Brădetu196

Un cuplu din București își construiește viitorul la sat. Cu răbdare și multe instrumente de planificare.

Moment prezentat la DoR Live: Viața în afara orașului, la Cluj, în decembrie 2019. Pentru autenticitate, am decis să păstrăm stilul oral. Pasajele în italic sunt intervențiile lui Vali. Dona lucrează în comunicare, iar Vali – în conservarea mediului. Îi găsești pe Brădetu196.


În 2015, sub ulmul din Grădina Botanică din București, ne-am dat seama cine suntem și ce vrem. Din Vali și Dona care ieșeau din București în fiecare weekend, la munte sau pe vreo uliță de țară, am devenit noi doi care ne doream natura ca stil de viață. 

Am început să căutăm un loc al nostru în zona de sub munte din Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău. Vreme de 3 ani, am vizitat 24 de sate și am văzut zeci de case. În plus, ne-am planificat atent bugetul într-un excel pe care îl actualizam regulat. Câștigam împreună puțin peste 4.000 de lei, din care plăteam chirie, reparații frecvente la Cielo-ul din ‘97 primit de la un prieten, benzină, utilități, mâncare pentru pisică și noi, cărți, viața socială. Am pus bani deoparte lună de lună, fie că era vorba de 50, 100 sau 400 de lei. 

Căutam un loc accesibil ca distanță. Și viu, pentru că nu voiam să locuim într-un muzeu. Așa că ne-am făcut un set de criterii care să ne ajute să judecăm cu mintea limpede.

Într-o zi, pe ulița Iulia din satul Brădetu, Argeș, am găsit ce căutam – Brădetu 196. 

Nu știm să vă zicem exact, dar excelul de temperat emoții ne arăta o potrivire de peste 90%. Suficient de izolat, dar destul de aproape de București. Natură de jur împrejur: eram la poalele Făgărașului și ale Iezerului, în mijlocul a două arii protejate. Gospodaria era sus, pe versantul unui deal, cu vedere largă și însorit cât să se coacă prunele de țuică. Curtea era suficient de mare cât să ne putem ocupa noi doi de ea; cu o latură înspre o văiugă pe unde trece ursul; două laturi către livezi și fânețe și una către o uliță desfundată. Vecini: câțiva sezonieri, câțiva permanenți. Eram printre oameni, dar nu în mijlocul civilizației.

Casa, o mândrețe de locuință tipic argeșeană cu prispă, foișor, o tindă centrală, două camere și vedere la munții Iezer. Ce să mai, dacă exista un loc care să fie al nostru, ăsta trebuie să fi fost!

Așa arăta casa în momentul în care Dona și Vali au văzut-o prima dată.

Într-o zi de luni din iulie 2018 am luat de la bancă un împrumut de 18.000 de euro, pe 4 ani, iar a doua zi am semnat actele. În august, după cel mai tare concert Steven Wilson, am început reabilitarea. 

Primul selfie în fața noii proprietăți, în ziua în care au semnat actele.

Entuziasmul era mare, așa că ne-am făcut încă un excel de temperat elanul. Încă un buget, în cele mai mici detalii. Pe lângă cheltuielile lunare uzuale, am adăugat rata la bancă, asigurările, benzina săptămânală până la Brădetu și-napoi, economii pentru viitoarele lucrări și unelte pentru casă și grădină.  

Am bibilit mult la el, și chiar dacă mereu, dar absolut mereu, a mai apărut câte o neprevăzută, orice aproximare a fost mai bună decât a nu avea nicio idee. Lucrările le-am împărțit pe etape, ca să știm în ce ne băgăm. 

Încă de la primele lucrări, Dona și Vali au ținut o evidență strictă a cheltuielilor și au făcut estimări pentru fiecare etapă următoare.

Prima lucrare: buda din fundul curții Am fost atât de entuziasmați, că am filmat mai tot procesul. Ne-a luat zile bune să-l ridicăm, spre deliciul vecinelor noastre, tanti Nuți, tanti Tia și tanti Cici, care din când în când mai treceau să vadă „Cum stricăm scândura aia bună pe așa treabă mare!”. 

