for strangers at the expense of your family?
Larissa MacFarquhar, The Guardian
Încă din timpul facultății, Julia s-a hotărât să ducă o viață austeră și să le dea oamenilor aflați la ananghie o mare parte din banii câștigați. O cuprindea vina numai când se gândea să-și cumpere ceva inutil, cum ar fi un măr caramelizat. Crede în continuare că e responsabilitatea ei să ajute pe toată lumea, fără să-și favorizeze apropiații. Mărinimie sau complexul salvatorului? Pare un text despre acțiuni nesăbuite.

3. The mothers of ISIS
Julia Ioffe, The Huffington Post
Mamele tinerilor recrutați de gruparea teroristă Statul Islamic încearcă să înțeleagă împreună în ce au crezut copiii lor și pentru cine au murit. Caută răspunsuri pentru ele și pentru cei care nu prea știu ce se întâmplă în lumea extremiștilor musulmani.

*

Raymond Bobar, graphic designer și art director DoR

1. Letter to My Son
Ta-Nehisi Coates, The Atlantic
O piesă de neratat, parte din cartea „Between the World and Me”. Coates, care are 39 de ani, a scris cartea ca pe o scrisoare fiului său, Samori. Profund și intens, textul comentează visceralitatea abuzurilor împotriva cetățenilor de culoare și felul cum tradiția ideologică a rasismului încă generează discriminare la o scară copleșitoare. Un tată care vede că, indiferent de educație, copiii de culoare sunt descurajați și împinși spre marginea societății. E remarcabil că gestul lui Coates, de a scrie cartea ca pe o scrisoare fiului său, repetă după 50 de ani gestul lui James Baldwin care a scris esențiala The Fire Next Time ca pe o scrisoare nepotului său.

2. Bitter Lake
Adam Curtis, BBC
Un documentar despre gloria și căderea unei țări aflate, cum zice Curtis,„în centrul lumii”. Este vorba despre Afganistan. Lung și lent (2h15m), documentarul te forțează să privești și să asculți, scenă după scenă, această poveste formată din izbucniri de violență și ironie, în care regi, guverne și lideri vizionari se suprapun cu lovituri de stat, conspirații militare și masacre. Un șir de convulsii politico-sociale în care marile puteri implicate în Orientul Mijlociu, prin simplificare inadecvată și înțelegere superficială, au obținut în mod repetat contrariul a ceea ce intenționau. Atmosfera filmului mi-a rămas în minte mult timp, iar multe dintre imagini sunt imposibil de uitat.

3. Love + Hate: Stories and Essays
Hanif Kureishi
O lectură care sare de la eseuri despre artă, creativitate și viața în spațiile marginale, la povești distopice, despre conflictul dintre sine și convențiile sociale. Un număr de eseuri sunt despre minorități și discriminare, scrise cu o urgență care le face, probabil, necesare. Ne neratat e și eseul despre Kafka. O variantă a unui eseu despre rasism a apărut inițial în The Guardian, anul trecut.

4. Beirut, Beirut
Sonallah Ibrahim
Prima traducere în engleză a romanului din 1988 a celebratului scriitor egiptean. Ibrahim, cunoscut pentru dizidența menținută încă din anii ’60 când a petrecut cinci ani ca deținut politic, a construit această poveste amețitoare, despre pasiune și renunțare, pe fundalul haotic al războiului civil libanez din anii ’80.

5. The Ruins of Empires
Akala
O lectură pentru nepretențioși, acesta este un poem grafic ce poate fi considerat un experiment de cercetare istorică în formă literară / muzicală / hip-hop. Retorica inconfundabilă a lui Akala construiește această poveste vers cu vers și dărâmă stereotip după stereotip.

*

Georgiana Ilie, reporter

1. The Likely Cause of Addiction Has Been Discovered, and It Is Not What You Think
Johann Hari, The Huffington Post
Nu înțelegem mare lucru despre ce îi face pe oameni dependenți de opiacee și alcool și există o grămadă de teorii și de prejudecăți. Dar dacă vrei să înțelegi ce înseamnă abordarea support, don’t punish, trebuie să citești acest text, care se uită la sistemul social și la umanitatea/lipsa umanității din jurul consumatorilor și îți arată că the opposite of addiction is not sobriety. It is human connection. Ceea ce te face să te simți mai capabil să ajuți, dacă ai o asemenea situație în jurul tău.

2. The Radical Humaneness of Norway’s Halden Prison
Jessica Benko, The New York Times
O explorare a sistemelor de pedeapsă americane (foarte strict) și norvegiene (foarte uman) și a eficienței lor. Dar nu vă faceți iluzii că vreunul e mai bun. Miza e alta: “if you treat people badly, it’s a reflection on yourself.”

3. The Silicon Valley Suicides
Hanna Rosin, The Atlantic
Când am văzut prima oară titlul, am crezut că e despre sinucideri la tinerii care lucrează în startupurile sau companiile mari din Silicon Valley. Nu mi s-ar fi părut ceva neobișnuit, dată fiind presiunea în care trăiesc. Dar e despre sinucideri în lanț la un liceu din Silicon Valley. Copii de 15-16-17-18 ani care se aruncă în fața trenului, în ciuda programelor anti-suicid, asistenței psihologice, bunelor practici de prevenire (inclusiv evitarea punerii pe piedestal a celor care au murit, pentru a nu crea modele).

