La noi
Scufundarea navei cu mii de oi
Moartea a 14.600 de oi ne-a făcut să ne întrebăm de ce exportăm animale vii și cum putem avea mai bine grijă de ele.
Întrebări la care să răspunzi înainte să te muți la sat
Înainte să-ți vinzi apartamentul și să te muți la țară, e bine să iei în calcul câteva lucruri.
Kiwi, cartof dulce și deșert în patria pepenelui
La Dăbuleni, cercetătorii se luptă să cultive plante exotice care să revitalizeze economia locală.
O moară cu pietre nu se oprește nici pe secetă, nici în pandemie
În România, pandemia de COVID-19 a venit cu teama de o criză alimentară, peste care s-a suprapus una dintre cele mai severe secete pe care le-am avut vreodată. Din fericire, pâine vom avea.
Producătorii de legume au nevoie de comenzile tale în continuare
Statul în casă ne-a făcut să cumpărăm online chiar și legume. Mulți producători și-au atras astfel noi clienți, dar acum trebuie să-i și păstreze.
Vor face oamenii un pact cu mediul?
Două luni de izolare au însemnat și un respiro pentru natură, explică Tibor Hartel. Pe viitor, depinde de noi cum vrem să negociem relația cu mediul.
Ce se întâmplă cu turismul rural în perioada amânărilor?
2020 urma să fie un an plin de turiști plimbăreți în ruralul românesc. Promotorii peisajelor locale sunt acum în stand-by și trăiesc din rezerve.
Mai mergi la biserică?
Când e vital să păstrăm distanța socială, preoții din sate încearcă să îmbine tradițiile care îi liniștesc pe oameni cu noile măsuri menite să îi țină sănătoși. Iată ce am aflat despre mersul la biserică.
Cum îi împacă medicii pe sătenii de acasă cu cei întorși din afară?
La sate, lipsa de încredere era deja o frână în colaborarea dintre oameni. Pandemia o intensifică.
Ce fac fermierii când rafturile supermarketurilor se golesc
Cum afectează pandemia de coronavirus fermierii, micii producători și cooperativele agricole.
Cine are nevoie de abatoare mobile?
România are mai puțin de 200 de abatoare. Dacă marile companii procesatoare de carne își taie animalele în abatoarele proprii, micii fermieri trebuie să se descurce singuri.
Schimbările climatice îi forțează pe fermieri să riște tot mai mult
Cum arată și cât ne costă agricultura într-o lume cu temperaturi tot mai ridicate și ploi tot mai rare.
Un colegiu agricol încearcă să demonstreze că agricultura nu mai e ca pe vremuri
Colegiul Agricol din Prejmer luptă pe două fronturi: să schimbe mentalitatea că liceele agricole sunt locuri fără viitor și să scoată absolvenți performanți.
În căutarea sustenabilității la sat
O cercetătoare care studiază sustenabilitatea în Germania a căutat inițiative care contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităților din Transilvania.
Ce știi despre emoțiile animalelor?
Carmen Strungaru, specialist în comportamentul animalelor, explică cum putem învăța de la animale cooperarea, empatia, dar și ce au simțit oile de pe nava eșuată în portul Midia.
Ferma de capre, o nouă șansă pentru oamenii cu dizabilități
Într-o comună din Vaslui, a avea grijă de un copil sau de un adult cu dizabilități este o soluție atât contra unei crize financiare familiale, cât și pentru o comună mai primitoare.
Văcarea
Un arhitect din București pune în versuri experiența vieții de weekend într-un sat din Argeș.
Brădetu196
Un cuplu din București își construiește viitorul la sat. Cu răbdare și multe instrumente de planificare.