Egalitate în munca de acasă?

O conversație despre maternitate într-o lume care cere mamelor să le facă pe toate, despre munca invizibilă a femeilor și politici publice de îngrijire a copiilor.

Miruna Pantel are 31 de ani și face parte din echipa Centrului FILIA din 2011, unde se ocupă de dezvoltarea organizației. Are un doctorat în Studii de Gen și a fost întotdeauna pasionată de politici publice din zona maternității și îngrijirii copiilor, teme pe care le-a cercetat în perioada doctoratului.

Era convinsă că știe tot ce se poate știi despre aceste subiecte până a devenit mama Ilincăi, în 2016. Toate cărțile, toate teoriile nu au pregătit-o pentru ceea ce urma. Experiența maternității, spune Miruna, a fost și continuă să fie cea mai puternică transformare prin care putea trece.

Pentru că știam toate lucrurile astea despre Miruna și pentru că am devenit mame în același timp, când m-am apucat să documentez acest articol despre soluțiile pe care părinții le-au găsit în perioada izolării pentru a îmbina munca și viața cu copiii, am întrebat-o și pe ea cum a fost, pe lângă alte zeci de mame. Soluțiile găsite au fost mai degrabă de sacrificiu sau de supraviețuire, dar articolul meu a arătat și că mult din munca de îngrijire a copiilor revine în multe cazuri femeilor.

După ce am publicat articolul, am provocat-o pe Miruna să vorbim, într-o întâlnire cu susținătorii DoR, despre cum putem aduce mai multă egalitate acasă și ce înseamnă munca invizibilă a femeilor. O parte din discuție am transformat-o în acest episod al podcastului mame.

mame este un podcast produs de DoR despre echilibrul dintre muncă și maternitate.

Episodul este pe Transistor, Spotify, Stitcher, iTunes, Google Podcasts și alte aplicații de podcast, unde puteți asculta și alte interviuri din primul sezon.