*

Gabriela Pițurlea, reporter

1. How Do You Define a Gang Member?
Daniel Alarcón, The New York Times
În Modesto, California, albastru înseamnă Sureños, roșu înseamnă Norteños, nu poți purta una din culori fără să-ți asumi că ai putea fi luat drept un gang member. În perifericul Deep South Side, pentru polițiști, un tatuaj e mai degrabă o apartenență. O plimbare noaptea târziu pe-afară e mai degrabă o sfidare. Nici numerele de pe garduri nu pot fi inofensive. Puștii devin tineri bărbați devin oameni maturi, perindându-și viața prin închisori și tribunale, uneori pe bună dreptate, de multe ori pentru că așa preferă forțele legii. Un articol despre griurile dintre roșu și albastru.

2. A World Without Work
Derek Thompson, The Atlantic
Dacă te-ai plictisit de povești despre corporatiști care au renunțat la 9-17 ca să-și urmeze visul de-o viață, sau de povești despre creativi de-o viață care disprețuiesc corporatiștii, veste proastă: vor urma multe altele. Dacă îți plac poveștile despre capete-în-nori fără ancoră pentru care banii nu înseamnă nimic, cum ai vrea și tu să fii, dar știi că nu vei putea fi niciodată, veste bună: vor urma multe altele.  

3. The Creative Apocalypse That Wasn’t
Steven Johnson, The New York Times
O analiză a lucrurilor (extrem de) bune care s-au întâmplat pentru industriile creative de când s-a crezut că internetul le va pune cruce. 

4. If They Build It, Will We Come? Meet The Tech Entrepreneurs Trying To Take Back The Porn Industry
Charlie Warzel, Buzzfeed
Consumul de filme pentru adulți e mai mare ca niciodată, dar aproape nimeni nu mai plătește pentru XXX. Stoya, care e de 10 ani în branșă, un dirijor devenit proprietar de website BDSM, o internă de pe Wall Street devenită actriță porno, o femeie de 55 de ani care nu iese decât cu tipi de 20 și ceva, și creatorul unei versiuni mai perverse de The Sims spun ce soluții au găsit pentru a face amatorii de porn să plătească.

*

Lavinia Gliga, editor

1. An Unbelievable Story of Rape
Christian Miller și Ken Armstrong, ProPublica
Două narațiuni paralele, care reconstruiesc investigațiile unor cazuri de viol, împletite într-o poveste care te lasă fără suflare. Fiindcă nu e atât despre brutalitatea actului, cât despre failibilitatea noastră în fața realităților care ne provoacă convingerile.

2. Men Explain Lolita to Me
Rebecca Solnit, Literary Hub
Solnit, o voce puternică în activismul pentru egalitatea de gen, explorează influența culturii, a artei îndeosebi, asupra proiecției noastre în lume și a deschiderii față de cei care sunt în orice fel diferiți. Un eseu despre puterea Poveștii și a celor care o dețin, cu avantajele și pericolele inerente.

3. Carbon Capture
Jonathan Franzen, The New Yorker
Franzen, unul dintre marii autori americani contemporani, păsărar și ecologist, e magnific în subspecia eseu-reportaj, sau reportajul de idei*. Aici, ne face să cântărim marele război împotriva iminentei încălziri globale și micile bătălii de conservare a naturii. Sau, viitorul inevitabil și confortabil de abstract versus prezentul concret influențabil − greu, dar influențabil. (* Citește și eseul lui despre masacrul păsărilor cântătoare în Europa.)

4. H is for Hawk
Helen MacDonald (roman)
După ce și-a pierdut tatăl, H. MacDonald, scriitoare și dresoare experimentată de șoimi, s-a înhămat la singura misiune care o poate ajuta să gestioneze moartea și să-și regăsească echilibrul: îmblânzirea unui uliu porumbar (Accipiter gentilis). O pasăre răpitoare feroce, aproape de neîmblânzit. Povestea ei și a uliului Mabel e o acoladă peste sute de ani, în care oamenii caută în păsări puterea, libertatea, independența, tot ce ei nu sunt. Citește aici un fragment.

5. Wild Boar
Willem Baptist (documentar)
O incursiune dementă printr-o Olandă populată de porci mistreți și oameni care îi vânează, îi pictează, îi autopsiază, vor să îi salveze sau să îi vadă cu copitele-n sus. Combinația improbabilă de personaje ilustrează iraționalitatea ființei umane și relația caleidoscopică, deseori absurdă, pe care o avem cu natura. Pe Baptist l-am intervievat la festivalul Pelicam, unde a câștigat premiul special al juriului. 

6. The Fallen of World War II
Neil Halloran (documentar multimedia)
O vizualizare interactivă a numărului morților din cel de-Al Doilea Război Mondial și argumentul perfect pentru forța datelor, bine împachetate, de a crea emoții.

*

Irina Tacu, reporter:

1. Mirror Touch
Lulu Miller și Alix Spiegel, Invisibilia
În prima parte a episodului Entanglement din podcastul Invisibilia, Lulu Miller si Alexis Spiegel spun povestea unei empatii extreme. De la fericire la durere, de la o condiție la început curioasa la înstrăinarea de familie, „Mirror Touch” e istoria unei femei în stare să simtă fizic ceea ce îi vede pe alții simțind.

2. The Really Big One
Kathryn Schulz, The New Yorker
Printr-un thriller narativ, Kathryn Schulz ne face cunoștință cu un cutremur masiv care va lovi, mai devreme sau mai târziu, nord-vestul Statelor Unite ale Americii.

3. The Living Room
Diane Weipert, Love+Radio
Diane privește, cunoaște și trăiește odată cu noii ei vecini, care nu trag niciodată perdelele la ferestre. O relatare profund personală despre intimitate și atașare.


Comentariile sunt închise.