Buda e cu vedere la răsărit, deci dimineața ne-o petrecem mângâiați de razele blânde ale soarelui. Are două ferestre, un burlan pentru aerisire, o policioară interioară pentru uitat chestii inutile pe ea, un sistem de depozitat cur-papier-ul și, pe-afară, lavoar de tablă și lighean pentru spălat pe mâini. 

Acoperișul trebuia musai reparat, altfel s-ar fi năruit odată cu ploile de toamnă. Așa că a fost următorul proiect și cel care ne-a scos peri albi la amândoi. Pe meșteri, porecliți Șefu, Neamțu și Musulmanu’, i-am găsit complet întâmplător, cocoțați pe acoperișul unei case, pe-un drum pe care ne deviase Waze din cauza unui accident. 

În timpul decopertării casei, un prim pas esențial înainte de orice lucrare la interior.

În timpul lucrărilor, am trecut prin două furtuni de vară care au transformat casa într-un duș cu presiune. Am făcut zeci de vizite la gater și la magazinul de materiale și a trebuit să-i convingem de două ori pe băieți să nu plece, că pereții casei NU se vor prăbuși sub greutatea noului acoperiș. Cum totul a fost pe repede-nainte, am ajuns să facem un compromis și să punem pe casă, temporar, carton bituminos, pentru că nu am găsit șiță într-un timp atât de scurt. 

Timp de patru zile, Șefu’ a dormit în patul cu arcuri, Neamțu’ pe dormeza din scânduri, iar Musulmanu’ în mașină, că-i era frică de fantomele din casă. Noi– în cort. Ziua eram calfe și bucătari, că se săturase Șefu’ de conserve și ar fi mâncat o ciorbă, un ceaun de mămăligă cu lapte, o mâncare onestă.

În prima vară, cât se lucra la acoperiș, cei doi au dormit nopți la rând în cort, iar muncitorii – înăuntru.

La final, oarecum mirați, dar mândri de reușită, a venit rândul lor să ne convingă „că nu cade casa, că n-alunecă acoperișul, că va mai rezista încă 80 de ani”. Am rămas buni prieteni și am promis că ne revedem peste doi ani, când vom bate împreună șița.

Fotografie de la finalul lucrărilor la acoperiș.

Următoarele lucrări le-am planificat mai bine. Cu domnul Gelu am refăcut și extins toată partea electrică. După două zile și jumătate eram pregătiți să gustăm din viața secolului 20, asta după ce degustasem repetat două dintre cele mai bune țuici băute vreodată – de Oești și Căpățâneni. În orice caz, acum încărcarea telefonului nu mai era un pericol de gradul 1.  

Înlocuirea instalației electrice.

Cu Bogdan, pe care l-am găsit întrebând la magazinul de bricolaj de un meșter pietrar, am refăcut soclul casei. Am învățat de la el ce înseamnă răbdarea și îndemânarea. A dat joș și apoi a pus la loc piatră cu piatră, rând cu rând, până a repus casa pe picioare drepte.

La refacerea temeliei casei, meșterul pietrar a dat jos și apoi a repus pe poziție și a consolidat piatră cu piatră.

Tot cu Bogdan am pus la punct dulgheria. Am schimbat tavanul și 4 stâlpi ai sălii, am refăcut podul și dușumeaua viitorului nostru dormitor și am adăugat în pod stâlpi ca să sprijine acoperișul. 

Tencuielile le-am făcut tot cu el. Doar cu pământ, nisip, var și apă, pereții casei au redevenit întregi. Brădetu 196 începea să arate a casă. A a-casă! 

După lucrările majore de schimbare a acoperișului și consolidare a soclului casei, a început refacerea interiorului.

August 2019. Mai aveam 6 zile de concediu. Ne mișcasem mai repede decât calendarul de lucrări, iar pe fundul bugetului mai rămăseseră niște bani de lac, var și vopsea. 

Așa că ne-am apucat singuri de câteva proiecte migăloase: am rașchetat dușumelele vechi, am curățat pereții, am vopsit geamurile și lemnăria și am văruit. 

În camere au păstrat, reparat și lăcuit dușumelele originale.
Vali revopsește lemnăria cu o culoare apropiată de cea originală.

Ne-am dat timp să ne ocupăm și de treburile gospodărești. Am făcut o rigolă pentru micul torent care se formează în curte, am mutat sisific lespezi urieșești și am ridicat o vatră de foc, s-avem de-un grătar cinstit. Am cosit și am învățat de la Nuți să facem căpițe. Am montat tub de dren în jurul casei, cât să nu băltească apa la temelie și am refăcut gardul de la uliță.

