DoR caută Reporteri

DoR caută reporteri full time pentru La noi, un nou proiect editorial despre dezvoltare rurală.

Plecăm pe teren să documentăm povești despre cum e la noi, la țară – așa ne-a venit și ideea numelui rubricii: La noi. Acea jumătate de Românie despre care mai multe bănuim, decât știm. Scriem despre subiecte diverse, de la ce presupune o afacere cu legume bio, până la cupluri care au decis să-și reconstruiască viața într-un sat sau profesori care încearcă să aducă învățământul agricol în secolul XXI. Investigăm soluții, nu doar provocări.

În jurnalismul narativ pe care îl facem, publicul ne este aliat îl consultăm înainte de a pleca pe teren, îl întrebăm ce curiozități are despre subiectele în lucru, îl luăm cu noi pe teren sau îl implicăm în documentare, îl așezăm la masă cu personajele despre care scriem. Toate detaiile despre proiect sunt aici.

Cum va arăta munca ta:

Vei face parte dintr-o echipă dedicată acestui proiect, formată din reporteri, editori, un digital designer și fotografi colaboratori îndrăgostiți de spațiul rural. Punctual ni se vor alătura și experți din alte domenii, care să ne ajute să construim o relație cu comunitatea sau să ne promovăm și amplificăm munca. Echipa La noi face parte din echipa și redacția DoR, iar conținutul produs va intra în revista tipărită, pe site-ul și în evenimentele DoR.    

Estimăm că jumătate din timp vei fi pe teren, în afara orașului, iar în restul timpului vei scrie  și vei predocumenta subiecte viitoare, sub îndrumarea unui editor și cu focus pe evidențierea soluțiilor care funcționează în spațiul rural. Ritmul de publicare al proiectului este 1 material pe săptămână.

Împreună cu echipa La noi vei identifica și testa modalități de implicare a publicului în dezvoltarea de conținut și vei participa la construirea unor produse și evenimente ale organizației, cum ar fi newslettere pentru comunitate, showurile DoR Live sau conferința The Power of Storytelling.

Și, pentru că viața la DoR e un proces continuu de îmbunătățire a sinelui și a muncii, în tot acest timp, vei beneficia de toate oportunitățile de învățare oferite echipei DoR: participarea la conferințe internaționale, traininguri de storytelling, ateliere de neuroștiința comunicării sau de facilitare comunitară.

Și, pentru că vei fi colegul sau colega Oanei, am rugat-o chiar pe ea să îți povestească ce face:

  • Luni, la 10, sunt la ședința de redacție D0R, unde vorbesc despre materialele la care lucrez (momentan unul dintre articolele e despre Banca de Resurse Genetice Vegetale din Suceava, o instituție cu rol strategic care adăpostește mii de semințe, multe din specii în prag de dispariție) și aflu la ce mai lucrează colegii mei.
  • Mai particip și la D0R Live sau The Power of Storytelling, unde ajut la buna desfășurare a evenimentelor, în ziua în care se întâmplă sau cu puțin timp înainte. Dincolo de evenimentele mari, activități cu redacția au loc destul de des. Fie sunt întâlniri cu alte persoane de la care avem ce învăța, fie activități de grup menite să ne cunoaștem.
  • Pentru mine, munca în acest proiect implică multă explorare, empatie și flexibilitate (dar și multă mâncare și discuții despre mâncare). Caut diferite moduri de a spune povestea dezvoltării satului românesc, dar și a provocărilor pe care acesta le întâlnește. Caut subiecte, le documentez, merg pe teren, scriu și încerc să înțeleg cum pot duce munca mea în comunitățile despre care scriu.   
  • Deși acum semințele au devenit noul meu subiect de conversație, în urmă cu trei luni nu știam mai nimic despre ele. Sau despre cooperative sau cum funcționează o păstrăvărie. Toate le-am învățat pe parcurs. Așa că dacă nu știi ce e un GAL, e OK, nici eu nu știam.

Ce fel de jurnalist ești:

  • Curios și pasionat de teren. Îți dorești să documentezi subiecte care au de-a face cu agricultura, ecoturismul, dezvoltarea rurală și cum ele influențează și mediul urban;
  • Convins că publicul are curiozități și expertiză despre conținutul pe care îl dezvoltăm, dacă îi oferim ocazia să le împărtășească;
  • Interesat de identificat și documentat soluții, nu doar probleme;
  • Orientat către învățare și către tipul de jurnalism narativ făcut de DoR;
  • Dornic să înveți să facilitezi întâlniri și discuții publice și capabil să organizezi mici evenimente în comunitățile pe care le vei documenta (spre exemplu: o întâlnire cu 5-7 proprietari de pensiuni sau un grup de liceeni);
  • Autonom în modul în care îți organizezi munca;
  • A team player. Oricât de singuratică/individuală este uneori munca de teren a unui reporter, La noi este un proiect de echipă și presupune ajutor reciproc și respect pentru munca colegilor și pentru misiunea organizației.

Jobul este full time, cu normă întreagă și presupune contract de muncă.

Procesul de aplicație – ce așteptăm de la tine:

  • 3 idei de materiale pe care le consideri potrivite pentru acest proiect, cu detalii despre modalitatea de împachetare (video/text etc.) pentru fiecare, într-un document separat, nu în corpul email-ului;
  • 3 materiale jurnalistice produse de tine în ultimul an;
  • CV-ul tău.

Experiența jurnalistică nu este obligatorie, dar poate constitui un avantaj. Dacă ești la început de drum, materialele tale jurnalistice pot fi teme produse pentru facultate sau texte de pe blogul personal.

Jobul presupune să locuiești în București sau să fii dispus să te muți aici.

Trimite-le pe toate într-un e-mail Soranei, la sorana.stanescu@decatorevista.ro, cu subiectul „Reporter La noi”, până pe 1 mai inclusiv.

Cei selectați vor fi contactați în perioada 6-12 mai, vor fi chemați la un interviu și, ulterior, vor avea și de scris un material, în ultima fază a procesului de selecție.

 

 

 

La noi este un proiect realizat cu sprijinul Romanian-American Foundation.

 

5 comentarii la DoR caută Reporteri

  1. As vrea sa stiu daca pot candida. daca nu am studii de jurnalism? Eu am terminat ASE.

    1. Bună, Irina. Poți candida, te rugăm să ne trimiți însă o aplicație completă. Dacă nu ai publicat materiale jurnalistice, trimite-ne materiale de pe blog, dacă ai.

  2. Nu a reieșit clar din textul anunțului dacă este vorba de muncă voluntară sau plătită. Eu sunt deja implicat în multe alte proiecte voluntare în care cred, dar este important să păstrez un echilibru între activitățile voluntare și cele aducătoare de un minim venit.

    1. Bună, Constatin. Este un job full time și plătit. Am adăugat în descriere aceste detalii. Mulțumim!

  3. Buna,
    Este foarte fain acest proiect, va felicit! Curiozitatea/Intrebarea mea este daca mai aveti nevoie de fotografi, fie pentru acest proiect sau altele, marca DOR. Mersi!

Comentariile sunt închise.