#16 Cum decid tații să-și facă timp pentru paternitate

Pentru prima oară, am adus la microfon doi tați, angajați ai IKEA România, companie care susține sezonul doi al podcastului mame.

Cum acest sezon de mame este prezentat de IKEA România, am pus la cale împreună cu echipa de acolo un episod bonus în care, pentru prima oară, să ne vorbească tați.

Compania tocmai a anunțat că va introduce un beneficiu nou pentru angajații tați. Vor primi o lună de concediu plătit pentru a petrece timp cu copilul sau copiii, după ce partenerele lor au decis să revină la muncă.

Oamenii de la IKEA spun că au observat că în România, mamele sunt cele care își iau concediu de creștere a copilului și de aceea vor să le ofere taților din companie o oportunitate de a petrece mai mult timp cu familia lor. Știi de ce mi se pare genial beneficiul ăsta? Pentru că de obicei, când revii la job, dacă și partenerul lucrează, ești cu atât mai obidit că rămâne copilul fără ambii părinți, mai ales dacă nu e la grădiniță și e cu un alt adult, bunică sau bonă. Cred că e mult mai fain pentru copil în această tranziție să aibă unul dintre părinți mai aproape.

Săptămânile trecute am fost la IKEA să-i cunoșteam pe doi dintre tații angajați, care ne-au povestit cum îmbină munca cu paternitatea, cum își împart crescutul copiilor cu partenerele și cum au decis să-și ia concediu paternal.

 Sorin Tibișoi este manager în noul magazin IKEA, ce se va deschide anul viitor, în zona Pallady din București. Are 33 de ani și în companie lucrează de patru ani. Are o fetiță de trei ani și peste două luni, soția lui va naște a doua fiică.

Alexandru Nacu este vânzător în magazinul din Băneasa. Are un băiețel de aproape doi ani, de care a avut grijă șapte luni, când, la cinci luni după naștere, soția sa a decis să se întoarcă la muncă. Dacă ar fi să mai aibă un alt copil, ar vrea să repete experiența, pentru că în ciuda rutinei și a oboselii, i-a adus o relație specială cu fiul său.

Episodul este pe Transistor, Stitcher, iTunes și alte aplicații de podcast, unde puteți asculta și alte conversații din primul sezon.

mame, podcastul despre echilibrul dintre muncă și maternitate, este prezentat de IKEA România.