Rigola le-a dat bătăi de cap Donei și Vali. Au refăcut-o de două ori.
Vatra de foc.

N-am făcut nimic din toate astea singuri. Cu prietenii de la București am curățat de gunoaie văiuga din fundul curții. O oală de fasole și povești despre istoria casei am primit de la tanti Tia, sfaturi practice și optimism de la tanti Nuți și apă din fântână de la vecina de peste drum. 

Ca să curețe văiuga de gunoaie, Dona și Vali și-au chemai prietenii de la București o zi.

Iar de la nepoata Lorica am primit un cadou neașteptat: portretul fostului proprietar, oglinda familiei și icoana veche, care s-au reîntors pe pereții casei. Cei din jur nu ne mai priveau neîncrezători, ca atunci când ne filmam construind un WC, ci deveneam, încet-încet, de-ai lor. Deveneam vecinii pe care tanti Nuți și-i dorise dintotdeauna.

Acum, că am încheiat urgențele, finalul de an ne-a prins cu amenajarea camerelor. Un proiect mic, dar satisfăcător pentru că am văzut efectul Before and After, care o să ne țină până-n primăvară. 

Casa este acum locuibilă, iar cei doi își petrec aproape fiecare weekend acolo.

Planificarea și bugetul ne zic că anu’ viitor facem fântâna cu vreo 3.000 de lei, iar cu 20.000 de lei facem mult visata baie, ca să nu ne mai spălăm la lighean.  

Fântână și baie? Cred că ar fi util ca, înainte de lucrarea asta să facem o șură. Avem multe unelte și materiale care au nevoie de depozitare. Iar nea’ Sebastian zicea că știe pe cineva care vinde una. 

Sunt lucruri pe care un excel nu le rezolvă, dar răbdarea da. Nu știm exact care va fi ordinea proiectelor de la anu’, cum nu știm nici ce alte greșeli vom mai face. Un lucru știm sigur – mai sunt doi ani și 4 luni până când ne vom muta acasă și vom fi vecini cu tanti Tia și Nuți.  


ACTUALIZARE (decembrie 2022):

În 2018, sub ulmul din Grădina Botanică din București, Dona și Vali și-au dat seama cine sunt, ce vor și unde vor să locuiască. Pentru Dona, a fost momentul care i-a împlinit. „Cei patru ani pe care i-am locuit împreună în București nu au însemnat altceva decât pregătirea pentru acest pas”, spune și Vali. „Fie că a însemnat să căutam casa visurilor noastre, s-o cumpărăm, s-o facem locuibilă și să ne mutăm.”

În februarie 2020 s-au mutat în satul Brădetu din Argeș, ca să poată fi cât mai aproape de natură, fără să știe că va fi definitiv, că o pandemie de doi ani va schimba regulile jocului și le va permite să lucreze mai mult de acasă. Reparaseră acoperișul, aveau două camere locuibile, toaletă în curte, curent electric și internet.

Iacob, băiețelul născut vara trecută, le-a accelerat motoarele și le-a schimbat ordinea priorităților. Între timp au ridicat șura, au început izolarea casei și au pus încălzire centralizată. Le-a fost mai ușor să înainteze cu lucrările, fiind prezenți acolo.

La casă, treaba nu se termină niciodată, însă îmbunătățirile rămase sunt minore: de făcut podul locuibil, pus glafuri la geam, vopsit lemnăria și finalizat izolația. Curtea trebuie și ea îngrijită constant, cu grădina de legume și fructe unde și-au plantat de la pătrunjel, busuioc, oregano și cimbru, la lobodă, ceapă, usturoi, fasole, pere, rubarbă sau prune. Le îngrijesc mai mult pentru plăcerea de a mânca din curtea lor, decât pentru a face provizii. „Vecinul nostru fiind pădurea, avem și de acolo ce plantează ea singură: mure, zmeură, ciuperci”, spune Dona. Au avut și găini și, chiar dacă le-a mâncat dihorul, vor să cumpere din nou.

