Matilda
O fiică vrea să spună adevărul.
Eram la birou, cu multe documente pe cap. Telefonul zbârnâia o dată la două minute, iar eu încercam să fac faţă apelurilor. La un moment dat, mi-a sunat telefonul personal şi am auzit vocea mamei.
Ne-am salutat sobru, apoi mi-a spus:
„Aş vrea să vorbesc cu tine. Să îţi spun cât de mult am suferit eu şi tatăl tău!”
Din acel moment am ignorat toate celelalte treburi. Prin minte îmi treceau în goană toate furiile, imagini cu mâini lungi care se terminau cu unghii roşii şi ascuţite înfipte în părul meu. Ţipătul: „Fă! Eu te-am făcut, eu te omor!”
Rareori îmi amintesc de mama spunându-mi ceva drăguţ. Nu ştiu ca vreodată să mă fi strâns în braţe, să îmi fi spus că mă iubeşte, sau să îmi citească o poveste. Când tata mă abuza, mi-aş fi dorit ca mama să îşi dea seama şi să nu mă mai trimită să dorm cu el.
Nu aveam curaj să spun nimănui ce se întâmpla când mama pleca la serviciu. Mă temeam că dacă s-ar afla, părinţii ar divorţa, iar eu aş rămâne doar cu Ea, cea care mă lovea. Sau că mama s-ar sinucide, sau că aş ajunge într-un orfelinat.
Am visat mulţi ani momentul când îmi voi lua inima în dinţi şi îi voi confrunta întrebându-i: „Cât aţi suferit voi când mă loveaţi? Când mă speria până şi mirosul vostru?”.
Poate că dacă părinţii mei ar conştientiza răul pe care mi l-au făcut, i-aş putea ierta, dar cât timp abuzurile sunt în ochii lor „prostii de copil” care „exagerează”, nu mă pot desprinde. Vreau să-mi iau puterea înapoi şi pentru asta am nevoie ca ei să recunoască.
Vreau să-mi spun povestea ca să-i asigur pe cei care au trăit experienţe similare că se poate ieşi de acolo. Trecând prin iad, cu ani de terapie şi cu multă voinţă m-am împăcat cu ce s-a întâmplat. Nu eu am vrut să fiu abuzată, am acceptat şi nu am cerut ajutorul pentru că îmi iubeam părinţii, oricât de dureros ar fi să recunosc.
În DoR #23 Matilda mărturiseşte adevărul într-o poveste ilustrată de Adriana Opriţă.
Inspirate de povestea ei, artistele Liry şi MGee au compus piesa „Cerul ştie”:
Acest text face parte din Toată lumea din familia noastră, un proiect editorial al DoR din 2014, care încearcă să explice nuanțele violenței în familie în România.
Acest articol apare și în:
S-ar putea să-ți mai placă:
Cum am documentat povestea crimei de la grădiniță
Despre documentarea dinamicii de cuplu din spatele violenței în familie și cum pot astfel de materiale să faciliteze dialogul.
Când crești lângă violență, rămân urme
Copiii martori ai violenței domestice sunt victime tăcute și a venit timpul să vorbim despre traumele lor ascunse.
Vulnerabilitatea împărtășită ajută și la clasă
Ce a învățat despre educația în mediul rural un cuplu format dintr-o profesoară de română și un fost corporatist convertit în profesor de geografie