Povești de la lansările DoR #6
DoR #6 a avut o mulțime de lansări și evenimente. A fost o alergătură continuă din momentul în care am ieșit cu ea din tipar – vineri, 10 iunie – până când am strâns standul DoR de la festivalul Femei pe Mătăsari – duminică, 19 iunie – și am declarat stare de odihnă.
Mai jos găsești imagini de la aceste evenimente și câteva cuvinte de la editori.
Anul ăsta am sărit Street Delivery ca să prindem finalul de TIFF. Am fost totuși prezenți la standul prietenilor de la FFFF.ro, cu care facem Lobul Creativ. Alina Șerban, una dintre protagonistele DoR #6, s-a și fotografiat cu revista.
Am pornit către Cluj în MiniCaravanaDoR – trei editori, multe reviste și un Mini Cooper Countryman SD, primit special pentru această călătorie de la prietenii de la BMW România. Un subiect aprig dezbătut pe drum a fost dacă Posada, locul bătăliei de la 1330, era unde e azi localitatea, sau mai spre Câmpulung Muscel.
Pentru că doi dintre editori circulă mai mult cu tramvaiul, l-am rugat pe Adi să scrie despre mașină.
Adi: Mini Coper Countryman SD te face să te simți încă din prima clipă ca la bordul unui avion (de la butoanele de pe consola centrală și de lângă plafonieră, până la fosele de aerisire și sunetul ca de oprire a motorului cu reacție atunci când scoți cheia intelgentă din contact).
Poate că pe drumurile din altă țară și confortul ar fi fost la nivel de avion, dar Countryman s-a dovedit destul de rigid pentru ceea ce oferă drumurile patriei, deși transmisia All4 îl recomandă ca fiind un mini SUV. Sau un SUV Mini. Cutia de viteze automată cu șase trepte nu-ți citește gândurile și ezită o secundă atunci când te hotărăști să accelerezi brusc, mai ales la deal. Dar o poți ajuta, schimbând manual vitezele cu cele două padele din stânga și din dreapta volanului.
Varianta de Countryman testată de noi a fost echipată până în dinți cu gadgeturi: sistem de navigație, cruise control, senzor de ploaie, senzori de parcare, schimbarea culorii luminii ambientale și, bineînțeles, conexiunea pentru iPhone, prin care poți rula aplicații speciale pentru Mini și poți pune muzică de pe telefon sau de pe net direct în sistemul audio hi-fi Harman Kardon. Mini rai!
De menționat că editorii, într-o pasă geopolitică, au botezat sistemul de sunat Hamid Karzai.
La Cluj, punctul principal de atracție a fost expoziția de portrete de familie, montată de Lavinia Gliga dinainte să ajungă MiniCaravanaDoR. Gabriela Pițurlea era și ea deja în Cluj, unde timp de 10 zile a scris rubrica DoR de TIFF în ziarul festivalului, AperiTIFF.
Lavi: Ca o avanpremieră DoR #6 la TIFF, pe 8 iunie, cele 30 de portrete de familie (plus infograficul lui Mircea Drăgoi cu familia TIFF) au fost arborate în Piața Unirii, în cortul TIFF Lounge. Montarea lor – ca o perdea prinsă de o bârnă agățată de tavanul cortului -, ne-a dat ceva bătăi de cap, dar am rezolvat-o împreună cu stafful festivalului, eficient și degrabă săritor în ajutor.
Fotografiile s-au legănat alene în adierile clujene, privite de TIFF-arii veniți la workshopuri și paneluri și de trecători. Când adierile s-au întețit în furtună, am fost nevoiți să adăpostim fotografiile în loc uscat (redacția AlternaTIFF, dintr-o alimentară dezafectată). Le-am scos din nou la lumină pe 12 iunie, la vernisajul de închidere a expoziției – o adunare veselă de fotografi, familii cu copii și prieteni ai festivalului, ai autorilor și ai noștri.
După Cluj a urmat București, mai precis Control. Ne povestește Gabi Dobre.
Gabi: Marți, pe 14 iunie, la două zile după lansarea de la TIFF, peste 500 de oameni au venit la lansarea DOR #6 în Control Club din București – locul aproape tradițional de lansare a DOR (chiar dacă vara, o asemenea tradiție e destul de riscantă).
Am citit din noul număr al revistei (Zbor deasupra unui cuib de peruși și Răzbunarea Anei), apoi ne-am bucurat de concertul a două dintre cele mai în vână trupe românești ale momentului: Robin and the Backstabbers și The MOOoD.
Am discutat cu o mulțime de cititori, mai vechi și mai noi, ne-am bucurat de agitația din club și, cel mai mult, ne-am încarcat de energie văzând zeci de oameni citind revista la mese, la bar sau afară, la intrare, în răcoarea serii. A fost cald, dar a fost bine.
După Control a urmat tradiționala seară cu colaboratorii și prietenii revistei, strânși în mansarda FFFF.ro, printre rafturile bibliotecii de acolo, cu bere de la Grolsch și vin de la Crama Oprișor. (E bine să ai așa prieteni, mai ales pe caldură.)
Săptămâna s-a încheiat cu două zile la Femei pe Mătăsari, unde DoR a avut un stand amplasat în fața unei clădiri care a găzduit, cândva, Editura Cugetarea. Am fost acolo cu DoR #6, cu sacoșa de plajă, accesoriu indispensabil produs împreună cu prietenii de la Sacoșa de Pânză, și cu DoR #5 – pe care l-am vândut ca s-o sprijinim pe Dana, despre care am scris în numărul trecut și care astăzi strânge bani pentru tratatment.
Mai mult despre DoR #6 poți citi aici. Îl găsești în toate punctele menționate pe pagina despre distribuitori, sau îl poți lua de la noi, dând un email la comanda@decatorevista.ro.
Acest articol apare și în:
S-ar putea să-ți mai placă:
Seminariile DoR: Marius Chivu, 24 aprilie
Miercuri, 24 aprilie, vă așteptăm la un nou Seminar DoR, o discuție despre meșteșugul poveștilor cu scriitorul,…
Te abonezi și câștigi: PopUp Dinner
Azi e ultima zi a tombolei „Te abonezi și câștigi”, iar premiul vine de la PopUp Dinner -- o cină de fiecare dată…
[Corespondență SoNoRo] Încă o dată!
Cei mai talentați bursieri ai Festivalului SoNoRo cântă, pe 11 noiembrie, împreună cu maeștrii lor, la Colegiul…