Dona lucrează în comunicare; acum e în concediu de maternitate și mai are unele proiecte la care poate lucra de acasă. Vali lucrează în protecția mediului și merge fizic la birou trei zile pe săptămână. Dar asta nu i-a împiedicat să creeze un grup de inițiativă în sat, alături de preot, primar, un prieten care deține o agenție de turism și cunoaște zona și alpinistul Alex Găvan, ai căror bunici sunt din sat. Din oamenii activi și-au făcut niște aliați cu care să muncească pentru viitorul și folosul comunității. Au organizat zile de curățenie în comună, iar Găvan a demarat un proiect național în parteneriat cu Ministerul Mediului pentru conservarea aspretelui, unul dintre cei mai vechi pești din Europa, care trăiește în zonă. Vârstnicii se bucură și ei de prezența noilor veniți, care animă satul de peste 300 de locuitori.

Înainte de mutare, prietenii din București erau îngrijorați cu privire la relații, dar în cei doi ani de Brădetu, Vali spune că n-au trecut două weekenduri consecutive fără vizite. Iar în București merg ca în city break; e o distanță de aproape două ore și jumătate cu mașina. Acum apreciază mai mult și serviciile pe care în capitală le luau de-a gata: ca fata de 22 de ani care face masaj, barul din centrul satului care are și serviciu de delivery sau cele două piscine. Sunt și trei tronsoane din Via Valahia, un spin-off al traseului Via Transilvanica, care trec pe acolo.

Sorin și Raluca, cuplul cu care s-au împrietenit, plănuiesc și ei să se mute definitiv în sat. Căutau o casă de vacanță în zonă și doar ce terminaseră de citit articolul despre Brădetu, când Dona și Vali le-au ieșit în cale pe uliță. I-au ajutat să-și aleagă o casă chiar pe strada lor; sunt prieteni buni și au devenit parte și ei din grupul de inițiativă.

Piedici au existat tot timpul, ca atunci când au rămas fără apă în fântâna construită la început de 2020, dar au aflat ulterior că pot lua de la primărie. „În camera în care dormim era o gaură imensă în acoperiș, ploua înăuntru și era plin de moloz”, râde Dona.

Până acum au cheltuit aproape 70.000 de euro cu lucrările, dar sunt mândri de casa lor. Ca să-și amintească de unde au pornit, au pus în fiecare cameră o fotografie cu locul respectiv înainte să intre pe mâinile lor.

În ultimii doi ani au testat ipoteza de la care au pornit – dacă chiar pot trăi la țară așa cum își doresc, că e multă lume care își imaginează că viața la țară arată într-un anumit fel și, după, sunt nemulțumiți. Răspunsul, până acum, e da. Ultimii doi ani au mai însemnat și un parcurs de învățare: atât pragmatic, că au învățat să cosească și să se gospodărească, cât și despre ce înseamnă viața în doi într-un astfel de context. „A fost și rămâne o experiență minunată, să fii capabil să fii în locul în care dorești, să faci în fiecare zi ceea ce-ți dorești”, spune Vali. „Cu acest imbold al reușitei primului plan major pe care l-am avut, facem în continuare planuri.”


Un proiect editorial despre transformarea satului românesc.

73 comentarii la Brădetu196

  1. Îi știu !
    Nu doar că sunt copiii mei.
    Le știu fiecare zâmbet de bucurie și fiecare lacrimă de tristețe.
    Am parcurs, prin telefon sau mesaje fiecare metru de drum, alături de ei.
    Dintre toți copiii mei, cinci la număr, ei au ales cel mai anevoios drum.
    Sunt mândră de ei și sigură că vor reuși.
    Dona și Vali, sunteți minunați!

    1. 💕 Mama! Mentorul și profu’ nostru când vine vorba de livadă, sobe și mai ales sfaturi de trăit la țară.

    2. Sărut mâna doamnă. Frumoși, harnici, săritori în ajutor.Asa sunt cunoscuți aici Vali și Dona.Si noi ne mândrim cu ei și le mulțumim că au ales acest loc.Noi suntem vecinii lor de mai jos, cei cu gardul stricat,știu ei. După luni de așteptare,în sfarsit ne vin mesterii.Va felicităm pentru că aveți așa de buni copii.Elena și Victor Moga.

  2. Abia aștept sa primesc vesti de la voi!

    1. 💕 Și noi abia așteptăm primăvara să începem noile lucrări să vă mai povestim.

