Noul tablou The Mono Jacks

Doru Trăscău reformează proiectul muzical oprit în 2013; revine cu un nou videoclip.

Doru Trăscău (Fotografie de Cosmin Bumbuț)

Recent, într-o încăpere ticsită cu instrumente din mansarda Casei de Cultură a Studenților, băieții de la The Mono Jacks s-au întâlnit să cânte opt dintre noile lor piese. Sunt cele considerate potrivite dintr-un set de peste 30 de idei la care au lucrat de când Doru Trăscău, solistul și creierul trupei, a hotărât să o reformeze.

Doru e nucleul care s-a menținut implicat de-a lungul a 15 ani de suișuri și coborâșuri, ani în care nu a renunțat însă niciodată la marea lui pasiune, muzica. Prima sa formație de suflet, AB4, a rezistat opt ani în diverse componențe, ultima cu el și trei italieni. A oprit-o când, secătuit de puteri și resurse din pricina distanțelor și călătoriilor, a realizat că ceva nu merge cum trebuie, că nu mai sunt productivi. A decis atunci să păstreze amplificatorul (la care ținea foarte mult) și o singură chitară, să vândă tot și să renască cu o altă idee. Așa a apărut, în același an, 2008, The Mono Jacks.

Ce-a urmat a fost un drum anevoios și uneori defavorabil. Au scos un album în 2010 (Now in Stereo) și un EP în 2011 (Fortunes), dar prioritățile diferite ale membrilor i-au determinat în toamna lui 2013 să se despartă.

După multe impedimente și timp investit în muzică, Doru se întreabă uneori de ce merită să continue să încerce și ajunge la concluzia că muzica îl încarcă, îi aduce satisfacție, îl face liber. A contat în decizia de a reveni și sprijinul oferit de oamenii care cred în The Mono Jacks, aprecierile și încurajările lor, care compensează constrângerile materiale și de timp. (Toți cei patru membri ai trupei lucrează full time în joburi de design, grafic sau de sunet).

În acest moment, toți se dedau complet trupei în decursul celor trei repetiții săptămânale. Toți așteaptă ca lucrurile să se schimbe, într-un final, în bine.

Videoclipul primei lor piese noi, Tablou, poate fi urmărit în premieră duminică, 10 mai, la ApropoTV. Iar prima repetiție cu public a noii formule e la doar trei săptămâni distanță, pe 28 mai, în Club Control.

The Mono Jacks

Dacă vechea încarnare a formulei The Mono Jacks cânta în principal în limba engleză, formula actuală cântă în principal limba română. Pentru Doru a fost marcant momentul în care l-a auzit vorbind la un eveniment pe Șerban Alexandrescu, director de creație al agenției Headvertising. Discursul lui Șerban concludea intenția de „a fi fruntaș la tine-n sat”, de a te încumeta hotărât să reușești ceea ce ți-ai propus în propria țară.

Componența actuală a formației există din martie 2014. Doru Trăscău (voce, chitară) are 37 de ani, e căsătorit și are 2 copii (Luca, 8 ani, care e atras deja de tobe, și Maia, 2 ani). La repetiție poartă un tricou gri, skinny jeans negri, accesorii din piele și metal. Cu o constituție osoasă, se arcuiește pe ritm, dă din cap preocupat, bate rar din picior, astfel încât corpul să-i rămână permanent în acord cu fiecare beat și vers. Își drege părul blond platinat de pe frunte și continuă cu ochii închiși să atingă corzile chitării. Uneori ai senzația că meditează, dar te îndeamnă să-l asculți, să devii melancolic sau nostalgic, să-i înțelegi pasiunea pentru muzică și să empatizezi. Cântă din inimă, fapt pentru care ajungi să te topești printre afecte pe tot parcursul performance-ului.

Ceilalți trei, Alexandru „Grim” Tomescu (bas, 27 ani), Dragoș Strat (chitară, 36 ani) și Mihai Popescu (tobe, 33 ani) au venit, fără să intenționeze, asortați. Poartă tricouri în diferite nuanțe de verde ca o demonstrație involuntară a unității formației. S-au mai întâlnit cu patru ani în urmă, dar și-au dat seama ulterior că destinul i-a unit atunci și reunit acum, prin TMJ. Contrar rigidității în relații venită odată cu înaintarea în vârstă, consideră ei, au ajuns foarte buni prieteni de când cântă împreună. Potrivirea le e incomparabilă cu anterioarele colaborări, iar orele de repetiții ajung completate adesea de discuții, dezbateri, probleme personale și rezolvări ale acestora.

Ceasul prins de-o grindă din lemn brun arată ora 22:46. În fața Casei de Cultură a Studenților, motorul negru al lui Doru își așteaptă în tihnă posesorul care lipsește deja de câteva ore bune. După ce vizionează cu toții videoclipul și fumează ultima țigară, hotărârea de a pleca le vine greu de luat. Dar se vor întoarce, iar și iar, în același loc care le oferă loial bucuria. Pentru că The Mono Jacks e, cum spune Grim, „meant to be”.

Iată și videoclipul noii piese, Tablou:

 

* Rella Popa are 19 ani și e studentă la Comunicare și Relații Publice. E ucenică la DoR din aprilie 2015.

2 comentarii la Noul tablou The Mono Jacks

  1. Ce se mai plang de atatia ani. Aceeasi placa veche – au avut formatie, n-au mai avut, au avut joburi, au avut probleme, au depasit dificultatile, au mai scos ceva, poate mai scot altceva. M-am plictisit de povestea asta. Pe bune, cui ii pasa?

  2. tie, ca te plangi aici :))

Comentariile sunt închise.