[DoR & Julius Meinl] Cadre și versuri

De când au fotografiat pentru prima oară împreună, Vali și Marta nu s-au mai despărțit. O poveste realizată împreună…

De când au fotografiat pentru prima oară împreună, Vali și Marta nu s-au mai despărțit.

În 2015, după mai mult de 10 ani de modelling, Vali Cosa a contactat pentru prima oară un designer pentru o ședință foto. Văzuse pe Facebook o postare în care Alexandru Simedru anunța că are nevoie de un model și s-a decis să-i scrie. S-a bucurat când a aflat că Marta Popescu va fi fotografa, fiindcă își dorea de mult să lucreze cu ea. Ședința a mers bine, iar la final designerul i-a rugat să pozeze împreună. El purta pe cap o coroană transparentă din plastic cu mai multe globuri oculare ieșind în relief, fruntea îi era acoperită de paiete sidefii, o sprânceană era albastră, iar cealaltă verde. Arăta ca un prinț suprarealist. Marta era îmbrăcată sumar, într-un body și amândoi erau puțin stânjeniți. Dar, în același timp, era și plăcut, pentru că au fost atrași unul de celălalt și câteva zile mai târziu au avut prima întâlnire.

Marta s-a apucat să fotografieze la 15 ani, iar la 18 ani și-a deschis un studio acasă și s-a îndreptat spre fotografia de fashion, pentru că îi place expresivitatea modelelor. Acum are 24 de ani și recent a început să predea fotografie începătorilor. Vali are 28 de ani și lucrează de la 17 ani ca model. Și-a petrecut mult timp în străinătate, dar de când e cu Marta stă mai mult în țară.

Martei i-a plăcut să scrie de când era mică. Tatăl ei, Ion Popescu Bradoschi, e poet și Marta spune că a moștenit talentul lui și dragostea pentru poezie. Mereu are o agendă cu ea în care își notează gândurile și un blog unde își publică fotografiile și unde scrie despre viața ei, inclusiv despre colecția impresionantă de tatuaje. Și-a tatuat inclusiv un vers dintr-o poezie a tatălui ei pe coaste: „Sufletul de artist, atât o binecuvântare, cât și un blestem”. Simte că se potrivește cu viața lui, e frumos și adevărat. Stilul ei de scris e diferit de cel al tatălui, care era mai pesimist. Martei spune că ei îi place să aibă o atitudine pozitivă. Crede că după o eră a conflictelor, urmează una a păcii.

Poezia e mereu în cuplul lor – și cea a tatălui Martei (Vali a citit și el din versurile lui la începutul relației), dar și a ei. De curând, Marta a început să scrie piese, să cânte și a lansat și o primă melodie, The Bass. Drumurile lungi cu mașina au inspirat-o să compună o piesă pe care i-a dedicat-o lui Vali: You and I. Erau împreună în Eden și Martei i-a venit ideea să scrie împreună – despre cum te pierzi în noapte și nu mai ai nevoie de lumină și de nimic altceva, dar te simți în siguranță; urmează să o lanseze curând.

Au planuri de viitor care includ mutatul în străinătate, dar nu știu deocamdată unde sau când. De curând, Vali s-a apucat de design interior și lucrează la proiecte împreună cu Marta. Ei nu-i place să amestece personalul cu profesionalul, dar relația lor i-a demonstrat că cele două se pot îmbina.  De când sunt împreună, Vali e subiectul preferat al Martei, în fotografii și în versuri. El preferă să își exprime iubirea prin gesturi, așa că îi face mici surprize sau cadouri. Ultima dată i-a cumpărat o pereche de role, ca să poată merge împreună prin parc. ●