  3. Când ești tânăr și mai ai și voință,poți muta munții din loc. Bravo copii.

    1. Mulțumim 💚💪.

    2. Felicitari! Ce ați făcut voi e mare lucru! Mulți visează, dar puțini reușesc. Casa asta pe care ați salvat-o o să vă aducă multă bucurie. Eu n-aș renunța la brâul colorat de sub streașină. Ar merge și un leagăn de copil din lemn atârnat de unul dintre copaci 😉

  4. Mi-a făcut plăcere să descopăr oameni dornici să trăiască la țară în casele de odinioară . Și noi suntem in amenajarea unei casute exact la fel . Am facut acoperișul , subzidire de rezistență și sper să continuam . In Sat Caporal Alexa din Arad .

    1. Mulțumim, Maria. 💚
      Și noi suntem fericiți când auzim de oameni cu planuri asemănătoare.
      Vă ținem pumnii să iasă cum vă doriți.

  5. Gata! Ma apuc și eu, ca mi-ați dat aripi, speranța și curaj! Sunteți ce vreau și eu sa fiu peste 3 ani, un maker al propriei vieți acolo unde o vreau eu, nu unde ma duc valurile.
    Mulțumesc!

  6. bravo mai oameni buni salvati ceva din istoria Romaniei asa cum am facut si eu la Corbi acum 2 ani iar la anul ma apuc sa o renovez casa ca tot asa este specific musceleana poate vom luoa legatura la vara mai ales ca suntem vecini adresa noastra este profesor ion Ilinescu 68 noi veim din Olanda stam aici de 42 de ani si sigur daca vreti vom tine legatura

    1. Ce frumos e la Corbi ❤️😍 și e peste deal de noi, deci sigur ne vizităm. Ca între vecini.

  7. Felicitări, copii minunați!Mult succes mai departe, răbdare și la final o sa fiți mândrii de voi, ce ați realizat!

  8. Felicitari!Suntem vecini!Bunicii si parintii ,noi si copiii am iubit,am adorat Bradetul…Am cumparat si amenajat casa in timpuri mult mai dificile!Veneam greu de la Bucuresti…Cunoastem proprietarii,Rusoaica ,iar Lorica locuia in Pitesti sau Curtea de Arges…O minune de copilarie si adolescenta…Va urez succes! Sa iubiti Bradetu!

    1. Wow. Ce neașteptat și ce fain că știți locurile și chiar casa. Poate ne vedem pe ulițe. 💚

  9. Buna ziua
    Ma bucur mult ca santem vecini .

    1. ❤️ Și noi.

  10. voicu
    am corectat greseala de mai sus

  11. WC ULE FRUMOS DAR O SA VA CHINUITI SA IL MUTATI, ASA L-AM FACUT SI EU INITIAL SI IMI TREBUIAU PATRU OAMENI SA IL MUT CAND SE UMPLEA GROAPA, APOI L-AM FACUT DIN OSB SI I-AM REDUS GREUTATEA LA JUMATE CEL PUTIN,IDEAL AR FI DIN SCHELET METALIC SI TABLA SI AR IESI SUPER USOR DAR NU S BANI,FELICITARI PENTRU RENOVAREA CASEI,MAI SUNT NISTE TINERI PE YOU TUBE CARE AU RENOVAT O CASA LA FEL CA VOI ,TIBERIU SI COSTEL PARCA LE SPUNE,EI SUNT DE UNDEVA DE PRIN MOLDOVA,CRED CA AR TREBUI SA LUATI LEGATURA CU EI, IN REST CE SA VA ZIC SI EU SI FAMILIA MEA AM FACUT PASUL ASTA INSA DE LA ZERO DIN TEMELIE,CERT E CA VREO 3 MII DE EURO S-AU DUS NUMIA PE AVIZE SI ALTE HARTII,STUDII GEOLOGICE

    1. Tiberiu si Cornel, Youtube.Dar parca e alta poveste

  12. Ce poveste frumoasa de iubire aici. O iubire pentru dorinta lor, pentru ei intre ei, pentru natura. Frumos, felicitari.

  13. Hei. Mi a plăcut articolul vostru. Am cunoscut asta vara în Bradetu o doamna cu o fetita cam de vreo 7 ani. Mi a spus ca sora ei și a cumpărat o casa veche în sat(Bradetu). Se poate sa fiți voi cei de care spunea ea. Suntem și noi weekend iști ca voi. Adică ajungem la Bradetu ocazional. Ne place și noua sa amenajam câte ceva pe la casa noastră. Ne ar face placere sa va cunoaștem și sa va vedem realizările. Mult bine va dorim. Adrian

    1. Nu suntem noi cei din poveste, dar asta e bine pentru că înseamnă că mai e cineva care și-a cumpărat casa în sat. 💚🏡 Dacă veniți prin Brădetu, va așteptăm pe la noi.

  14. Super 😍 și noi stam tot în bradet și la fel ca voi avem planuri mărețe 😊 poate ne vedem sa mai facem schimb de idei 😊

    1. Iii. Ce la lume in Brădetu și ce mult ma bucurăm. Clar ne vedem. Mai învățăm unii de la alții. 🏡💚

  15. Care era second best choice?
    Locul II după Brădetu.

    1. Cred că am răspuns și pe Facebook, însă Co să zic și aici de satul Oțelu. Absolut mirific satul.

  16. Buna ziua. Credeti ca domnul Bogdan care a tencuit casa cu lutu ar fii interesat sa mai tencuiasca tot cu lut o casa veche din lemn in jud cluj? Noi cautam un asemenea mester. Multumesc.

    1. Hmm. Bogdan, din fericire, e super prins cu proiecte în zonă, dar sigur găsiți meșteri pe lângă Cluj. Întrebăm și noi printre prietenii din zonă.

    2. Mai ajută și site ul ăsta:
      https://www.hartamestesugarilor.ro/

  17. Cinstit, as vrea sa inteleg cum ati reusit sa va descurcati cu bugetul ala! Si noi ne ocupam de o casuta, problema e ca avem o varsta si niste probleme de sanatate din cauza carora tre sa facem tot cu ajutoare. Mina de lucru, la noi, e de negasit! Nimeni nu vrea bani, pare ca nimeni nu mai are poftă de munca! Dar nu ne lasam! Pina la pensie tre sa fie gata! Spor sa avem cu toti!

  18. Felicitări Dona și Vali !!!
    Bun venit la Bradetu !!
    Sunt impresionata de dragostea voastră pentru natura și viața la țara, dar mai ales de determinarea cu care ați reușit .
    Va Invit la primăvara sa ne cunoaștem; noi suntem la Bradetu 222 bis . 🙂

    1. 😍😍 La asta chiar nu ne așteptam. Să găsim așa mulți vecini din Brădetu. Abia așteptăm să ne cunoaștem 🏘️🏡💚.

  19. M-a bucurat tare sa aflu despre voi. Omul sfinteste locul si locul ii da tot ce are mai bun. Spor sa aveti si sa va asezati cu bine la casa voastra 🌞

  20. As fi bucuros sa va ajut cu baia , va ofer materiale ( țeavă alpex garantie 50 ani) si execut toată instalația ajutandu-va sa nu depășiți…bugetul😀!!

    1. Cosmin, mulțumim tare mult de ofertă. Bogdan e deja gata de începerea lucrării. 💪 Dar spunem dacă ne împiedicăm în bugete.

  21. Supeeerb! Nu imi vine sa cred ce am citit, ce poveste faina! Bravo!

    1. Mulțumim tare, Ina.

  22. Am si eu o casa batrineasca in acelasi sat. Trebuie renovata complet. Cum dau de băieții care au renovat casa veche?

    1. Adrian, hai să povestim. Vorbim cu Bogdan și poate facem o vizită să o vadă. Sigur merită. Hai să ne găsim pe Facebook. Eu sunt Dona Georgia în rețea.

  23. Va rog frumos: un numar de telefon sau adresa de mail al Donei sau a lui Vali. Doresc sa renovez o casa de 90 de ani tot in Bradetu. Multumesc.

  24. Felicitări și succes!

  25. Sunteti minunati! Sper sa inspire si alti tineri determinarea voastra!

    1. , 💚🏡

  26. Felicitări pt că sânteți ceia ce sânteți. Mă bucur să aflu că există oameni ca voi. Spor la casă și zile fericite vă doresc.

    1. Mulțumim mult 🏡💚.

  27. Felicitari! Dona si Vali sunteti oameni minunati!

    1. 🏡💚 Mulțumim mult.

  28. Felicitări pentru tăria si puterea cu care va duceți mai departe visul ! Rog mult contactul domnului care a refăcut temelia de piatră…Am cumparat o casa cu aceleași probleme. Multumesc.

    1. Monica, mulțumim de gânduri. Bogdan lucrează doar în zonă. Unde aveți casa?

  29. Saluate oameni faini …..ma bucur ca ati intrat in comunitatea noastra , si eu locuiesc tot in Bucuresti dar sufletul si gandul tot pe plaiurile noastre raman …bafta in noul an la renovari si daca aveti nevoie de ceva nu ezitati sa cereti ….conosc multi localnici care va pot ajuta in diverse probleme …sper sa ne cunoastem pt ca vreau sa dezvoltam in viitor ceva proiecte impreuna ….ca sfat pt voi ….incercati sa amenajati si un spatiu unde sa puteti caza turisti …o sa ramaneti uimiti cati vor sa vina in zona asta si nu au unde …poate sura oe care vreti sa o achizitionati se preteza si pt 2 camere …bafta la lucrari …va astept pe pagina mea de facebook VacantainRomania si vb mai multe ..cu drag Narcis

    1. Mulțumim, Narcis. Momentan suntem 100% dedicați să ne organizăm casa cât să locuim în ea în 2 ani. Dar ținem cont de sfat; știm că lumea își dorește și experiențe turistice rurale faine și sperăm să fie din ce în ce mai multe.

  30. De lăudat entuziasmul!!! Acum douăzeci de ani m-am mutat in Brădet din București.Am ridicat o casă cu greu,cu peripeții,cu dragoste(era prima noastră casa)Am rămas aici,departe de capitala dar,satul de odinioară devine tot mai pustiu si trist!Au plecat multi tineri,vremea s- a schimbat ,sunt tot mai rare zăpezile de altădată,defrișarea sălbatică a adus vanturi puternice!!Ceva a rămas neschimbat:aerul curat,splendoarea fânețelor,plecarea oilor,susurul Valsanului!

    1. Ce frumos, Sandra. Și ce mult ne bucurăm că suntem vecini. Poate ne întâlnim pe ulițe sau chiar la o vorbă pe marginea râului.

  31. Cu placere,va aștept .Str.Principala nr 284A

  32. Sunteti minunati!!

  33. Salutare si felicitări pentru schimbare. Poate prin aceste exemple sa avem cat mai multi oraseni care pe viitor sa se multe la sat. Oricum e o viata mult mai activa, frumoasă și sănătoasă.

    … Sa inteleg ca nr. este al casei, corect?

    Va saluta vecinul vostru din Valsanesti

  34. De toata cinstea si prin faptul ca prezentati realizarea, felicitari.

  35. Wow multe felicitari!! Sa intrati si pe mutat la tara viata fara ceas poate va da idei… stiu ca mie imi da ghes sa ma mut la tara… desi sunt la Bucuresti…
    numai bine pe viitor!! Casa minunata si cum o doriti sa aveti!

  36. Vai ce amintiri mi-a trezit acest articol! Am crescut la Merisani, si deși sunt departe de tara, tin si acum minte plimbările prin pădure, mersul la scăldat in Valsan, serile de vara. E o zona magnifica! Va invidiez!

  37. Fara hidrofor nu veti face mare lucru. E obligatoriu inaintea băii..dar va trebuie fântănă in curte…am un proiect identic la care am lucrat ani de zile la 100km de Bucuresti

  38. Mult succes, sa iasa cum va doriti si sub buget!
    Va admir pentru curaj! Nu cred ca as putea pleca la un astfel de drum, simt ca m-as sufoca de cate sunt de facut! Dar arata atat de bine casuta voastra. Mai ales prispa! Imi si imaginez cat de frumos este sa stai pe ea indiferent de vreme, cand ploua, ninge sau cand e cald.

  39. Am citit cu emoție articolul. Vă felicit din toată inima și-mi crește inima de argeșeancă când aflu că în dealurile de la poale de Făgăraș vin tot mai mulți oameni de ispravă 🙂
    În Brăduleț știu alți doi temerari, Doina și Jim care sunt mari iubitori de animale și au fondat Sanctuarul Nima (ușor de găsit pe fb).
    Dacă aveți nevoie de un ghid prin zona mai mare (nu de-ăla turistic plictisitor) sau just to hang out/hike/bike, noi stăm în Curtea de Argeș și ne-am bucura să vă cunoaștem și ajutăm. Plănuim o mutare similară, dar mai la vest un pic de Brădet.

    1. Cunosc zona din copilărie desi de loc sunt nascut crescut la malul marii. Am redescoperit zona acum citiva ani si pe loc am hotărât sa imi iau un teren nu foarte mare, daca se poate cu curent tras si cu fintina gata facuta. Am gasit actuala proprietate, casa este veche, dar are curent si avea fintina colmatata. Am curatat fintina, am inlocuit gardul putred din lemn cu unul mai trainic dar mai urãt, din plasa bordurata, am demolat si am ars 2 zile incontinuu soproane vechi, fosta latrina a ars si aia foarte bine, groapa ei era oricum astupata de ani de nefolosinta, am sapat o latrina noua, am facut un drum de acces spre casa. Acum caut pe cineva sa imi dea o mina de ajutor la renovat casa care e cam prapadita. Nu vreau betoane si nici vila. Vreau sa salvez casa veche. Mai e mult de lucru. Foarte mult, dar as vrea sa salvez aceasta casa daca se va putea.

  40. Pt Dona: eu ajung in martie in țară; soția mea o sa te contacteze pe FB. Casa mea e chiar la stradă, putin mai jos de unde începe drumul sa se rupa.
    Un nr de telefon te rog? Adrian

  41. Felicitări pentru lucrările realizate.
    Si eu sunt nascut la Bradet, dar din pacate ajungem destul de rar acolo.
    Ma bucur cand vad ca sunt oameni curajoși care își urmează drumul cu perseverenta spre tinta propusă.
    Noi (1+1+2) ne-am mutat acum cativa ani inapoi la Bradet dar nu am reusit sa rămânem mult timp. Avem 2 copii si este destul de greu sa găsești de lucru acolo.
    Din fericire vara, copii se pot juca toata vacanta acolo.
    Spor la treaba si poate ne vedem la vara, după „izolare”.

  42. Salutari din București!
    Noua ne-a plăcut Bradetu ( din poze) și am început sa cautam căsuțe în acea zonă. Ne-a plăcut una, proprietarii așteaptă ieșirea din starea de urgenta sa se întâlnească cu potențialii cumpărători ce sunt în discuții avansate cu dumnealor. După ce am terminat apelul cu domnul de la agenția imobiliara, am fost putin dezamăgită, dar asta nu înseamnă că renunț. Dacă voi cunoașteți pe cineva, care la rândul lui/ei cunoaște pe altcineva care dorește sa vândă o căsuța, va rog sa ma ajutați.
    Va doresc spor la treaba!

    1. Felicitări! Să vă bucurați de fiecare clipă petrecută în noua căsuță și să aveți spor in tot ceea ce faceți! Și eu am copilărit, iar părinții mei sunt încă la Brădet 😊. Vă doresc o viață plină doar cu soare 🌞!

    2. Bună, Andreea! Eu am copilărit la Brădet și întra-adevar este o zonă superbă. Am văzut că vă interesează o căsuță în zonă, nu știu dacă în prezent mai aveți nevoie, însă verișorul meu are o căsuță de vânzare, iar dacă vreți vă pot pune in legătură cu el. Să aveți zile frumoase!

  43. Felicitări! O poveste minunată despre o echipă adevărată, cel puțin asta am citit eu printre rânduri. Dacă ei trec prin asta împreună, vor rămâne mereu împreună.
    Dona, că pe tine te cunosc, mă bucur mult pentru tine, că îți vezi visul devenit realitate. Fac pariu că peste ani unul dintre voi va fi primar! 🙂

  44. Vă felicit pentru curajul pe care îl aveți …si eu am aceleasi gânduri cat de curând….👍

  45. Niste oameni minunati, care ne-au primit sa le vizitam casa magica, fara sa ne cunoastem in prealabil. Au facut un lucru minunat pentru ei dar si pentru locul acela. Felicitari oameni frumosi!

Comentariile sunt închise.